Hmmmmmm, hummus! Wat is hummus toch ontzettend lekker. En helemaal zelfgemaakte hummus. Met dit hummus recept heb je binnen een handomdraai een schaaltje hummus op tafel staan.
Zelf hummus maken is niet alleen makkelijk en lekker, maar ook nog eens veel gezonder dan de hummus uit de supermarkt. Hummus in een bakje uit de supermarkt kan namelijk extra zout, olie, of conserveringsmiddelen bevatten die de hummus een stukje ongezonder maakt. Als je zelf hummus maakt weet je precies welke ingrediënten er in de hummus zit.
We gaan dus gezonde hummus maken met dit hummus recept! Perfect voor op brood, als dip met wat groenten, bij de falafel, door een salade als dressing, in een wrap, en op een cracker.
En in dit hummus recept zit ook een geheim ingrediënt die de hummus extra luchtig en romig maakt. Dus lees snel verder.
Geniet van dit beste hummus recept!
Waar komt hummus vandaan?
Libanese hummus? Marokkaanse hummus? Egyptische hummus? Voordat we verder gaan met dit hummus recept, willen we natuurlijk weten waar hummus vandaan komt!
Hummus komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten, maar wordt ook gemaakt in Noord-Afrika, Turkije en nou ja, inmiddels de hele wereld. Waar hummus precies vandaag komt, is onbekend, maar verschillende landen claimen hummus als hun traditionele specialiteit.
Wat is het verschil tussen hummus uit verschillende landen? Eigenlijk is er maar weinig verschil; het gaat vaak alleen om de verhoudingen van de ingrediënten.
Kikkererwten zijn het hoofdingrediënt van elke klassieke hummus, tahin (sesampasta) mag ook niet ontbreken voor de nootachtige smaak en romige textuur, citroen voor de lekker frisse smaak en natuurlijk gaat er ook knoflook in hummus!
Ons recept is een klassiek hummus recept en je kunt natuurlijk lekker variëren. Zo kun je zelf proberen hoe je de hummus het lekkerste vindt. We delen later meer over hummus variaties.
En waar hummus ook vandaan mag komen, het is ontzettend lekker! Helemaal zelfgemaakte hummus.
Ook leuk en lekker om eens zelf te maken: guacamole, tzatziki, pesto, kruidenboter en Sriracha mayo!
Is hummus gezond?
Hummus is zeker gezond! Helemaal zelfgemaakte hummus, omdat je dan precies weet wat voor ingrediënten in de hummus zitten. Hummus in een bakje uit de supermarkt kan namelijk extra zout, olie, of conserveringsmiddelen bevatten die de hummus een stukje ongezonder maakt. En dat is helemaal nergens voor nodig.
We gaan dus zelf gezonde hummus maken. Hummus is rijk aan eiwitten. Kikkererwten, het hoofdingrediënt van hummus, bevatten namelijk veel plantaardige eiwitten. Wat extra perfect is voor de vegetariërs en veganisten onder ons.
Hummus bevat ook veel mineralen en vitamines zoals ijzer, magnesium, zink, foliumzuur en B-vitamines. Ook is hummus erg vezelrijk, wat je spijsvertering helpt en je langer verzadigd houdt. En de tahin levert gezonde onverzadigde vetten, deze vetten zijn goed voor je hart.
Kortom, lekker eten die zelfgemaakte hummus! Straks eet je nooit meer hummus uit de supermarkt.
Hummus ingrediënten
Wat heb je allemaal nodig voor dit hummus recept? Haal de volgende ingrediënten in huis: 265 gram uitgelekte kikkererwten (pot / blik van 400 gram), 2 eetlepel citroensap (komt ongeveer overeen met een halve citroen), 4 eetlepel tahin, 1-2 teentjes knoflook (naar smaak), snuf zout en 3 ijsblokjes.
Optioneel kun je 1 rode peper toevoegen aan dit hummus recept om er een pittige hummus van te maken.
Serveer de zelfgemaakte hummus met extra vierge olijfolie, paprikapoeder en peterselie. Dit is ook optioneel, maar maakt de hummus nog wat lekkerder.
Dit is voor een schaaltje hummus. Wil je meer hummus maken? Verdubbel dan de ingrediënten!
