Pepernoten recept

Heerlijk pepernoten recept

Het liefst eten wij het hele jaar door pepernoten (ja, officieel kruidnoten), want ze zijn zo ontzettend lekker! Inmiddels liggen ze ook bijna 6 maanden per jaar in de winkelschappen, maar zelf pepernoten maken is veel leuker en lekkerder. Dit makkelijke pepernoten recept kan niet mislukken!

Pepernoten vs kruidnoten

Natuurlijk zijn de oud-hollandse pepernoten de blokken die op taaitaai lijken. In dit kruidnoten recept maken wij dus eigenlijk kruidnoten. In de volksmond wordt ‘pepernoten’ ook gebruikt voor kruidnoten. ‘Pepernoten recept’ wordt dus ook veel vaker gezocht dan ‘kruidnoten recept’. Zelfs de beroemde Van Delft pepernoten (van de pepernotenfabriek), zijn eigenlijk kruidnoten.

Eet je vegan? Bekijk dan ons vegan pepernoten recept

Pepernoten met chocolademelk

Pfeffernusse en Pebernødder

Wist je dat wij in Nederland niet de enige zijn die pepernoten maken? Onze oostelijke buren hebben pfeffernusse, pepernoten waar ook echt noten in zitten en die met poedersuiker bedekt zijn. De Denen hebben pebernødder. In Duitsland en Denemarken eten ze pepernoten echter tijdens kerst. Grappig genoeg eten onze zuiderburen (die ook Sinterklaas vieren) geen pepernoten, maar speculaas!

Knapperige pepernoten recept

Sinterklaas en de kerstman

Wist je dat Santa Claus officieel een verbastering is van Sinterklaas? Nederlanders brachten Sinterklaas in de 17e eeuw naar Amerika en daar hadden ze nog een naam nodig voor de Britse Father Christmas en ‘Sinterklaas’ vonden ze wel goed klinken en zelfs zijn uiterlijk werd deels overgenomen!

Sinterklaas is echt al een eeuwenoude traditie en was ooit zelfs een feest in heel Europa. Het werd alleen verboden door de kerk, maar daar staken de Nederlanders een stokje voor.

Grappig genoeg had Sinterklaas tot de 19e eeuw waarschijnlijk helemaal geen vaste helper. Pas aan het einde van de 19e eeuw verscheen er een enkele zwarte piet en over de decennia daarna werden dat er meer. Help jij mee aan een traditie zonder zwarte pieten? Want eerlijk, als het vroeger zonder kon, kan het nu ook! Hoe kan je helpen? Protesteer en doneer aan KOZP.

Kruidnoten recept

Officieel maken wij dus een kruidnoten recept! We gebruiken zelfrijzend bakmeel, donkere basterdsuiker, speculaaskruiden, zout, boter en melk. Pepernoten maken is eigenlijk heel makkelijk. Je kneed alle ingrediënten door elkaar tot je een mooie bal hebt gevormd.

Deze bal laat je (in vershoudfolie) 30 minuten in de koelkast rusten. Deze stap kun je overslaan, maar dan worden je pepernoten korreliger en minder knapperig (zie het verschil hieronder).

Pepernotendeeg laten rusten

Daarna rol je van het deeg hele kleine knikkers (met een diameter van maximaal een centimeter), want het deeg zet uit tijdens het bakken. Hou dus ook ruimte vrij tussen de knikkers. Je hoeft de balletjes niet plat te drukken. Wij maakten wel een stuk of 120 knikkers van het deeg. Dit moesten we wel in delen afbakken, anders paste het niet.

Bak de pepernoten in 15-20 minuutjes knapperig op 180 graden. Laat de pepernoten volledig afkoelen voordat je ze opeet. Je kunt de afgekoelde pepernoten ook prima bewaren in een afgesloten bakje.

Chocolade pepernoten maken

Je kunt heel makkelijk chocolade pepernoten maken. Smelt een chocolade reep au bain-marie (in een schaal op een pannetje met kokend water) en dip de pepernoten door de gesmolten chocolade. Laat de pepernoten afkoelen en uitharden; je chocolade pepernoten zijn klaar!

Pepernoten recept

Dit kruidnoten recept is lekker makkelijk en de pepernoten zijn echt super knapperig!
Voorbereidingstijd10 min
Bereidingstijd20 min
Koeltijd30 min
Totale tijd1 uur
Gang: Gebak, Koffie, Koffie & thee
Keuken: Nederlands
Porties: 6 porties

Ingrediënten

 • 250 gram zelfrijzend bakmeel
 • 125 gram donkere basterdsuiker
 • 4 eetlepel melk
 • 100 gram boter
 • 2 eetlepel koek- en speculaaskruiden
 • snufje zout

Instructies

 • Doe alle ingrediënten in een kom. Kneed vervolgens alle ingrediënten door elkaar met je handen (of eventueel met een mixer met deeghaken). Zodra je een bal kunt vormen, is het deeg klaar.
 • Wikkel het deeg in vershoudfolie en laat 30 minuten in de koelkast rusten. Je kunt deze stap ook overslaan, maar dan worden je pepernoten korreliger en minder knapperig.
 • Verwarm de oven voor op 180 graden.
 • Bedek een bakplaat met bakpapier en pak het deeg uit de koelkast.
 • Draai van het deeg hele kleine knikkers (maximaal Ø1 cm) en leg deze op de bakplaat. Je hoeft ze niet plat te drukken.
  De pepernoten zullen veel groter worden tijdens het bakken dus laat voldoende ruimte tussen de kruidnoten.
 • Bak de pepernoten gaar in 15-20 minuutjes. Wij bakken een stuk of 120 pepernoten in 2 keer af in de oven. Laat de pepernoten volledig afkoelen voordat je ze eet of bewaart in een luchtdichte koektrommel.
 • Tip: maak er chocolade pepernoten van door chocolade au bain-marie te smelten in een pannetje en de afgekoelde pepernoten door de chocolade te halen.

PIN DIT RECEPT

Pepernoten recept officieel kruidnoten

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!