Is oliebollen bakken moeilijk? Nee! Zelf oliebollen bakken is heel erg leuk, maar het is wel handig om deze tips mee te nemen tijdens het bakken.
Er kan namelijk wel eens iets misgaan, we hebben allemaal wel eens een verbrande, maar toch kleffe oliebol gemaakt. Of een supervette oliebol.
Dat gaat je nooit meer overkomen na het lezen van onze gouden tips voor zelf oliebollen bakken!
- Oliebollen recept
De basis van elk oliebollen recept is bloem, gist, suiker, zout en vloeistof.
Voor de vloeistof kun je (bruisend) water, (karne)melk en/of (donker) bier gebruiken.
Je kunt natuurlijk lekker krenten, rozijnen en/of blokjes appel door het beslag doen. De ideale vulling is 25% krenten, 20% rozijnen en 10% appel blokjes van ½ cm (niet meer in verband met de zuurgraad).
Zorg altijd dat al je ingrediënten op kamertemperatuur zijn voor je aan een oliebollen recept begint, anders kun je problemen krijgen met het beslag.
De meeste kermisoliebollen en kraamoliebollen worden met de basisingrediënten gemaakt en zijn dus ook vaak vegan! Dit beslag wordt kort gekneed en is dus heel makkelijk zelf te maken.
Wij hebben een heerlijk oliebollen recept en vegan oliebollen recept voor je op basis van deze simpele ingrediënten!
In luxe bakkersoliebollen recepten wordt soms ook ei en boter toegevoegd en dit beslag wordt langer gekneed.
Natuurlijk delen we meer oliebollen recepten in dit artikel (bijvoorbeeld oliebollen met zelfrijzend bakmeel en airfryer oliebollen!), dus lees snel verder.
- Luchtige oliebollen: bier of bruiswater
Een van grote trucs voor luchtige oliebollen is om bruiswater of bier toe te voegen aan je beslag! Je kunt (een deel van) het water vervangen door bruiswater of een biertje met een hoge gisting (donker bier).
Alcohol verdampt vanaf 78 ºC, dus er zit weinig alcohol in de uiteindelijke oliebollen.
Zorg ervoor dat het bruiswater en bier op kamertemperatuur zijn!
Maak ook eens zelf appelbeignets en appelflappen!
- Oliebollen gist
Er bestaat soms wat verwarring over gist in oliebollen recepten. Meestal wordt er instant gist gebruikt. In tegenstelling tot verse gist, hoef je instant gist NIET eerst op te lossen in water of melk.
Verse gist moet altijd eerst opgelost worden in wat lauwwarme vloeistof. 7 gram droge of instant gist staat gelijk aan 21 gram verse gist.
Droge gist is verse gist dat gedroogd is en moet ook in lauwwarme vloeistof (eventueel met suiker of honing) worden ‘geactiveerd’.
Instant gist is ook gedroogde gist, maar zonder ‘beschermlaagje’. Instant gist hoeft NIET te worden ‘geactiveerd’, maar kan meteen in je deeg verwerkt worden. Lekker makkelijk dus!
Instant gist is zo’n Dr. Oetker zakje gist, die je in de supermarkt koopt. In de meeste oliebollen recepten wordt dus instant gist bedoelt.
- Hoe laat je oliebollen rijzen?
Je kunt het oliebollenbeslag het beste laten rijzen in een ruime kom met een vochtige doek erover, op (constante) kamertemperatuur.
Het beslag moet twee keer zo groot worden, dus moet je kom groot genoeg zijn. In ons oliebollen recept raden we aan om het beslag minimaal 1 uur te laten rijzen.
Hoe langer je het beslag laat rijzen, hoe luchtiger je oliebol wordt! Het is het lekkerst om het beslag 1,5-2 uur te laten rijzen op kamertemperatuur.
Heb je haast? Bij een omgevingstemperatuur van 25-27 graden, is 30 minuten rijzen al genoeg. Het beslag rijst 10% sneller bij elke graad (maar het beslag krijg ook meer bellen)!
Heb je problemen met het oliebollenbeslag laten rijzen omdat je huis te koud is? Dan hebben we een trucje voor je. Verwarm de oven op 50 graden. Als de oven verwarmd is op deze temperatuur, zet de oven dan uit en zet de kom met vegan oliebollenbeslag (nog steeds afgedekt) in de oven.
