Flatbread maken (platbrood in het Nederlands) is de oudste manier van brood maken. Over de hele wereld kunnen we platbrood vinden. Denk aan roti in Suriname, Mexicaanse tortilla’s, naanbrood in India, Flammkuchen, Italiaanse focaccia, Zweeds tunnbröd, en pita’s in het Midden-Oosten.
En met dit flatbread recept gaan we je precies vertellen hoe jij ook platbrood kunt maken. Het is helemaal niet moeilijk en ontzettend lekker.

Perfect voor als dip, bij de hummus bijvoorbeeld, lekker bij een curry, bij een stoofpotje, of om te dippen in een soepje. Je kunt de fleatbreads ook vullen met groenten, (vegetarisch) gehakt, of kaas. Alles kan!
Het leuke aan platbrood maken is dus ook dat je het telkens weer net iets anders kunt maken, met een ander smaakje. Bijvoorbeeld door andere kruiden toe te voegen of geen yoghurt te gebruiken maar water.
En eigenlijk heb je maar twee ingrediënten nodig. Platbrood wordt namelijk vaak gemaakt van bloem en water of yoghurt (en soms gist). Wij gaan dit flatbread recept maken met zelfrijzend bakmeel en Griekse yoghurt. Lees ook meer over een vegan flatbread versie later in dit recept.
Geniet van dit flatbread recept. Zelf flatbread maken is helemaal niet moeilijk. Eet smakelijk alvast!
Wat is flatbread?
Platbrood is, zoals de naam al zegt, een brood dat plat is. Wat heel anders is dan hoe wij Nederlands onze broden kennen en maken.
Het is een verzamelnaam voor verschillende platte broden. De platbroden worden vaak gemaakt zonder gist, waardoor ze niet rijzen en niet heel dik worden, vaak maar een paar milimeters tot enkele centimeters dik.
Hoe je een platbrood bereidt verschilt per brood, het ene flatbread bak je in de oven, de andere juist of de grillplaat, of in de pan. Voor dit flatbread recept gebruiken we een pan.
En wat is het verschil tussen naanbrood en platbrood? Naanbrood en de meeste andere platbroden verschillen doordat naanbrood met water wordt gemaakt, in plaats van met yoghurt.
Flatbread recept
In dit flatbread recept gebruiken we maar twee ingrediënten! Het is ook een bekend trucje voor makkelijk pizzadeeg: zelfrijzend bakmeel en Griekse yoghurt.
Het grote voordeel: je hoeft het deeg niet te laten rijzen. Je kunt in plaats van Griekse yoghurt ook een plantaardige yoghurt gebruiken, om het een vegan flatbread te maken, maar je flatbread wordt dan wel iets stugger.
Zelf flatbread maken
Als je de ingrediënten in huis hebt gehaald, kunnen we de flatbread gaan maken. Maar hoe maak je platbrood?
Je mengt eerst het zelfrijzend bakmeel met de yoghurt met een vork. Optioneel kun je naar smaak ook een beetje zout toevoegen. Van een samenhangend deeg is op het begin geen sprake, maar blijf goed mengen. Let op: het blijft wel een beetje een plakkerig deeg!
Smeer je handen vervolgens in met een beetje olie en verdeel het deeg in 6 ballen. Rol elke bal mooi uit tot een flatbread, met een deegroller. Wij maken ons platbrood echt een beetje naan-vormig, als een platte ovaal.
Bak de flatbreads daarna af in een koekenpan met olie. Afhankelijk van de grootte van je pan, kun je er meerdere tegelijk afbakken. De flatbreads zullen omhoog komen tijdens het bakken. Bak ze een paar minuten per kant.
Dit zijn ook makkelijke recepten om te maken, die ook nog eens erg lekker zijn: shoarma met oesterzwammen, Okonomiyaki Japanse pannenkoeken, en pasta pesto spinazie.
Zelfrijzend bakmeel maken
Heb je geen zelfrijzend bakmeel in huis? Je kunt makkelijk zelfrijzend bakmeel maken van bloem met bakpoeder.
Op 500 gram bloem gebruik je 1 zakje (15 gram / 2 el) bakpoeder.
In dit recept werken we met 250 gram zelfrijzend bakmeel, dus gebruik dan 250 gram bloem en een half zakje (7.5 gram / 1 el) bakpoeder.
Vegan flatbread
Gebruik een plantaardige yoghurt om vegan flatbread te maken. Je flatbread wordt dan wel iets stugger. Maar verder kun je alle stappen volgen van dit recept!
