Gekleurde koekjes maken

Regenboog gekleurde koekjes bakken

We maakten al regenboog cupcakes, regenboog zoete popcorn, een regenboog tosti en nu is het tijd voor regenboog gekleurde koekjes! Snacks en traktaties met een regenboogthema doen het altijd goed, of je nu een verjaardag viert, iets leuks met je kinderen wilt maken, de dag wat kleurrijker wilt maken, of Pride viert. Je maakt iedereen blij met onze regenboog recepten.

Deze gekleurde koekjes zijn leuk om te maken en nog leuker om op te eten. Wat heb je nodig voor regenboog koekjes bakken? Suiker, boter of margarine, bloem en kleurstoffen. Met een gel kleurstof krijg je de mooiste kleuren, dus gebruik deze liever in plaats van vloeibare of natuurlijke kleurstoffen. Je kunt er nog een snufje zout en vanille extract toevoegen voor de smaak.

Met dit koekjes recept maak je ongeveer 60 regenboog gekleurde koekjes!

Met onze regenboog recepten proberen wij de wereld een beetje kleurrijker en toleranter te maken vanuit de keuken! Help je mee? Deel je creaties via #regenboogrecepten.

Regenboog gekleurde koekjes bakken

Zandkoekjes recept

We beginnen eerst met koekjesdeeg maken. Om het koekjesdeeg te maken houden we een basis zandkoekjes recept aan. Dit zijn 1-2-3 koekjes, omdat de verhouding van het deeg 100 gram suiker*, 200 gram boter en 300 gram bloem is. Dus 1 deel suiker, 2 delen boter en 3 delen bloem. Als je meer/minder koekjes wilt maken, kun je de hoeveelheden daar op aanpassen.

*Je kunt de helft van de suiker vervangen door poedersuiker voor een fijner (minder korrelig) koekjesdeeg.

Je kunt zowel roomboter gebruiken als margarine, net wat je zelf lekkerder vindt. Wij gebruiken plantenmargarine, zodat het vegan koekjes zijn!

Doe de ingrediënten samen in een kom en mix, met deeghaken, de suiker, boter en bloem tot een mooi deeg. Verdeel het deeg vervolgens in 6 ballen, van klein naar groot. Het deeg weegt in totaal 600 gram. Maak ballen van 50, 70, 90, 110, 130 en 150 gram.

Nu is het tijd om het koekjesdeeg te kleuren!

Regenboog koekjes

Kleur de koekjesdeegballen (van klein naar groot) paars, blauw, groen, geel, oranje en rood. Doe een mespuntje gel kleurstof bij het deeg en mengen maar! Mocht je niet helemaal blij zijn met de kleur, kun je nog een beetje kleurstof toevoegen. Heb je alleen rood, geel en blauw? Oranje maak je met geel + rood, groen met geel + blauw en paars met rood + blauw.

Leg de ballen vervolgens een kwartiertje in de vriezer of een half uur in de koelkast. Hierdoor koelt het deeg en is het makkelijker te gebruiken. Het is steviger, plakt minder en de koekjes worden uiteindelijke knapperiger.

Haal na 15/30 minuten de ballen uit de vriezer/koelkast. Rol een sliert van 20 centimeter van de paarse bal. Rol vervolgens op bakpapier de blauwe bal uit tot een sliert van 20 cm en druk deze plat. Leg hier nog een vel bakpapier op (zodat je onder en boven bakpapier hebt) en rol de laag uit in de breedte (niet lengte). Maak er met je handen een mooie rechthoek van en rol de paarse sliert er in. Snij het overschot aan deeg weg en druk de naad goed dicht.

Herhaal dit met de andere kleuren, in volgorde van grootte. Elke laag is breder dan de vorige. Als je deeg een beetje scheurt, maakt dit niet uit – druk de scheuren dicht. Rol aan het einde de hele rol nog een keer extra, zodat alle lagen goed vastzitten.

Rol het deeg in een vel bakpapier en laat minimaal 30 minuten in de koelkast rusten. Of leg de rol even in de vriezer. De rol moet niet te hard zijn, maar snijbaar zijn als je het uit de koelkast/vriezer haalt.

Koekjes bakken

Nu is het bijna tijd om de gekleurde koekjes te bakken. Zorg dat de oven voorverwarmd is op 180 °C. Haal de rol uit de koelkast/vriezer en snij plakjes van ongeveer ½ centimeter. Snij deze plakjes vervolgens door de helft, zodat je 2 regenboogjes krijgt.

Bak ze in 10-15 minuutjes gaar. Laat ze nog minimaal 10 minuten afkoelen, anders breken ze!

Vegan koekjes

Dit koekjes recept is helemaal vegan als je plantaardige margarine en vegan kleurstoffen gebruikt.

Regenboog gekleurde koekjes maken

Regenboog recepten

Bekijk nog meer regenboog recepten op onze website! We maken 30 recepten, voor elke dag van Pride Month. Met z’n allen kunnen we de wereld kleurrijker en toleranter maken vanuit de keuken. Help mee en deel je creaties via #regenboogrecepten!

Regenboog koekjes

Kleurrijke regenboog koekjes maken met een zandkoekjes recept!
Bereidingstijd45 min
Rusttijd45 min
Totale tijd1 uur 30 min
Gang: Gebak
Keuken: Westers
Porties: 60 koekjes

Ingrediënten

 • 100 gram suiker
 • 200 gram boter of margarine
 • 300 gram bloem
 • snuf zout + vanille extract optioneel
 • kleurstoffen met blauw, geel en rood kun je oranje, groen en paars maken

Instructies

 • Mix, met deeghaken, de suiker, boter en bloem tot een mooi deeg.
 • Verdeel het deeg in 6 ballen, van klein naar groot. Het deeg weegt 600 gram in totaal. Maak ballen van 50, 70, 90, 110, 130 en 150 gram.
 • Kleur de ballen (van klein naar groot) paars, blauw, groen, geel, oranje en rood. Leg de ballen een kwartiertje in de vriezer.
 • Haal de ballen uit de vriezer. Rol een sliert van 20 centimeter van de paarse bal. Op bakpapier, rol de blauwe bal uit tot een sliert van 20 cm en druk deze plat. Leg hier een vel bakpapier op en rol de laag uit in de breedte (niet lengte).
  Maak er met je handen een mooie rechthoek van en rol de paarse sliert er in. Snij het overschot aan deeg weg en druk de naad goed dicht.
  Herhaal dit met de andere kleuren, in volgorde van grootte. Elke laag is breder dan de vorige. Als je deeg een beetje scheurt, maakt dit niet uit – druk de scheuren dicht.
  Rol aan het einde de hele rol nog een keer extra, zodat alle lagen goed vastzitten.
 • Rol het deeg in een vel bakpapier en laat minimaal 30 minuten in de koelkast rusten. Of leg de rol even in de vriezer. De rol moet snijbaar zijn.
 • Verwarm de oven voor op 180 °C.
 • Snij de rol in plakjes van ongeveer ½ centimeter en snij de plakjes door de helft, zodat je 2 regenboogjes krijgt!
 • Bak ze in 10-15 minuutjes gaar. Laat ze nog minimaal 10 minuten afkoelen, anders breken ze!

Tip!

Vervang 50 gram suiker met poedersuiker voor een minder korrelig deeg.

PIN DIT RECEPT

regenboog gekleurde koekjes bakken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept