Dit vegan pannenkoeken recept is het makkelijkst ooit. Deze pannenkoeken zonder ei en melk bestaan namelijk uit maar twee ingrediënten. Ik was er eerst ontzettend sceptisch over: hoe kan dat ooit lekker smaken?
Maar nadat ik een hapje had geproefd, was ik verkocht. Absoluut net zo lekker als een klassiek pannenkoeken recept!
Vegan pannenkoeken maken was nog nooit zo makkelijk! En wie maak je nou niet blij met een lekkere (vegan) pannenkoek?
We delen onderaan dit recept natuurlijk ook een aantal variatietips, zodat je kunt afwisselen en de vegan pannenkoeken telkens wat anders smaken.
Geniet van dit makkelijke en heerlijke vegan pannenkoeken recept!
Vegan pannenkoekenbeslag maken
Het is natuurlijk geen probleem om vegan pannenkoeken zonder melk te maken: je vervangt namelijk gewone melk met plantaardige melk.
Maar pannenkoeken maken zonder ei? Dat lijkt lastiger, want iets moet de pannenkoek toch binden. Vaak wordt er bakpoeder gebruikt in plaats van eieren in pannenkoekenbeslag. Maar we zullen je een geheim verklappen: het kan ook zonder bakpoeder!
Deze veganistische pannenkoeken bevatten alleen plantaardige melk en bloem. En uiteraard is dit een basisrecept – je kunt altijd je beslag op smaak maken met zout, kaneel en/of (vanille)suiker. Maar zelfs met 2 ingrediënten zijn deze pannenkoeken superlekker.
Voor het perfecte beslag zonder klonten, zeef je eerst de bloem. En gebruik het liefst een grote garde voor het mixen.
Tips voor vegan pannenkoeken bakken
De truc om lekkere vegan pannenkoeken te maken, is dat je beslag dun genoeg is en je pan heet genoeg (maar niet te heet).
Mix het vegan pannenkoekenbeslag ook niet te lang, hoe meer je klopt, hoe meer gluten er in je beslag komen. Teveel gluten zorgt voor een taaie pannenkoek.
Een andere truc is, om je beslag 5 minuten te laten rusten. Zo worden de gluten minder actief. En de bloem neemt het vocht beter op, waardoor het beslag een beter structuur krijgt.
De beste koekenpan is een met een dikke bodem; dan wordt de warmte mooi verdeeld.
Pannenkoeken bakken kan in vegan boter, plantenmargarine, olie, of in een combinatie. Zorg dat het vet gelijk verdeeld is over de pan.
De beste pannenkoeken bak je op middelhoog vuur. Je pannenkoek verbrandt op te hoog vuur maar te laag vuur zorgt voor een hele vette pannenkoek. Warm de pan voor je eerste pannenkoek 3 minuten op.
Het liefst draai je de pannenkoek maar één keer om tijdens het bakken, voor de luchtigheid. Draai de pannenkoek om als het beslag aan de bovenkant gestold is.
Bewaar de pannenkoeken op een bord en dek deze af met een ander bord. De pannenkoeken lijken eerst wat stug, maar worden soepeler.
Ook lekker om te maken: vegan pepernoten, vegan appeltaart, en vegan oliebollen!
Plantaardige melk
Gelukkig voor ons bestaan er heleboel melkvervangers en dus plantaardige melk varianten. Soja, amandel, haver, rijst, kokos, hazelnoot, lijnzaad, spelt, hennep, kastanje, quinoa, gierst, macadamia, of een mix: er bestaat melk van van alles!
Wij hebben deze vegan pannenkoeken met ongezoete sojamelk gemaakt. Als je dit recept met andere melk wilt maken, moet je goed blijven opletten hoe de melk de bloem opneemt, dus de verhoudingen moeten misschien een beetje aangepast worden (zie meer informatie in het recept).
Goed om te weten: lactosevrije melk is niet hetzelfde als plantaardige melk. Lactosevrije melk is dus ook niet per definitie veganistisch.
Wil je gewoon pannenkoeken zonder ei maken, maar met melk? Zie dan ons pannenkoeken zonder ei recept. Daarin vertellen we je ook meer over verschillende ei vervangers.
Vegan pannenkoeken variatietips
We hebben het al eerder verklapt, maar we gebruiken alleen bloem en plantaardige melk. Maar je kunt ook zelfrijzend bakmeel gebruiken voor een extra luchtige pannenkoek.
En we hebben nog meer leuke variatietips voor je!
Vervang bijvoorbeeld (een deel van) de plantaardige melk met spa rood, of bier!
Maak je pannenkoek gezonder door te variëren met bloemsoorten. Gebruik bijvoorbeeld eens amandelmeel, speltmeel, havermeel, volkorenmeel, meergranenmeel, of een mix van glutenvrije meel.
Let wel op dat andere meelsoorten vocht anders opnemen. Afhankelijk hiervan zul je meer of minder vocht moeten toevoegen.
Je kunt ook zoete pannenkoeken maken door (vanille)suiker toe te voegen. Of vanille-extract. Wij houden zelf van pannenkoekenbeslag met een snuf kaneel erdoor. Maar koek- en speculaaskruiden kan bijvoorbeeld ook!
En als laatste, varieer lekker met de toppings! Een pannenkoek hoeft echt niet alleen maar zoet te zijn. Wij houden van een lekkere hartige pannenkoek gevuld met spinazie, paprika en gebakken champignons.
Je kunt je vegan pannenkoek ook hartig beleggen met hummus of notenpasta!