Op zoek naar meer vegan recepten? Ga eens vegan gourmetten, maak vegan kruidenboter, en deze vegan poke bowl en vegan appeltaart recepten zijn mijn favoriet.
Hummus maken voor bij een flatbread
Maak er een lekkere Midden-Oosterse snack van en maak je flatbread met hummus. Zelf hummus maken is makkelijk en ontzettend lekker.
We hebben ook leuke hummus variaties voor je met bijvoorbeeld mango, gerookte paprika, zoete aardappel, rode kool, en doperwten. Zo geef je je hummus ineens een hele andere smaak. Lekker afwisselend! Probeer ons regenboog hummus recept.
Flatbread doe je ook lekker eten met vegetarische Surinaamse roti en (vegan) tzatziki. En maak ook eens zelf een roti pannenkoek!
Flatbread bewaren
Wil je je fleatbread bewaren en later op eten? De flatbreads zijn net gebakken het lekkerste, maar je kunt ze zeker ook wat langer bewaren. Wij raden aan om je flatbreads maximaal 3 dagen in de koelkast, goed afgesloten in een zakje of bakje, te bewaren.
Wil je ze vervolgens opwarmen? Doe dit of in de pan of verpak ze in aluminiumfolie en stop ze voor 10 minuten op 180 graden in de oven.
Je kunt de flatbreads ook invriezen, dan kun je ze langer bewaren (een maand of twee).
Geniet van dit flatbread recept! Zelf platbrood maken is helemaal niet moeilijk en ontzettend lekker.
Laat ons in de reacties weten hoe het plat brood bij jou is gelukt.
Flatbread recept
Flatbread maken (platbrood in het Nederlands) is de oudste manier van brood maken. Over de hele wereld kunnen we platbrood vinden. Denk aan roti in Suriname, Mexicaanse tortilla's, naanbrood in India, Flammkuchen, Italiaanse focaccia, Zweeds tunnbröd, en pita's in het Midden-Oosten.
En met dit flatbread recept gaan we je precies vertellen hoe jij ook platbrood kunt maken. Het is helemaal niet moeilijk en ontzettend lekker.
Eigenlijk heb je maar twee ingrediënten nodig. Platbrood wordt namelijk vaak gemaakt van bloem en water of yoghurt (en soms gist). Wij gaan dit flatbread maken met zelfrijzend bakmeel en Griekse yoghurt.
Lees ook meer over een vegan flatbread versie in dit recept.
Ingrediënten
- 250 gram zelfrijzend bakmeel (2 cups)
- 200 gram Griekse yoghurt (½ cup)
- olie
Instructies
- Mix het zelfrijzend bakmeel en Griekse yoghurt met een vork of handen tot een mooi deeg. Waarschuwing: het is plakkerig!
- Gebruik wat (olijf)olie of extra zelfrijzend bakmeel op je handen om ze minder plakkerig te maken.
- Verdeel het deeg in 6 ballen en rol elke bal uit tot een mooie flatbread.
- Bak de flatbreads af in een koekenpan met olie. Bak ze een paar minuutjes per kant.
- Serveer met een lekkere dip zoals hummus of bij de vegetarische roti masala, eet smakelijk!
Tips
- Heb je geen zelfrijzend bakmeel in huis? Je kunt makkelijk zelfrijzend bakmeel maken van bloem met bakpoeder. In dit recept werken we met 250 gram zelfrijzend bakmeel, dus gebruik dan 250 gram bloem (2 cups) en een half zakje bakpoeder (7.5 gram / 1 el).
- Wil je vegan flatbread maken? Gebruik dan een plantaardige yoghurt!
Aanbevolen producten
We zijn partner van Bol.com. Koop je iets via onze linkjes? Kost je niets extra, maar helpt ons deze website te financieren!
PIN DIT RECEPT
G
Hoe kan 250 gram 2 cups zijn en 100 gram een halve cup?
Maartje
Cups zijn volume maten en grammen is gewicht, niet elk ingrediënt weegt evenveel per volume (bijvoorbeeld een kilo sla is qua grootte veel meer dan een kilo aardappelen).
Marith
Hoe lang kan je de flatbreads bewaren? En op welke manier?
Maartje
Hee Marith, wij raden aan de flatbreads maximaal 3 dagen te bewaren. Als je ze invriest kan je ze natuurlijk langer bewaren!