Wie houdt er nou niet van pesto?! Wij zijn er in ieder geval gek op. Helemaal op zelfgemaakte pesto. Zelf pesto maken is lekker en ook super makkelijk. Vergeet potjes pesto.
Wist je dat die strikt gezien niet eens vegetarisch zijn? Pesto niet vegetarisch?! Dat klopt! Voor pesto wordt Parmezaanse kaas gebruikt. En in Parmezaanse kaas wordt dierlijk stremsel gebruikt.
Voor dit pesto recept gebruiken wij Parrano kaas, waar geen dierlijk stremsel in zit. Traditioneel gezien wordt pesto gemaakt met Parmezaanse kaas, dus mocht je Parmezaanse kaas willen gebruiken kun je de Parrano kaas vervangen met Parmezaanse kaas.
Om zelf pesto te maken heb je maar 4 ingrediënten nodig: pijnboompitten, (vegetarische) kaas, knoflook en basilicum. Plus een scheutje olijfolie.
Pesto is een perfecte dipsaus en ook heel lekker voor door een pasta, deze vegetarische pasta pesto bijvoorbeeld. Maar pesto is ook erg lekker op een cracker, op brood, in een salade en op een pizza!
Waar komt pesto vandaan?
We hebben heel veel lekker eten uit Italië te danken, zo ook pesto. Pesto komt uit Noord-Italië, in Genua. In de 19e eeuw begonnen Italianen met de verbouwing van basilicum, waarnaar er veel recepten ontstonden met deze plant.
Zo ook het pesto recept. In Italië is pesto nog steeds super populair en heeft iedere familie wel een eigen pesto recept. Wel altijd met dezelfde basis ingrediënten!
Pesto betekent gestampt. Je stampt de ingrediënten namelijk fijn tot een fijne pasta. Hiervoor gebruik je traditioneel gezien een vijzel, maar daarover later meer.
Veel sauzen worden in Italië op deze manier gemaakt en heten dus pesto. Hoe wij pesto kennen in Nederland heet oorspronkelijk pesto alla genovese.
Parmezaanse kaas
Traditioneel gezien wordt pesto gemaakt met Parmezaanse kaas. Maar zoals we al eerder zeiden, is Parmezaanse kaas strikt gezien niet vegetarisch.
Dit komt doordat er in Parmezaanse kaas dierlijk stremsel zit. Dit dierlijk stremsel wordt uit de maag van een kalf gehaald, waarvoor het dier gedood moet worden.
En vegetariër is officieel iemand die niets eet van een gedood dier, maar met stremsel hebben veel vegetariërs geen probleem. Een dier wordt namelijk niet puur voor stremsel geslacht.
Stremsel zit overigens in de meeste kaas. Je mag natuurlijk lekker zelf beslissen of je kaas met stremsel eet of niet!
Welke vegetarische kaas gebruiken we dan om onze pesto te maken? Parrano rasp, snippers of strooikaas zijn perfect om vegetarische pesto mee te maken. Deze koop je bijvoorbeeld bij de Albert Heijn, Jumbo of Dirk.
Basiciliumplant
Je kent ze wel, die leuke plantjes van de supermarkt. Superhandig als je pesto gaat maken, want het groeit zo weer aan! Maar hoe hou je het plantje gezond?
Zorg dat je plantje dagelijks water krijgt (het liefst direct bij de wortels) en genoeg zonlicht. Bij ons staat het plantje in een vensterbank op het zuidoosten en groeit ontzettend hard!
Hoe maak je pesto?
Zelf pesto maken is heel makkelijk. Het enige wat je hoeft te doen is de pijnboompitten, (vegetarische) kaas, knoflook en basilicum te pureren met een staafmixer of blender. En later voeg je er olijfolie bij en eventueel wat zout!
Zoals we eerder zeiden, hoor je traditioneel gezien de ingrediënten met een vijzel te stampen. Dit zorgt er voor dat alle ingrediënten hun smaak behouden, zodat je de allerlekkerste pesto hebt. Dus als je het helemaal goed wilt doen, pak er een vijzel bij. Maar doe je het liever snel met een staafmixer of blender, wordt de pesto ook heel lekker.
Zelf guacamole maken is ook erg lekker en makkelijk!
Het is belangrijk om de pijnboompitten eerst even in een koekenpan te bakken, zonder olie. Zorg ervoor dat je het vuur niet te hoog zet, de pijnboompitten kunnen namelijk ineens snel verbranden.
Pijnboompitten die verbrand zijn zorgen ervoor dat je pesto niet smaakt zoals het hoort. Pas dus op! Zodra ze aan beide kanten een beetje bruin zijn, zijn ze klaar.
Mocht je pesto bitter zijn, kun je een beetje zout toevoegen. Je kunt ook eens uitproberen of je een beetje citroensap lekker vindt door de pesto.
Wil je je pesto iets romiger hebben? Doe er dan wat extra kaas door. Mocht de pesto te dik zijn, dan kun je er extra olijfolie door heen doen.
Pesto of tapenade
Pesto en tapenade worden vaak met elkaar verward, beide zijn ook vaak groen en rood. Maar de basis van tapenade is heel anders dan die van pesto. De basis van tapenade is namelijk olijven en kappertjes.
Soms wordt er aan tapenade ook vis toegevoegd. Ook is de oorsprong van tapenade anders, tapenade komt niet uit Italië, maar uit het zuiden van Frankrijk.
Variatie tip
In plaats van pijnboompitten kun je ook variëren met andere noten. Een veelgebruikt ‘budgetoptie’ is om de pijnboompitten te vervangen door cashewnoten.
Maar je kunt ook pesto maken met walnoten bijvoorbeeld! Of zonnebloempitten, pecannoten, of amandelen. Ook een mix is mogelijk.
Wil je je verse pesto langer bewaren? Schenk dan een dun laagje olijfolie op de pesto voordat je deze afdekt. Dan kun je de pesto nog zeker twee tot drie dagen bewaren in de koelkast. Je kunt pesto ook invriezen en is dan zelfs 6 maanden houdbaar.
Zelf pesto maken
In 5 minuten heb je een heerlijke pesto saus, perfect als dip of door je pasta!
Ingrediënten
- 40 gram pijnboompitten
- 50 gram Parrano snippers
- 2 tenen knoflook
- 30 gram basilicum (ongeveer 4 handjes)
- 4 eetlepels Olijfolie
Instructies
- Verhit een koekenpan en rooster de pijnboompitten, zonder olie. Zorg ervoor dat je het vuur niet te hoog zet, de pijnboompitten kunnen namelijk ineens snel verbranden. Zodra ze aan beide kanten een beetje bruin zijn, zijn ze klaar.
- Was de basilicumblaadjes. Pel de knoflook en snijd in stukken.
- Doe de kaas, basilicumblaadjes, pijnboompitten en knoflook in een hoge maatbeker, in de keukenmachine of vijzel. Pureer tot een gladde massa en voeg de olijfolie toe.
- Mocht de pesto bitter zijn, dan kun je een beetje zout toevoegen. Wil je je pesto wat romiger? Doe er dan wat extra kaas door. Mocht de pesto te dik zijn, dan kun je er wat extra olijfolie door heen doen.
Aanbevolen producten
Wij zijn partner van Bol.com. Koop je iets via onze linkjes? Kost je niets extra, maar helpt ons deze website te financieren!
PIN DIT ARTIKEL
Geef een reactie