Zelf kimchi maken is ontzettend leuk en lekker. Plus het is gelukkig helemaal niet moeilijk om kimchi te maken met dit kimchi recept. Het vergt alleen wat geduld omdat je de kool gaat fermenteren voor een aantal dagen.
Wij laten de kimchi ongeveer een weekje staan om te fermenteren. Op dat moment hoef je dus niets te doen, alleen met smart wachten totdat je de kimchi kunt eten!
Kimchi komt uit Korea en kan niet ontbreken tijdens de maaltijd in het land. Maar bij ons thuis voegen we ook dagelijks kimchi toe aan onze gerechten. Op de tosti bijvoorbeeld voor een kimchi tosti, als bijgerecht bij een AVG-avondje, in de kimchi noodles, als kimchi burger, en natuurlijk in de kimchi fried rice. Kimchi geeft elk gerecht extra smaak!
Waar smaakt kimchi eigenlijk naar? Kimchi heeft een unieke smaak, die ook best overweldigend kan zijn als je het voor het eerst eet. Ook de geur kan soms wat intens zijn. Maar laat je je daardoor zeker niet afschrikken.
Kimchi is namelijk lekker en ook nog eens super gezond. Kimchi zit namelijk vol met verschillende voedingsstoffen, probiotica, en de vezels in kimchi kunnen de darmgezondheid en spijsvertering verbeteren.
Je kunt de smaak van kimchi het best als friszuur omvatten en tegelijkertijd ook pittig en zout. Kimchi is echt een smaakbom. Kortom, het is tijd om zelf kimchi te maken.
Geniet van dit kimchi recept en lees snel verder over zelf kimchi maken, inclusief de beste tips, tricks, en hoe je verschillende soorten kimchi kunt maken.
Wat is kimchi?
Wat is kimchi precies? Kimchi bestaat uit gefermenteerde groenten, meestal een koolsoort zoals Chinese kool of spitskool, en wordt op smaak gebracht met verschillende kruiden zoals knoflook, gember, zout en Koreaanse pepervlokken. Wij voegen ook bosuitjes toe aan de kimchi en een nori vel.
De kool wordt eerst in stukken gesneden, vervolgens pekel je de kool met zout, en daarna wordt de kool op smaak gebracht met de kruiden. Alles wordt gemend en dan kan het fermenteren beginnen! De kool fermenteert door de werking van melkzuurbacteriën.
Zorg dat je een goede grote weckpot in huis hebt, of verschillende kleine weckpotten, zodat je alle kimchi goed luchtdicht kan bewaren na fermentatie.
Tijdens het fermentatieproces haal je de rubberen ring eruit, want de druk in de pot kan toenemen door CO₂-gassen. Door de weckpot nog niet helemaal af te sluiten en op een kiertje staat, kan de druk niet te erg gaan opbouwen.
Ook lekker om eens te maken: Okonomiyaki, Japanse hartige pannenkoeken!
Soorten kimchi
Er zijn heel veel verschillende soorten kimchi, helemaal in Korea. Dit is afhankelijk van de regio in het land, het seizoen, en de ingrediënten die beschikbaar zijn.
Dit kimchi recept is een klassiek kimchi recept en wordt gemaakt met Chinese kool. Wij vinden het ook erg lekker om zelf kimchi te maken met spitskool. Vaak maken we dan op een dag een ronde kimchi met Chinese kool en ook een met spitskool. Eigenlijk doe je precies hetzelfde, alleen verander je de kool.
Ook zijn er kimchi variaties waarin komkommer, wortel, pompoen, vissaus, radijs, en/of appel worden toegevoegd. En sommige kimchi variaties zijn zonder pepervlokken, perfect voor mensen die niet van pittig eten houden.
Is kimchi gezond?
Kimchi is zeker gezond! Kimchi is namelijk rijk aan probiotica en gezonde bacteriën die je darmflora ondersteunen. Daardoor kan kimchi helpen om het immuunsysteem en spijsvertering te versterken.
Ook zit kimchi boordevol met vitamines, zoals vitamine A, B, en C, en bevat het ook bepaalde mineralen zoals ijzer en calcium. Kimchi bevat ook antioxidanten die kunnen bijdragen aan je algehele goede gezondheid.
Kortom, ga zelf kimchi maken met dit kimchi recept en geniet van dit smaakvolle gerecht.
Maak ook eens: ingelegde ui, hummus, sriracha mayo, en gekarameliseerde ui.
Hoe eet je kimchi?
Maar hoe eet je nu eigenlijk kimchi? Zoals ik al eerder zei, komt kimchi uit Korea en kan het daar niet ontbreken tijdens de maaltijd. Maar ook bij mijn eigen maaltijden mag kimchi vaak niet ontbreken. Op de tosti bijvoorbeeld als kimchi tosti, als bijgerecht bij een AVG-avondje, in de kimchi noodles, als kimchi burger, en natuurlijk in de kimchi fried rice. Kimchi geeft elk gerecht extra smaak!
