Zelf pannenkoeken bakken is zo lekker en ook nog eens simpel. En ja, ook pannenkoeken zonder ei heb je zo gemaakt. Het klinkt misschien lastig, pannenkoeken zonder ei, maar dat is het gelukkig helemaal niet.
Je kunt ei namelijk heel goed vervangen door bepaalde ei vervangers. In dit pannenkoeken recept gebruiken wij bakpoeder als bindmiddel in plaats van ei. Maar we zullen je ook over andere ei vervangers vertellen.
En echt, je hebt de pannenkoekenmix van de supermarkt helemaal niet nodig. Die kun je dus lekker in de supermarkt laten staan. In dit pannenkoeken recept gaan we je precies vertellen hoe je zelf de perfecte pannenkoeken zonder eieren maakt.
Want wie maak je nu niet blij met een lekkere pannenkoek als ontbijt, voor de lunch of als feestje tijdens het avondeten? Ons maak je in ieder geval altijd blij met een pannenkoek. En ik vind zelf pannenkoeken bakken ook ontzettend leuk.
Wil je de pannenkoeken helemaal vegan maken? Daar geven je ook meer tips over in dit recept. Lees snel verder.
Pannenkoeken bakken zonder ei is niet moeilijk en ook nog eens erg lekker. Echt net zo lekker als een klassiek pannenkoeken recept. Eet smakelijk alvast!
Pannenkoeken beslag maken
Voor dit pannenkoeken zonder ei recept heb je de volgende ingrediënten nodig: bloem, bakpoeder, melk, en olie. Plus olie of boter om te bakken en een snuf zout.
Voeg er optioneel wat kaneel en vanillesuiker aan toe om de pannenkoeken zoeter te maken.
Zeef eerst de bloem en bakpoeder (en eventueel zout) in een kom. Dit voorkomt klontjes in het pannenkoekenbeslag. Mix de droge ingrediënten vervolgens met de melk en olie tot een mooi beslag. Vervolgens kun je al beginnen met bakken!
Afhankelijk van het soort melk dat je gebruikt, kan het beslag dikker of dunner zijn dan je lekker vindt. Is het beslag te dik? Voeg water toe tot je het beslag zo dun is als je wilt. Is je beslag te dun? Voeg wat bloem toe.
Klop het beslag niet te lang, daar wordt je pannenkoek taai van. Optioneel kun je het beslag eventueel 5-30 minuten even laten rusten, daar worden je pannenkoeken nog lekkerder van.
Op zoek naar meer pannenkoeken recepten? Dit zijn onze favoriete recepten voor pannenkoeken: bananen pannenkoeken, havermoutpannenkoekjes, okonomiyaki Japanse hartige pannenkoek, basisrecept pannenkoeken, en dit vegan pannenkoeken recept.
Pannenkoeken zonder ei bakken
Dan is het tijd om de pannenkoeken te bakken! Maar eerst, in wat voor pan kun je het beste pannenkoeken bakken? Je kunt een gewone koekenpan gebruiken om pannenkoeken in te bakken. Zorg er wel voor dat de pan een goede antiaanbaklaag heeft. Wij raden de koekenpannen van Tefal aan.
Er zijn ook speciale pannenkoekenpannen. Deze pannen hebben een rand die extra laag is en daardoor ideaal om pannenkoeken in te bakken, voor de perfecte bereiding.
Mocht je op inductie koken, klik dan hier voor de beste pannenkoeken pan.
Als je de juiste pan hebt uitgezocht, verwarm dan een klontje boter op middelhoog vuur. Als de boter gesmolten is, schenk dan het pannenkoekenbeslag zonder ei in de pan met een soeplepel en draai de pan zodat het beslag verdeeld wordt over de pan.
Bak goudbruin in een paar minuten, en draai de pannenkoek maar 1 keer om zodat deze luchtig blijft.
Leg de pannenkoeken op een stapel tussen twee borden om ze warm te houden. Je kunt ze eventueel ook warm houden op een pan met kokend water.
Pannenkoeken beleg + pannenkoeken variaties
Hoe kun je je pannenkoeken beleggen? En wat zijn lekkere pannenkoeken variaties? Ik ben fan van zowel zoete als hartige pannenkoeken, maar mijn favoriet zijn toch wel de pannenkoeken met appel.