Op zoek naar meer vegan recepten? Ga eens vegan gourmetten, maak zelf pasta, of maak deze rijkgevulde portobello burger!
Pannenkoeken bewaren
Wil je je vegan pannenkoeken bewaren? Dat kan! Wij maken vaak een hele stapel pannenkoeken die we dan ook kunnen bewaren voor later. Perfect voor als snack, lunch, of avondeten voor een andere keer.
De pannenkoeken kunnen voor maximaal 2 dagen bewaard worden. Leg ze op een bord in de koelkast en wikkel er vershoudfolie omheen. Doe je dit niet, dan drogen de pannenkoeken uit.
Ook kun je ze in een speciale pannenkoeken bewaardoos stoppen! Zo blijven de vegan pannenkoeken het verst!
Wil je je vegan pannenkoeken invriezen? Dat kan ook! Vegan pannenkoeken in de diepvries blijven een aantal maanden goed.
Zorg dat de pannenkoeken eerst goed afgekoeld zijn en verpak ze daarna luchtdicht in een bakje of diepvrieszak (of pannenkoeken bewaardoos!).
Mocht je niet alle pannenkoeken in een keer willen ontdooien, zorg dan dat er bijvoorbeeld bakpapier tussen de pannenkoeken zit. Zo kun je ze een voor een uit de vriezer halen.
Pannenkoeken opwarmen
Wil je daarna de vegan pannenkoeken weer opwarmen, doe dit in een pan, oven of magnetron. Wij vinden koude pannenkoeken ook lekker, maar snappen als je ze weer lekker wilt opwarmen!
De pannenkoeken opwarmen in een pan geeft het beste resultaat. Zo lijkt het net of de pannenkoeken weer vers gebakken zijn!
Nu ben je er helemaal klaar voor om deze heerlijke veganistische pannenkoeken te bakken! Eet smakelijk en geniet van dit makkelijke vegan pannenkoeken recept.
Vegan pannenkoeken recept
Het is echt waar: met maar 2 ingrediënten kun je heerlijke veganistische pannenkoeken maken!
Dit vegan pannenkoeken recept is het makkelijkst ooit. Deze pannenkoeken zonder ei en melk bestaan namelijk uit maar twee ingrediënten. Ik was er eerst ontzettend sceptisch over: hoe kan dat ooit lekker smaken?
Maar nadat ik een hapje had geproefd, was ik verkocht. Absoluut net zo lekker als een klassiek pannenkoeken recept! Vegan pannenkoeken maken was nog nooit zo makkelijk!
Ingrediënten
- 150 gram bloem* (1 cup)
- 400 milliliter (ongezoete) plantaardige melk** (1 ⅔ cup)
- olie of vegan boter (om te bakken)
- 1 theelepel kaneel (optioneel)
Instructies
- Zeef de bloem, zodat je beslag minder klontert.
- Mix de bloem, plantaardige melk en optioneel de kaneel, tot een mooi glad beslag. Zitten er toch nog een paar klontjes in? Maakt niet uit, proef je later niets van.
- Afhankelijk van het soort melk dat je gebruikt, kan het beslag dikker of dunner zijn dan je lekker vindt. Is het beslag te dik? Voeg water toe tot je het beslag zo dun is als je wilt. Is je beslag te dun? Voeg wat bloem toe.
- Bakken maar! Verhit een klontje vegan boter (lactosevrije margarine bijvoorbeeld) of olie in een koekenpan, wacht tot de pan goed warm is en bak de pannenkoeken mooi goudbruin op middelhoog vuur.
- Serveer de pannenkoeken met poedersuiker, stroop, (verwarmd) fruit, jam of ander lekker zoet veganistisch beleg. Of ga voor hartig! Bekijk meer tips onderaan dit recept.
Tips
* je kunt ook vegan pannenkoeken met zelfrijzend bakmeel maken in plaats van bloem!
** maak je de pannenkoeken met kokosmelk? Lekker; dat kunnen we aanraden! Gebruik dan 150 ml / ⅔ cup kokosmelk en 250 ml / 1 cup water, anders wordt het beslag niet dun genoeg.
Variatietips
- Vervang bijvoorbeeld (een deel van) de plantaardige melk met spa rood, of bier!
- Maak je pannenkoek gezonder door te variëren met bloemsoorten. Gebruik bijvoorbeeld eens amandelmeel, speltmeel, havermeel, volkorenmeel, meergranenmeel, of een mix van glutenvrije meel.
Let wel op dat andere meelsoorten vocht anders opnemen. Afhankelijk hiervan zul je meer of minder vocht moeten toevoegen. - Je kunt ook zoete pannenkoeken maken door (vanille)suiker toe te voegen. Of vanille-extract. Wij houden zelf van pannenkoekenbeslag met een snuf kaneel erdoor. Maar koek- en speculaaskruiden kan bijvoorbeeld ook!
- En als laatste, varieer lekker met de toppings! Een pannenkoek hoeft echt niet alleen maar zoet te zijn. Wij houden van een lekkere hartige pannenkoek gevuld met een groentemix en gebakken champignons.
- Je kunt je vegan pannenkoek ook hartig beleggen met hummus of notenpasta!
Aanbevolen producten
Wij zijn partner van Bol.com. Koop je iets via onze linkjes? Kost je niets extra, maar helpt ons deze website te financieren!
PIN DIT ARTIKEL
No
Ik heb lang geswiped op de pagine maar het recept niet gevonden. Waar staat dit o geveer?
Maartje
Onderaan het artikel!