Kimchi is vaak een bijgerecht, wordt gebruikt in rijstgerechten, in Koreaanse soepen en stoofschotels, op pannenkoeken, in omeletten, of doe eens ‘gek’ en doe kimchi op een pizza of burger. Ja, kimchi is ontzettend veelzijdig!
Kimchi recept
Haal de volgende ingrediënten in huis voor dit kimchi recept: 1 Chinese kool (van ongeveer 900 gram), 20 gram zout, 25 gram Koreaanse pepervlokken (of ongeveer 15 gram chilivlokken), 4 bosuitjes, 1 nori vel, 6 teentjes knoflook en 20 gram gember.
In plaats van Chinese kool kun je ook spitskool gebruiken. Dan krijg je ook een ontzettend lekkere kimchi.
Gebruik je chilivlokken in plaats van Koreaanse pepervlokken (gochugaru genoemd)? Gebruik dan een mindere hoeveelheid. Chilivlokken zijn namelijk pittiger dan Koreaanse pepervlokken.
Zelf kimchi maken
Als je alle ingrediënten in huis hebt gehaald, is het tijd om de kimchi te gaan maken!
Eerst gaan we de onderkant, de harde de kern, van de Chinese kool snijden en de bladeren eraf trekken. Spoel vervolgens bladeren schoon onder de kraan en laat even uitlekken. Dep de bladeren vervolgens droog met een theedoek of keukenpapier. Snij de bladeren daarna in stukken.
De gember mag geschild en geraspt worden. Snij de bosui in stukjes en pers de knoflook. Snij ook het nori vel in kleine stukjes. Dit kan ook met een schaar. Ik vouw het vel meestal dubbel en knip deze dan in kleine stukjes.
Voeg de gember, bosui, knoflook, nori, zout, en pepervlokken bij de Chinese kool, in een ruime kom. Mix alles goed door elkaar en laat staan voor 20-30 minuten.
Mix vervolgens alle ingrediënten weer goed met elkaar. Doe dit door de kool te masseren en er een beetje in te knijpen. Zo komen de sappen lekker vrij! Ik doe dit of met de hand of met een stamppot stamper. Laat nog een keer voor 20-30 minuten staan en herhaal daarna nogmaals de vorige ‘masseer’ stap. De sappen moeten nu helemaal goed vrij komen.
Stop alle kimchi in een weckpot (zonder rubberen ring) en druk de kimchi goed naar beneden. Vul de pot niet helemaal tot de rand, maar laat wat ruimte over, omdat kimchi uitzet tijdens de fermentatie. Je kunt ook voor de zekerheid een schaaltje of bordje onder de weckpot zetten, mocht het kimchi vocht overlopen.
Heb je nog sappen in de kom over, stop deze dan ook in de weckpot. Zorg ervoor dat de kimchi goed onder een laagje vocht staat, zodat deze niet uitdroogt.
Laat de kimchi vervolgens ongeveer 7 dagen op kamertemperatuur staan. Als het koud in huis is, kan het fermenteren wat langer duren. Let tijdens deze 7 dagen goed op dat de kimchi onder een laagje vocht blijft staan. Mocht dit niet zo zijn, kun je de kimchi aandrukken zodat er vocht omhoog komt.
Proef na 7 dagen de kimchi, is deze naar smaak, zet de kimchi dan luchtdicht (met rubberen ring) in de koelkast. Je kunt de kimchi nu eten! Wil je de kimchi nog wat zuurder hebben? Laat de kimchi dan buiten de koelkast wat langer fermenteren
Vegan Kimchi
Dit is een vegan kimchi recept. Sommige kimchi recepten gebruiken vissaus of ansjovispasta, wat de kimchi niet vegan maakt. Maar in dit kimchi recept gebruiken we 1 nori vel in plaats van vissaus, en dat is net zo lekker. Misschien zelfs nog wel lekkerder!
Op zoek naar meer vegan recepten? Maak eens een vegan poke bowl, vegan pannenkoeken, vegan tzatziki, en vegan appeltaart!
Kimchi bewaren
Hoe kun je het beste kimchi bewaren? En hoelang kun je kimchi bewaren? Kimchi kun je het beste in een weckpot bewaren. Tijdens het fermentatieproces haal je de rubberen ring eruit zodat er bepaalde gassen uit de kimchi pot kunnen ontsnappen. Anders kan de pot namelijk door deze gassen ontploffen, en dat willen we niet!
Na een week fermenteren gaat de weckpot met kimchi de koelkast in. Nu stop je de rubberen ring weer terug op de weckpot, zodat deze luchtdicht is afgesloten. In de koelkast voorkom je dat de kimchi overfermenteert.
In de koelkast kan de kimchi wel 6 maanden bewaard worden. Maar let wel op, hoe langer je de kimchi in de koelkast laat staan, hoe zuurder deze gaat smaken. De eerste weken zal de kimchi een frissere en mildere smaak hebben en dit zal steeds sterker worden.
Let ook goed op dat je altijd een schone lepel gebruikt als je kimchi pakt, zo kun je de kimchi langer vers houden. En druk de kimchi een beetje onder het vocht, zo voorkom je uitdroging.
Kimchi kun je op deze manier lang bewaren in de koelkast en kun je er lang van genieten. Bij ons thuis haalt de kimchi de 6 maanden alleen niet, dan is de kimchi allang op!
Hoe weet je of de zelfgemaakte kimchi nog goed is?
Een zure geur en smaak is normaal. Ook gasvorming en bubbeltjes mogen, dit is een teken van fermentatie.
Als je de kimchi pot uit de koelkast openmaakt kunnen er ook gassen ontsnappen, schrik dus niet als je de pot openmaakt. Dit is normaal! En je huis zal er lekker van gaan ruiken!
Heeft de kimchi een slijmerige textuur, dan kan de kimchi bedorven zijn. Ook als er witte of zwarte plekken op de kimchi zitten, ongewone schimmels, kun je de kimchi beter weggooien.
Geniet van dit recept kimchi! Zelf kimchi maken is niet moeilijk en ontzetten lekker. We horen graag in de reacties hoe de kimchi bij jou smaakt.
Zelf kimchi maken
Zelf kimchi maken is ontzettend leuk en lekker. Plus het is gelukkig helemaal niet moeilijk om kimchi te maken met dit kimchi recept. Het vergt alleen wat geduld omdat je de kool gaat fermenteren voor een aantal dagen.
Wij laten de kimchi ongeveer een weekje staan om te fermenteren. Op dat moment hoef je dus niets te doen, alleen met smart wachten totdat je de kimchi kunt gaan eten!
Je kunt de smaak van kimchi het best als friszuur omvatten en tegelijkertijd ook pittig en zout. Kimchi is echt een smaakbom. En het is ook nog eens gezond. Kimchi zit namelijk vol met verschillende voedingsstoffen, probiotica, en de vezels in kimchi kunnen de darmgezondheid en spijsvertering verbeteren.
Ingrediënten
- 1 Chinese kool (van ongeveer 900 gram)
- 25 gram Koreaanse pepervlokken (of 15 gram chilivlokken)
- 20 gram zout
- 4 bosuitjes
- 20 gram gember
- 1 nori vel
- 6 teentjes knoflook
Instructies
- Snij de onderkant, de harde kern, van de Chinese kool en trek de bladeren eraf. Spoel de bladeren schoon onder de kraan. Dep ze vervolgens droog met keukenpapier of een schone theedoek.
- Snij de bladeren in stukken.
- Schil en rasp de gember. Snij de bosui in stukjes en pers de knoflook.
- Snij ook het nori vel in kleine stukjes. Dit kan ook met een schaar. Ik vouw het vel meestal dubbel en knip deze dan in kleine stukjes.
- Voeg de gember, bosui, knoflook, nori, zout, en peper/chilivlokken bij de Chinese kool, in een ruime kom of pan. Mix alles goed door elkaar en laat staan voor 20-30 minuten.
- Mix vervolgens alle ingrediënten weer goed met elkaar. Doe dit door de kool te masseren en er een beetje in te knijpen. Zo komen de sappen lekker vrij! Ik doe dit of met de hand of met een stamppot stamper.
- Laat nog een keer voor 20-30 minuten staan en herhaal de vorige stap.
- Stop alle kimchi in een weckpot (zonder rubberen ring) en druk de kimchi goed naar beneden. Vul de pot niet helemaal tot de rand, maar laat wat ruimte over, omdat kimchi uitzet tijdens de fermentatie. Heb je nog sappen in de kom over, stop deze dan ook in de weckpot. Zorg ervoor dat de kimchi goed onder een laagje vocht staat, zodat deze niet uitdroogt.
- Laat de kimchi ongeveer 7 dagen op kamertemperatuur staan. Als het koud in huis is, kan het fermenteren wat langer duren. Let tijdens deze 7 dagen goed op dat de kimchi onder een laagje vocht blijft staan. Mocht dit niet zo zijn, kun je de kimchi aandrukken zodat er vocht omhoog komt.
- Proef na 7 dagen de kimchi, is deze naar smaak, zet de kimchi dan luchtdicht (met rubberen ring) in de koelkast. Je kunt de kimchi nu eten! Wil je de kimchi nog wat zuurder hebben? Laat de kimchi dan buiten de koelkast wat langer fermenteren.
Tips
In plaats van Chinese kool kun je ook spitskool gebruiken. Dan krijg je ook een ontzettend lekkere kimchi. Als je spitskool gebruikt, kun je het beste de kool wat langer masseren/knijpen, de sappen uit de spitskool gaan er namelijk moeilijker uit.
Gebruik je chilivlokken in plaats van Koreaanse pepervlokken (gochugaru genoemd)? Gebruik dan een mindere hoeveelheid. Chilivlokken zijn namelijk pittiger dan Koreaanse pepervlokken.
Aanbevolen producten
Wij zijn partner van Bol.com. Koop je iets via onze linkjes? Kost je niets extra, maar helpt ons deze website te financieren!
PIN DIT RECEPT
Geef een reactie