Hummus met ijsblokjes
Zelf hummus maken met ijsblokjes?! Ja dat klopt! IJsblokjes zijn misschien niet het eerste ingrediënt waar je aan denkt, maar ijsblokjes zijn een ‘geheim’ ingrediënt die je hummus extra romig en luchtig maakt.
Veel recepten voegen water toe, maar de hummus wordt echt heel veel lekkerder qua structuur als je ijsblokjes toevoegt. Voeg de ijsblokjes toe tijdens het blenden, meer daarover in de volgende stap, en je hebt een zijdezachte hummus textuur.
Voornamelijk authentieke hummus recepten uit het Midden-Oosten gebruiken ook ijsblokjes om klassieke hummus te maken! Probeer dit dus zeker eens uit.
Maak ook eens zelf kimchi en okonomiyaki (Japanse hartige pannenkoeken)!
Zelf hummus maken
Als je alle ingrediënten in huis hebt gehaald, is het tijd om zelf hummus te gaan maken! Maar hoe maak je hummus? Hummus zelf maken is ontzettend lekker en ook nog eens heel makkelijk.
Je hebt een sterke food processor (of blender) nodig om alle ingrediënten met elkaar te mengen.
Het grote geheim van smeuïge hummus: de kikkererwten pellen. Dit klinkt als een heel vervelend werkje, maar we hebben een trucje voor je: bak de kikkererwten eventjes met een lepel baksoda.
Spoel de kikkererwten daarna af en je zult zien dat de velletjes veel makkelijker loslaten! Als je hier echt geen zin in hebt, kun je ook gewoon de kikkererwten met velletje gebruiken, wij vertellen het niet verder.
Houd vervolgens een paar kikkererwten apart voor het serveren. Mix alle andere kikkererwten met de knoflook in een blender of keukenmachine.
Voeg 3 blokjes ijs, de tahin, zout en citroensap (eventueel de rode peper voor een pittige hummus) toe en mix in 4 minuutjes tot een gladde massa. Is je hummus nog te dik? Voeg er een klein beetje heet water aan toe.
De hummus wordt geserveerd met olijfolie extra vierge, paprikapoeder en peterselie. Meng de olijfolie niet door de hummus, maar serveer het een beetje over de hummus heen. Anders verandert de structuur van de zelfgemaakte hummus (en niet op een goede manier).
Serveer lekker bij zelfgemaakte flatbread!
Wist je dat het ook heel lekker is om kikkererwten te roosteren? Vergeet borrelnootjes: deze geroosterde kikkererwten zijn mijn favoriete (en gezonde) snack. En jouwe straks ook!
Hummus variaties
Wij hebben nog meer fantastische hummus variaties gevonden, waar we regenboog hummus van maakten! Zeker als veganist, kun je al snel ‘uitgehummust’ zijn, omdat er soms weinig ander vegan broodbeleg verkrijgbaar is.
Maar door bijvoorbeeld mango hummus, gerookte paprika hummus, zoete aardappel hummus, of rode kool hummus te maken, geef je de hummus ineens een hele andere smaak. Lekker afwisselend! Lees daarover alles in dit hummus recept.
Ook lekker:
- Avocado hummus: meng een rijpe avocado door je hummus mengsel voor een heerlijke smaak. En hierdoor wordt je hummus nog romiger.
- Pesto hummus met pistachenootjes en basilicum.
- Bieten hummus: voeg geroosterde of gekookte biet toe aan je hummus. De hummus krijgt een beetje een aardse smaak en wordt knalroze!
- Pompoen hummus met je raadt het al: pompoen!
TIP: Bewaar het vocht van de kikkererwten! Dit heet ‘aquafaba’ en kan gebruikt worden om meringues mee te maken, of deze lekkere dalgona matcha latte.
Hummus bewaren
Het is perfect om een bakje zelfgemaakte hummus in je koelkast te hebben staan. Heerlijk voor een broodje hummus, op een cracker, voor als dip met groenten, in een wrap, door een salade als dressing, in de pasta, of bij de falafel.
Stop de hummus in een luchtdicht bakje en zet het in de koelkast. Dan blijft de hummus ongeveer 4 tot 5 dagen goed.
