Zelf appelflappen maken is een van de leukste en makkelijkste dingen. Binnen een handomdraai heb je dit appelflappen recept gemaakt. En reken maar dat iedereen zal genieten!
Perfect voor tijdens Oud & Nieuw om samen te eten met oliebollen en appel beignets, maar ook gewoon het hele jaar door.
Wij maken dit appelflappen recept vaak als we appelvulling over hebben van onze appeltaart! Of als een lekker en snel toetje. In principe zijn dit ook vegan appelflappen (als je geen roomboter bladerdeeg gebruikt en ei vervangt door sojamelk)!
Lees snel verder en geniet van dit appelflappen recept! We delen ook onze beste tips over welke appels je het beste kunt gebruiken, een aantal appelflappen variaties, hoe je ze in de airfryer maakt, en hoe je de appelflappen het beste kunt bewaren.
Appelflappen recept
Wat heb je allemaal nodig voor dit appelflappen recept? Bladerdeeg, appels, kaneel, suiker en rozijnen. Optioneel kun je een losgeklopt ei of sojamelk toevoegen.
Van het losgeklopt ei en sojamelk worden de appelflappen mooier bruin, maar appelflappen bakken kan ook prima zonder.
In plaats van appels kun je ook variëren met ander fruit. Maak in plaats van een appelflap een vruchtenflap of fruitflap! Want je kun zoveel meer dan appel in de flap stoppen.
Je kunt ook stukjes (gedroogde) perzik of abrikoos gebruiken in plaats van rozijnen. Of voeg er lekker wat walnoten aan toe! Dit geeft een extra bite aan de appelflap. Hak ze in fijn en doe ze bij de vulling.
Als je op zoek bent naar meer ‘appelflappen’, bekijk dan ook ons appelbeignet recept!
Welke appels voor appelflappen?
Zorg er voor dat je friszure appels in huis hebt. Goudreinet is een appelsoort die vaak gebruikt wordt om appelflappen en appeltaart te maken. Maar ook Elstar of Jonagold appels kunnen goed gebruikt worden.
Verwijder de klokhuizen uit de appels en snij ze in kleine blokjes. Je kunt de appels ook schillen als je dat lekkerder vindt.
Appelflappen zelf maken
Zoals we eerder al zeiden is appelflappen bakken erg makkelijk en ontzettend lekker!
Zorg dat de oven is voorverwarmd op 200 graden en de plakjes bladerdeeg ontdooid zijn. Snij de appels in klein blokjes (optioneel: schil de appels) en wel de rozijnen in water. De appelblokjes en rozijnen meng je daarna met kaneel en suiker.
Het appelmengsel schep je op bladerdeeg plakjes en dan vouw je ze dicht, zodat je een driehoekje hebt.
Bestrijk de appelflappen eventueel met een losgeklopt ei of met sojamelk. Bestrooi ze eventueel met extra suiker.
Appelflappen variaties
Natuurlijk delen we ook een aantal variatie tips, zodat je appelflappen telkens net iets anders smaken.
Varieer bijvoorbeeld eens lekker met fruit! Je kunt ook stukjes (gedroogde) perzik of abrikoos gebruiken in plaats van rozijnen.
Of voeg er lekker wat walnoten aan toe! Hak de walnoten in kleine stukjes en zo krijgt de appelflap een lekkere bite. Amandelen zijn ook erg lekker om aan de appelflappen toe te voegen. Alleen of samen met walnoten.
Nog een andere optie: honing! Gebruik geen suiker maar voeg honing toe aan de appelflap vulling. Dan krijgt de appelflap een zachtere en zoete smaak.
Vegan appelflappen
Appelflappen zonder ei maken is niet moeilijk! En als je geen roomboter bladerdeeg gebruikt, dan is dit een vegan appelflappen recept.
Wil je de appelflappen bestrijken zodat ze bruiner worden? Gebruik dan sojamelk.
Maak ook eens vegan appeltaart, vegan pepernoten, en vegan pannenkoeken!
Appelflappen in de airfryer
Je kunt appelflappen ook in de airfryer doen! Je hoeft deze niet voor te verwarmen. Zet de airfryer op 200 graden en binnen 8-10 minuutjes is je appelflap klaar.
