We gaan aardappelgratin maken! Een heerlijk bijgerecht voor tijdens de Kerst, maar ook gewoon ontzettend lekker elke andere avond van het jaar. Of tijdens de brunch. Je kunt mij in ieder geval altijd blij maken met aardappelgratin. Helemaal als het zelfgemaakt is.
Want zelfgemaakte aardappelgratin is toch echt het lekkerst. Helemaal met dit heerlijke aardappelgratin recept!
Aardappelgratin is perfect als bijgerecht tijdens de Kerst, maar ook gewoon bij het dagelijkse AVG’tje. Groenten, een stukje vlees (voor mij dan een vleesvervanger, vegetariërs zijnde), en romige aardappels uit de oven! Daar wordt toch iedereen blij van?
En aardappelgratin is niet alleen erg lekker, maar zelf aardappelgratin maken is ook niet moeilijk. Dit is een lekker makkelijk aardappelgratin recept!
Je hoeft dus niet lang in de keuken te staan en toch maak je iets waar iedereen naar uitkijkt. En je kunt het recept makkelijk verdubbelen als je met meer personen eet.
Aardappelgratin maken hoeft dus helemaal niet lastig te zijn, het duurt alleen eventjes voordat het klaar is in de oven.
Ik gebruik rauwe aardappelen voor dit aardappelgratin recept, maar mocht je minder tijd hebben dan kun je ook voorgegaarde aardappelschijfjes gebruiken. De truc voor de lekkerste aardappelgratin is toch wel de superdunne plakjes aardappel.
Daar vertel ik je snel meer over. Geniet van dit aardappelgratin recept!
Gratin dauphinoise
Aardappelgratin is van oorsprong een Frans gerecht uit de regio Dauphiné in Zuidoost Frankrijk. Het gerecht heet in Frankrijk gratin dauphinoise en is een ovenschotel gevuld met ongekookte aardappelschijfjes, room, knoflook, en kaas!
Het gerecht gaat terug in de tijd tot 1788, aardappelgratin wordt dus al vele jaren gegeten.
Ook lekker om zelf te maken (voor de Kerst): kruidenboter, knoflooksaus, aardappelpuree, en tiramisu!
Aardappelgratin recept
Wat heb je allemaal nodig voor dit aardappelgratin recept? Haal de volgende ingrediënten in huis: 4 vastkokende aardappelen (ca. 400 gram), 1 teen knoflook, peper & zout, 180 milliliter melk (¾ cup) en 70 gram geraspte kaas (⅔ cup).
Dit is voor 2 personen, maar mocht je met meer personen eten kun je de ingrediënten makkelijk verdubbelen.
In plaats van alleen melk kun je ook 125 milliliter slagroom (of kookroom) en 50 milliliter melk gebruiken. Zo wordt de aardappelgratin extra romig.
Of 125 milliliter melk en 50 milliliter crème fraîche. Zorg dat wel je geen klontjes meer hebt als je crème fraîche gebruikt!
Probeer eens zelf uit wat je zelf het lekkerste vindt. En wissel eens af! Zo wordt je aardappelgratin telkens net iets anders.
Heb je weinig tijd? Haal dan een zakje met 400 gram voorgegaarde aardappelschijfjes. Maar de truc van aardappelgratin is toch wel om de plakjes zo dun mogelijk te snijden, met een mandoline bijvoorbeeld.
Aardappelgratin maken
Dan is het tijd om de aardappelgratin te maken! Verwarm eerst de oven voor op 200 graden. Schil de rauwe aardappelen en snij in hele dunne plakken (met een kaasschaaf of mandoline bijvoorbeeld).
Wrijf een half teentje knoflook door de ovenschaal. Pers de andere helft van het teentje. Meng daarna de aardappelschijfjes met de geperste knoflook, peper en zout naar smaak.
Leg een laagje dunne aardappelschijfjes in de ovenschaal en bestrooi met een beetje kaas. Herhaal dit tot de schijfjes op zijn.
Gek op aardappelen? Maak ook eens deze vegetarische zuurkool ovenschotel of roti masala!
Schenk vervolgens de melk over de ovenschaal en bestrooi de bovenste laag met kaas. Dek de ovenschaal af met aluminiumfolie en bak 30-40 minuten (totdat de schijfjes gaar zijn). Prik met een vork in de aardappelgratin om te voelen of de aardappels goed gegaard zijn, mocht je het zeker willen weten.
Haal het folie eraf en bak de bovenste laag goudbruin in nog 10 minuten extra.
Mocht je voorgegaarde aardappelschijfjes gebruiken, dan kun je de baktijd met ongeveer 15 minuten verkorten!
Aardappelgratin variaties
Natuurlijk deel ik ook weer een aantal aardappelgratin variaties! Dan kun je lekker afwisselen en smaakt de aardappelgratin net telkens een beetje anders.