Om de hummus verser te houden kun je een dun laagje olijfolie over de hummus heen gieten in het afgesloten bakje. Dit zorgt dat de hummus niet uitdroogt.
Wil je de hummus vervolgens weer gebruiken? Roer het even door of voeg een scheutje water toe. Hummus kan namelijk dikker worden in de koelkast.
Hummus invriezen
Wil je hummus nog langer bewaren? Je kunt de hummus ook invriezen. Doe de hummus nu ook in een luchtdichtbakje en laat wat ruimte aan de bovenkant over voor uitzetting.
In de vriezer blijft de hummus voor ongeveer 3 maanden goed.
Wil je de hummus vervolgens weer gebruiken? Ontdooi de hummus langzaam in de koelkast en roer het even door voordat je het gaat eten.
Geniet van dit hummus recept! Hoe is de zelfgemaakte hummus bij jou gelukt? Laat het zeker weten in de comments! Zelf hummus maken is ontzettend lekker en helemaal niet moeilijk.
Vind nog veel meer gezonde recepten op mijn website! En heel veel vegetarische recepten!
Zelf hummus maken
Hmmmmmm, hummus! Wat is hummus toch ontzettend lekker. En helemaal zelfgemaakte hummus. Met dit hummus recept heb je binnen een handomdraai een schaaltje hummus op tafel staan.
Zelf hummus maken is niet alleen makkelijk en lekker, maar ook nog eens veel gezonder dan de hummus uit de supermarkt. We gaan dus gezonde hummus maken met dit hummus recept!
Perfect voor op brood, als dip met wat groenten, bij de falafel, door een salade als dressing, in een wrap, en op een cracker.
En in dit hummus recept zit ook een geheim ingrediënt die de hummus extra luchtig en romig maakt. Dus lees snel verder.
Geniet van dit hummus recept!
Ingrediënten
- 265 gram uitgelekte kikkererwten (pot / blik van 400 gram)
- 2 eetlepel citroensap
- 4 eetlepel tahin
- 1-2 teentjes knoflook (naar smaak)
- snuf zout
- 3 ijsblokjes
- 1 rode hete peper, optioneel voor een pittige hummus
Serveer (optioneel) met
- extra vierge olijfolie
- paprikapoeder
- peterselie
Instructies
- Optioneel: pel de kikkererwten. Dit maakt je hummus heel veel zachter. De truc om sneller te pellen is om de kikkererwten een paar minuten met een eetlepel baksoda te bakken. Daarna kun je ze bij het afspoelen tegen elkaar aanwrijven en vallen de velletjes er zo vanaf! Wil je een snelle hummus? Dan kun je deze stap ook overslaan.
- Houd een paar kikkererwten apart voor het serveren. Mix alle andere kikkererwten met de knoflook in een blender of keukenmachine.
- Voeg 3 blokjes ijs, de tahin, zout en citroensap (eventueel de rode peper voor een pittige hummus) toe en mix in 4 minuutjes tot een gladde massa. Is je hummus nog te dik? Voeg er een klein beetje heet water aan toe.
- Serveer met een paar kikkererwten, paprikapoeder, peterselie en olijfolie. En lekker zelfgemaakte flatbread bijvoorbeeld! Eet smakelijk!
Tips
Zelf hummus maken met ijsblokjes?! Ja dat klopt! IJsblokjes zijn misschien niet het eerste ingrediënt waar je aan denkt, maar ijsblokjes zijn een ‘geheim’ ingrediënt die je hummus extra romig en luchtig maakt.
- Bewaar het vocht van de kikkererwten! Dit heet 'aquafaba' en kan gebruikt worden om meringues mee te maken, of deze lekkere dalgona matcha latte.
- Maak eens andere soorten hummus: mango hummus, paprika hummus, of zoete aardappel hummus bijvoorbeeld. Lees hier alles over verschillende soorten (regenboog) hummus.
- Vergeet borrelnootjes: deze geroosterde kikkererwten zijn een top snack!
- Serveer de hummus met zelfgemaakte flatbread!
Aanbevolen producten
Wij zijn partner van Bol.com. Koop je iets via onze linkjes? Kost je niets extra, maar helpt ons deze website te financieren!
PIN DIT RECEPT
Geef een reactie