Sommige mensen bakken oliebollen liever buiten omdat het anders in huis zo gaat stinken. Dit raden wij niet aan, omdat het beslag door de koude buitentemperatuur kan veranderen.
LET OP: het proces van rijzen stopt niet, dus je kunt oliebollenbeslag niet alvast van tevoren maken, dan wordt het te luchtig.
TOP TIP: roer het beslag voor het bakken nog eens door met een (houten) spatel voor een zachte structuur.
- Oliebollen zelfrijzend bakmeel
Wil je oliebollen zonder gist maken? Dat kan! Je kunt oliebollen met zelfrijzend bakmeel maken, maar hierdoor verandert de smaak van de oliebol wel!
Voor dit recept heb je 500 gram zelfrijzend bakmeel (of 500 gram bloem en 1 zakje bakpoeder), 1 theelepel zout, 500 milliliter vloeistof, en 100 gram rozijnen nodig. En 1-2 liter olie om in te bakken en poedersuiker om te serveren natuurlijk.
Voor de vloeistof kun je natuurlijk weer (bruisend) water, (karne)melk, en (donker) bier gebruiken.
Meng alle ingrediënten en bak de oliebollen in 5-8 minuten goudbruin in olie van 180 graden Celsius.
Bekijk het snelle oliebollen recept van de AH.
- Airfyer oliebollen
Oliebollen bakken in airfryer is niet onmogelijk, maar je moet wel een ander recept gebruiken. Airfryer oliebollen zijn iets compacter en smaken dus wel een beetje anders.
Natuurlijk hebben wij een lekker airfryer oliebollen recept voor je!
Deze ‘airbollen’ zijn veel minder vet én je huis gaat er niet zo van stinken (hoewel we daar natuurlijk ook nog een tip voor hebben, lees snel verder)!
- Meer oliebollen variaties
Natuurlijk kun je ook met ons oliebollen basisrecept eindeloos variëren qua smaak. We hebben hier een mooi lijstje met mooie oliebollen variaties voor je:
- Voeg een theelepel kaneel toe aan je oliebollenbeslag.
- Gebruik glutenvrij meel voor een glutenvrije oliebol.
- Varieer met fruit! Je kunt ook stukjes banaan, ananas of bijvoorbeeld blauwe bessen toevoegen in plaats van appel.
- Voeg 75 gram fijngehakte walnoten toe aan je beslag en vervang de suiker met 1 ½ eetlepel honing of agavesiroop.
- Of maak een chocolade-hazelnoten oliebol door 1 eetlepel cacaopoeder en 75 gram fijngehakte hazelnoten toe te voegen.
- Vervang de helft van de vloeistof met sinaasappelsap en voeg eventueel 2 eetlepel sinaasappelmarmelade of wat sinaasappelrasp toe voor een sinaasappeloliebol.
- Maak hartige oliebollen door 1 fijngesneden paprika, 1 fijngehakte ui, 150 gram geraspte kaas (of wat edelgistvlokken) en ½ eetlepel Italiaanse kruiden toe te voegen aan het beslag.
- Verstop, voor je het beslag in de olie legt, een stukje chocolade in de oliebol!
- Maak een gevulde oliebol met bakkersroom of jam. Snij de oliebol open en vul deze voor het serveren. Als je deze versierd met roze glazuur, heb je een oliebollen tompouce.
- Beste olie voor oliebollen bakken
Oliebollen bakken, welke olie? De beste olie om oliebollen in te bakken is zonnebloemolie, omdat dit de meest neutrale olie is. Maar je kunt ook slaolie of arachideolie (pinda-olie) gebruiken. Met arachideolie kun je langer frituren. Gebruik ongeveer 2 liter olie per pan.
Oliebollen bakken in frituurolie is geen goed idee, dit vet wordt hard als het afkoelt en dan krijgt je oliebol een wit laagje. Dit smaakt minder lekker.
Oliebollen bakken in olijfolie gaat NIET.
Voor oliebollen bakken gebruik je 1-2 liter olie, afhankelijk van de grootte van je (frituur)pan.
TOP TIP: roer het beslag voor het bakken nog eens door met een (houten) spatel voor een zachte structuur.
Ook lekker deze tijd van het jaar: kaasfondue, vegetarisch gourmetten, en zelf aardappelgratin maken!
- In hoeveel graden oliebollen bakken?