Lees hieronder meer over pannenkoeken beleggen en pannenkoeken variaties:
- Maak je pannenkoeken extra luchtig door een deel van de melk te vervangen door spa rood of bier (klinkt gek, maar dat doen we ook in ons oliebollenbeslag!).
- Je kunt ook melk (deels) vervangen door appelsap of sinaasappelsap voor een lekker smaakje! Of voeg wat citroensap toe voor een frisse pannenkoek.
- Wij vinden het lekker om een snuf kaneel aan het beslag toe te voegen. Je kunt ook eens koek- en speculaaskruiden of cacao proberen.
- Doe eens pindakaas, lemon curd, jam, Nutella, banketbakkersroom, honing, kokos, of ijs op je pannenkoek.
- Hou je van zoete pannenkoeken? Je kunt een zakje vanillesuiker, of vanille-extract toevoegen!
- Snij plakjes appel en doe deze gelijk op het beslag als je deze in de koekenpan hebt geschonken.
- Kaasliefhebber? Draai de pannenkoek 1 keer om en leg vervolgens wat plakjes kaas op de pannenkoek om te smelten. Andere kazen lekker voor op de pannenkoek: geitenkaas, feta, cheddar, Parmezaanse kaas, ricotta, en mozzarella (laat de kaas dan eerst wel goed uitlekken!).
- Ook erg lekker in combinatie met kaas: fruit!
- Fruit lekker op je pannenkoek: blauwe bessen, appel, frambozen, aardbei, banaan, ananas, nectarines, bramen, pruimen, vijgen, perziken, druiven, dadels, en kersen.
- Bak (vegetarische) spek in de pan en zodra deze gaat krullen kun je het pannenkoekenbeslag erover heen gieten! Zo heb je een heerlijke pannenkoeken met (vegetarische) spek.
- Knapperige noten kunnen ook erg lekker zijn op je pannenkoeken. Denk aan walnoten, amandelen, pijnboompitten, hazelnoten, cashewnoten, en pecannoten
- Beleg je pannenkoek eens met champignons, spinazie, paprika, hummus, zongedroogde tomaat, en/of ui. Of doe rozijnen door het beslag!
Lekker afwisselen zou ik zeggen! En zo smaakt je pannenkoek telkens wat anders.
Pannenkoeken warm houden
Leg de pannenkoeken op een stapel tussen twee borden om ze warm te houden. Je kunt ze eventueel warm houden op een pan met kokend water.
Maak ook eens deze vegetarische recepten: vegetarische kapsalon, deze preitaart, Franse uiensoep, en flatbread.
Ei vervangers
Ei kun je op verschillende manier vervangen. Of je nu zelf vegan eet, gewoon geen eieren in huis hebt, geen eieren wilt eten of een keer veganistisch wilt eten, het is altijd handig om wat ei vervangers in huis te hebben.
Eieren werken onder andere als bindmiddel tijdens het bakken, geven een luchtig gevoel aan gebak en voegen vet en vocht toe.
Verschillende ei vervangers kunnen dit imiteren. Hieronder vertellen we je over verschillende ei vervangers voor tijdens het bakken:
- Bakpoeder (werkt o.a. goed bij pannenkoeken, cupcakes en brownies)
- Groente of fruitpuree (o.a. voor taart, banaan pannenkoekjes, koekjes, brownies)
- Aquafaba (kookvocht van kikkererwten, makkelijk op te kloppen)
- Chia en lijnzaad (meng met water voor een gelei-achtige massa)
- Plantaardige olie (perfect als je recept nog geen olie bevat, aan te raden voor vervanging van 1 ei, niet meer, ander wordt het gerecht te vet)
Yoghurt kan ook gebruikt worden in veel recepten in plaats van ei, voor de vochtige en romige werking. Maar yoghurt werkt alleen niet als bindmiddel. Gebruik yoghurt dus samen met een bindmiddel.
Vegan pannenkoeken
We gebruiken al geen ei voor dit pannenkoeken recept, en door plantaardige melk te gebruiken maak je de pannenkoeken helemaal vegan.
Zie ons vegan pannenkoeken recept voor meer informatie. Voor dat recept heb je maar 2 ingrediënten nodig!
Meer heerlijke vegan recepten: vegan oliebollen, vegan gourmetten, vegan tzatziki, en deze vegan poke bowl.
Pannenkoeken bewaren
Wil je je zelfgemaakte pannenkoeken bewaren? Dat kan heel goed! Ik vind het heel lekker om wat extra pannenkoeken te maken en de volgende dag voor ontbijt of lunch te eten.