Zelf aardappelgratin maken is ontzettend leuk en lekker!
- Gebruik eens zoete aardappel in plaats van de ‘standaard’ aardappel!
- Voeg gebakken ui toe aan de ovenschotel voordat deze de oven in gaat.
- Wissel eens af met verschillende kaas soorten, Parmezaanse kaas bijvoorbeeld.
- Je kunt ook 125 milliliter slagroom (of kookroom) en 50 milliliter melk gebruiken.
- Of 125 milliliter melk en 50 milliliter crème fraîche. Zorg dat je geen klontjes meer hebt als je crème fraîche gebruikt!
- Voeg eens wat (vegetarische) hamblokjes door de aardappelgratin.
- Of champignons!
Ga je ook gourmetten tijdens de feestdagen? Zie mijn vegetarische gourmetten tips! Ga je kaasfonduen? Zie mijn bijgerechten kaasfondue tips!
Aardappelgratin bewaren
Aardappelgratin kun je ongeveer 2 dagen in de koelkast bewaren. Laat de aardappelgratin dan eerst goed afkoelen voordat je het in de koelkast zet. En dek de aardappelgratin goed af!
Wil je de aardappelgratin invriezen? Dat kan! Snij de aardappelgratin bijvoorbeeld in stukken of doe alles tegelijkertijd in diepvrieszakjes of goed afsluitbare bakjes. Dan kun je de aardappelgratin ongeveer 3 maanden bewaren.
Zorg er wel voor dat er een laagje lucht overblijft in het zakje of in het bakje. Zo kan de aardappelgratin nog uitzetten zonder dat het zakje of bakje barst.
Wil je de aardappelgratin vervolgens opwarmen? Dit is het handigst in de oven. Verwarm de oven voor op 200 graden en dek de aardappelgratin weer af met aluminiumfolie. Warm de gevroren aardappelgratin in ongeveer 20 minuten weer op.
Geniet van dit aardappelgratin recept! Zelf aardappelgratin maken is zo lekker. En laat mij zeker weten hoe de aardappelgratin bij jou is gelukt.
Aardappelgratin maken
We gaan aardappelgratin maken! Een heerlijk bijgerecht voor tijdens de Kerst, maar ook gewoon ontzettend lekker elke andere avond van het jaar. Of tijdens de brunch!
Je kunt mij in ieder geval altijd blij maken met aardappelgratin. Helemaal als het zelf gemaakt is.
Dit is een lekker makkelijk aardappelgratin recept! Je kunt het recept makkelijk verdubbelen als je met meer personen eet.
Aardappelgratin maken hoeft helemaal niet lastig te zijn, het duurt alleen eventjes voordat het klaar is!
Ingrediënten
- 4 aardappelen (ca. 400 gram)
- 1 teen knoflook
- peper en zout
- 180 milliliter melk* (¾ cup)
- 70 gram kaas, geraspt (⅔ cup)
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Schil de aardappelen en snij in hele dunne plakken (met een kaasschaaf of mandoline).
- Wrijf een half teentje knoflook door de ovenschaal. Pers de andere helft van het teentje.
- Meng de aardappelschijfjes met de geperste knoflook, peper en zout naar smaak.
- Leg een laagje aardappelschijfjes in de ovenschaal en bestrooi met een beetje kaas.
- Herhaal dit tot de schijfjes op zijn.
- Schenk de melk over de ovenschaal en bestrooi de bovenste laag met kaas.
- Dek de ovenschaal af met aluminiumfolie en bak 30-40 minuten (totdat de schijfjes gaar zijn).
- Haal het folie eraf en bak de bovenste laag goudbruin in 10 minuten.
Tips
*je kunt ook 125 milliliter slagroom (of kookroom) en 50 milliliter melk gebruiken.
Of 125 milliliter melk en 50 milliliter crème fraîche. Zorg dat je geen klontjes meer hebt als je crème fraîche gebruikt!
Variatietips
- Gebruik eens zoete aardappel in plaats van de 'standaard' aardappel!
- Voeg gebakken ui toe aan de ovenschotel voordat deze de oven in gaat.
- Wissel eens af met verschillende kaas soorten, Parmezaanse kaas bijvoorbeeld.
- Je kunt ook 125 milliliter slagroom (of kookroom) en 50 milliliter melk gebruiken.
- Of 125 milliliter melk en 50 milliliter crème fraîche. Zorg dat je geen klontjes meer hebt als je crème fraîche gebruikt!
- Voeg eens wat (vegetarische) hamblokjes door de aardappelgratin.
- Of champignons!
Aanbevolen producten
Ik ben partner van Bol.com. Koop je iets via mijn linkjes? Kost je niets extra, maar helpt mij deze website te financieren!
PIN DIT RECEPT
Geef een reactie