Wij houden van onze airfryer en vinden het altijd zo fijn om deze te gebruiken!
Appelflappen bewaren
Natuurlijk zijn de appelflappen het lekkerst om gelijk te eten nadat je ze gebakken hebt. Zowel koud als warm zijn ze lekker.
Wil je de appelflappen bewaren, laat ze dan eerst afkoelen en stop ze vervolgens in een afgesloten bak. Laat ze buiten de koelkast staan, dan kun je ze voor ongeveer 2 dagen bewaren.
Appelflappen invriezen is ook mogelijk. Laat ze eerst goed afkoelen, verpak ze vervolgens luchtdicht en dan kun je ze 3 maanden bewaren. Als de appelflappen afgebakken zijn, zijn ze wel erg breekbaar. Het is ook mogelijk om het deeg nog niet te afbakken en pas te bakken als je ze wilt opeten!
Natuurlijk kunnen ook oliebollen tijdens Oud & Nieuw niet ontbreken. Maak ze zelf met ons oliebollen recept!
Appelflappen opwarmen
Appelflappen opwarmen is zo gedaan! In een voorverwarmde oven (200 graden) kun je de appelflappen bakken, 5 minuten is genoeg om ze warm en knapperig te bakken.
Wil je ingevroren appelflappen opwarmen? Warm ze bevroren op in ongeveer 10 minuten op 200 graden.
Zelf appelflappen maken is erg leuk en lekker! Geniet van dit appelflappen recept! En laat ons zeker in de reacties weten hoe de appelflappen bij jou zijn gelukt.
Appelflappen maken
Zelf appelflappen maken is een van de leukste en makkelijkste dingen. Wij maken dit appelflappen recept bijvoorbeeld vaak als we appelvulling over hebben van onze appeltaart!
Of als een lekker en snel toetje. In principe zijn dit ook vegan appelflappen (als je geen roomboter bladerdeeg gebruikt)!
Ingrediënten
- 10 plakjes bladerdeeg
- 2 appels
- 1 tl kaneel
- 2 el suiker (of 1 el agavesiroop)
- 40 gram rozijnen
- extra suiker, losgeklopt ei/sojamelk (optioneel)
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Ontdooi de plakjes bladerdeeg.
- Wel de rozijnen in water. Dep daarna droog met keukenpapier.
- Schil en snij de appel in kleine stukjes. Meng met de rozijnen, kaneel en suiker.
- Schep ongeveer 2 lepels van het appelmengsel op elk plakje bladerdeeg (zonder plastic), vouw deze dicht zodat je een driehoekje hebt en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.
Je kunt de randjes met een beetje water nat maken, zodat ze beter dichtplakken. Druk eventueel de randjes met een vork extra goed dicht. - Bestrijk de appelflappen eventueel met een losgeklopt ei of met sojamelk. Bestrooi ze eventueel met extra suiker.
- Bak de appelflappen in 15-25 minuutjes gaar*.
Tips
Varieer eens lekker met fruit! Je kunt ook stukjes (gedroogde) perzik of abrikoos gebruiken in plaats van rozijnen. Of voeg er lekker wat walnoten aan toe!
Als je op zoek bent naar meer 'appelflappen', bekijk dan ook ons appelbeignet recept!
*je kunt appelflappen ook in de airfryer doen! Je hoeft deze niet voor te verwarmen. Zet de airfryer op 200 graden en binnen 8-10 minuutjes is je appelflap klaar!
Aanbevolen producten
Wij zijn partner van Bol.com. Koop je iets via onze linkjes? Kost je niets extra, maar helpt ons deze website te financieren!
PIN DIT RECEPT
Jessica
Wat als je geen ei en geen soja mag eten, kan je iets anders gebruiken om deze toch bruin te krijgen?
Maartje
Hoi Jessica! Goede vraag! Je kunt de appelflappen bestrijken met een andere soort room/yoghurt/melk(vervanger) of een ‘vet’ zoals (gesmolten) boter/olie. Agavesiroop zou ook kunnen—dat vervangt ook meteen de suiker (let wel op dat het niet verbrandt!).