Pannenkoeken bewaren kan voor maximaal twee dagen in de koelkast. Leg ze op een bord en wikkel er vershoudfolie omheen. Doe je dit niet, dan drogen de pannenkoeken uit. Ook perfect: deze pannenkoeken vershouddoos!
Wil je daarna de pannenkoeken opwarmen, doe dit in een pan, oven of magnetron.
Pannenkoeken invriezen kan ook! Pannenkoeken in de diepvries blijven een aantal maanden goed.
Zorg dat de pannenkoeken zonder ei eerst goed afgekoeld zijn en verpak ze daarna luchtdicht in een bakje of diepvrieszak.
Mocht je niet alle pannenkoeken in een keer willen ontdooien, zorg dan dat er bijvoorbeeld bakpapier tussen de pannenkoeken zit. Zo kun je ze een voor een uit de vriezer halen.
Geniet van dit pannenkoeken zonder ei recept! Pannenkoeken maken zonder ei is niet moeilijk en zo lekker. Eet smakelijk! En laat ons zeker in de reacties weten hoe de pannenkoeken bij jou zijn gelukt.
En maak ook cake zonder ei en pasta zonder ei!
Pannenkoeken zonder ei recept
Zelf pannenkoeken bakken is zo lekker en ook nog eens simpel. En ja, ook pannenkoeken zonder ei heb je zo gemaakt. Het klinkt misschien lastig, pannenkoeken zonder ei, maar dat is het gelukkig helemaal niet.
Je kunt ei namelijk heel goed vervangen door bepaalde ei vervangers. In dit pannenkoeken recept gebruiken wij bakpoeder als bindmiddel in plaats van ei.
Wie maak je nu niet blij met een lekkere pannenkoek als ontbijt, voor de lunch of als feestje tijdens het avondeten? Ons maak je in ieder geval altijd blij met een pannenkoek. En ik vind zelf pannenkoeken bakken ook ontzettend leuk.
Geniet van dit pannenkoeken zonder ei recept.
Ingrediënten
- 150 gram bloem (1 cup)
- 1 theelepel bakpoeder
- 350 milliliter melk (1 ½ cup)
- 2 eetlepels olie
- snuf zout
- boter of olie (om in te bakken)
Optioneel
- ½ theelepel kaneel
- 1 theelepel vanille extract
Instructies
- Zeef de bloem en bakpoeder voor een minder klonterig beslag.
- Doe alle droge ingrediënten in een kom (bloem, bakpoeder, zout + eventueel kaneel)
- Mix met de (plantaardige) melk en olie (en eventueel vanille extract) tot een mooi glad beslag. Zitten er nog een paar klontjes in? Maakt niet uit, proef je later niets van.
- Afhankelijk van het soort melk dat je gebruikt, kan het beslag dikker of dunner zijn dan je lekker vindt. Is het beslag te dik? Voeg water toe tot je het beslag zo dun is als je wilt. Is je beslag te dun? Voeg wat bloem toe.
- Bakken maar! Verhit een klontje boter of olie in een koekenpan, wacht tot de pan goed warm is en bak de pannenkoeken mooi goudbruin aan beide kanten, op middelhoog vuur.
Tips
- Voeg er optioneel wat kaneel en vanillesuiker aan het pannenkoekenbeslag toe om de pannenkoeken zoeter te maken.
- Je kunt ook zelfrijzend bakmeel gebruiken in plaats van bloem en bakpoeder.
- Wil je veganistische pannenkoeken maken? Gebruik dan plantaardige melk.
Serveertip!
- Doe eens pindakaas, lemon curd, jam, Nutella, banketbakkersroom, honing, kokos, of ijs op je pannenkoek.
- Snij plakjes appel en doe deze gelijk op het beslag als je deze in de koekenpan hebt geschonken.
- Je kunt je pannenkoek ook hartig beleggen met hummus, notenpasta, spinazie, en/of champignons!
- Kaasliefhebber? Draai de pannenkoek 1 keer om en leg vervolgens wat plakjes kaas op de pannenkoek om te smelten.
Aanbevolen producten
Wij zijn partner van Bol.com. Koop je iets via onze linkjes? Kost je niets extra, maar helpt ons deze website te financieren!
PIN DIT RECEPT
Geef een reactie