De lekkerste oliebollen bak je op een constante 180 graden Celsius! Oliebollen worden te vet als je ze op een lagere temperatuur bakt en ze worden niet gaar vanbinnen als je ze op een hogere temperatuur bakt.
Hoe meet je de temperatuur van de olie? Natuurlijk is dit het makkelijkst in de frituurpan, waar je de temperatuur in kunt stellen.
Maar je kunt de temperatuur ook meten met een keukenthermometer of met de truc van een stukje brood, lees hierover meer in het volgende kopje!
- Oliebollen bakken in pan
Je bakt oliebollen het makkelijkst in een frituurpan, maar je kunt ook een ruime (braad)pan of wok gebruiken. Het is wel lastiger om hierbij de temperatuur te meten. Gebruik hiervoor een keukenthermometer of de truc van het broodkorstje.
Bij 180 graden duurt het 15 seconden voordat het stukje brood krokant en goudbruin is. Als het brood teveel olie opneemt, is de olie te koud. Als er een walm ontstaat, is de olie te warm.
Zorg voor een constante temperatuur, dus zet de pan niet op hoog vuur want dan wordt de olie te warm. Hou de olie dus goed in de gaten en test anders tussendoor nog eens met een thermometer of stukje brood.
- Weg met de oliebollenlucht
Het grootste nadeel van zelf oliebollen bakken is dat het behoorlijk kan gaan stinken in huis. Maar gelukkig zijn daar oplossingen voor!
- Oma’s tip: zet een pannetje met azijn op het vuur tot het bijna kookt, zet het vuur dan zacht en zet het pannetje pas uit als je klaar bent met oliebollen bakken.
Door de azijn trekt de vette lucht niet door het hele huis en nog een voordeel: je pan wordt prachtig schoon! - Je kunt ook eventueel een pannetje met water gebruiken waar je een glas met azijn in zet, het ‘stomen’ van de azijn helpt ook.
- Heb je geen azijn of ben je al klaar met oliebollen bakken? Zet een pannetje met een scheutje wasverzachter of Zwitsal op het vuur en het huis ruikt in een mum van tijd weer fris.
- Koffie neutraliseert ook vieze luchtjes, je kunt dus een sterk bakkie zetten, koffie laten verdampen in een pannetje, of koffieprut op een schoteltje in de keuken leggen.
- Goed ventileren helpt natuurlijk ook. Dus gooi die afzuiging aan en zet een keukenraampje open als dat kan. Doe eventueel de keukendeur dicht zodat de geur tot de keuken beperkt blijft.
- Niet te veel oliebollen tegelijk bakken
Hoeveel oliebollen tegelijk bakken? Je kunt niet te veel oliebollen tegelijk bakken, want dat verandert de temperatuur teveel. Bak nooit meer dan 6 oliebollen tegelijk. Maar als je een kleine wok of pan gebruikt, kun je het beste maximaal 4 oliebollen tegelijk bakken.
Wat is de handigste manier om de oliebol in de pan te laten zakken? Met een ijsschep/ijslepel! Zorg dat deze een beetje is ingevet, zodat het beslag er niet aan vast blijft plakken.
Als je geen ijsschep hebt, kun je ook twee (ingevette) lepels gebruiken. Met deze twee lepels kun je een balletje maken door het beslag heen en weer te scheppen tussen twee lepels.
Laat het beslag nooit van een hoogte in de pan vallen, want dan krijg je gevaarlijke oliespetters.
- Oliebollen bewaren en opwarmen
Verse oliebollen eten is natuurlijk het lekkerst, maar je kunt ze ook prima wat langer bewaren. Laat de oliebollen goed afkoelen en stop ze daarna in een luchtdichte bak.
Hoelang kun je oliebollen bewaren? Maximaal 2 dagen. Bewaar ze buiten de koelkast.
Oliebollen invriezen is ook mogelijk. Ingevroren blijven ze ongeveer 2 maanden goed. Laat ze eerst ontdooien als je ze weer wilt opwarmen.
Oliebollen opwarmen kun je makkelijk in de oven of airfryer doen. Verwarm de oven voor op 200 graden en verwarm de oliebollen ongeveer 7 minuutjes.
Ook kun je de oliebollen voor 20 seconden in de magnetron opwarmen. Zet er even een glaasje water bij in de magnetron zetten, dan blijven de oliebollen lekkerder krokant.
PIN DIT ARTIKEL
Geef een reactie