Regenboog cupcakes maken met botercreme en discodip

Regenboog cupcakes maken

Regenboog cupcakes maken iedereen blij! Deze kleurrijke cakejes zijn niet alleen leuk om te zien, ze zijn ook erg lekker en makkelijk om te maken. Perfect voor een (kinder)verjaardag, als traktatie, voor Pride of gewoon om je dag wat vrolijker te maken.

Zoals we al zeiden, zelf cupcakes maken is helemaal niet moeilijk. Voor dit recept heb je ook geen bakmix nodig. Met ons basis cupcake recept heb je binnen een handomdraai je cupcakes klaar. Wel heb je (gel) kleurstoffen nodig om aan je beslag toe te voegen. Zodat je de mooiste regenboog kleuren krijgt! Welke kleuren heb je nodig? Paars, blauw, groen, geel, oranje en rood. Of alleen rood, geel en blauw – de rest kun je mengen.

Regenboog cupcakes botercreme en discodip

We versieren de regenboog cupcakes met een heerlijke botercrème en maken ze af met discodip en fruithagel. De decoratie is optioneel, maar het maakt de regenboog cupcake nog leuker!

Met onze regenboog recepten proberen wij de wereld een beetje kleurrijker en toleranter te maken vanuit de keuken! Help je mee? Deel je creaties via #regenboogrecepten.

Hoe maak je cupcakes?

Voor ons basis cupcake recept gebruiken we 125 gram roomboter of margarine, 125 gram kristalsuiker, 125 gram zelfrijzend bakmeel, 2 eetlepels melk en 2 eieren. Belangrijk is dat de boter, melk en eieren op kamertemperatuur zijn voordat je deze gebruikt.

Snij eerst de (zachte) boter in stukjes en doe deze in een kom samen met de suiker. Dit mix je op een middelhoge snelheid tot een luchtige massa. Gebruik hiervoor een mixer en kloppers. Voeg de eieren toe en mix weer op een middelhoge snelheid. Het zelfrijzend bakmeel voeg je in delen toe aan het beslag. Mix telkens nadat je een deel hebt toegevoegd. Als laatste kan de melk toegevoegd worden. Mix alle ingrediënten nog 1 minuut op middelhoge snelheid tot een luchtig beslag.

Van dit beslag kun je 8-12 cupcakes maken. Dat ligt er een beetje aan hoe groot je cupcake vormpjes zijn. Wij gebruiken een siliconen cupcake vorm en kunnen 8 regenboog cupcakes maken met het beslag.

Vegan Cupcakes

Je kunt van dit recept ook heel makkelijk vegan cupcakes maken! Vervang 2 el melk + 2 eieren door 140 ml plantaardige melk. Gebruik vegan boter of plantaardige margarine (ook in de botercrème). En gebruik ook plantaardige melk voor de botercrème. Zet de ingrediënten op je lijst.

LET OP! Zorg dat je ook vegan kleurstoffen en decoratie gebruikt. In ‘normale’ kleurstoffen zit bijvoorbeeld vaak karmijn (= niet vegan) voor de rode kleurstof. En in veel taartdecoraties zitten glansmiddelen zoals bijenwas (E901).

Regenboog cupcakes

Zodra het beslag gemixt is kan het verdeeld worden over 6 kommetjes. 1 voor elke kleur (paars, blauw, groen, geel, oranje en rood). Doe een klein puntje kleurstof bij het beslag en mengen maar! Mocht je niet helemaal blij zijn met de kleur, kun je nog een beetje kleurstof toevoegen. Heb je alleen rood, geel en blauw? Oranje maak je met geel + rood, groen met geel + blauw en paars met rood + blauw.

Daarna is het tijd om het beslag in de cupcake vormpjes te doen. Wij doen dit met een klein lepeltje, laag voor laag. Eerst een laagje paars, dan blauw, groen, geel, oranje en we sluiten af met een laagje rood. Mocht je je regenboog cupcake niet laag voor laag willen maken, dan kun je het beslag erin scheppen, zodat je verschillende gekleurde hoopjes naast / op elkaar hebt. Let wel op dat het vormpje niet voor meer dan 2/3 gevuld is.

Cupcakes bakken

Verwarm de oven voor op 170 graden. Bak de cupcakes af in 20-25 minuten. Open de oven tussendoor niet, want dan kunnen de cupcakes inzakken. Zet de timer op 20 minuten en controleer of de cupcakes klaar zijn. Dit kun je doen met een satéprikker. Prik in een cupcake en als er nat beslag aan zit dan is de cupcake nog niet goed. Laat ze dan nog wat langer in de oven staan. Als er niets aan de satéprikker vastplakt, dan zijn ze klaar!

Regenboog cupcakes opengesneden

Cupcakes versieren

Wij versieren de regenboog cupcakes met botercrème, discodip en fruithagel. Belangrijk is om de cupcakes af te laten koelen voordat je ze gaat versieren. Als de cupcakes klaar zijn, laat ze dan nog even 1 minuutje staan buiten de oven. Vervolgens kun je ze uit het blik of siliconen vorm halen en verder laten afkoelen.

Regenboog cupcakes maken voor pride month

Hoe maak je botercrème?

Hiervoor heb je nodig: 170 gram roomboter of margarine (op kamertemperatuur), 75 gram poedersuiker, 2 eetlepels vanille extract, 3 eetlepels melk en een snufje zout.

Mix de boter totdat deze glad en romig is (in 2-3 minuten op een middelhoge snelheid). Voeg vervolgens de suiker, vanille extract, melk en zout toe en mix op een hoge snelheid tot een luchtige crème. Is de botercrème te dik? Voeg een beetje melk toe. Is de botercrème te dun? Voeg een beetje poedersuiker toe.

Als de cupcakes zijn afgekoeld, doe de botercrème in een spuitzak en decoreren maar!

Regenboog cupcakes maken

Cupcake vs muffin

Wat is nou eigenlijk het verschil tussen een cupcake en een muffin? Het verschil zit hem in meerdere dingen. Ten eerste is het beslag en de structuur anders. Cupcake beslag wordt langer gemixt dan het beslag voor muffins. Muffin beslag hoort klonterig te zijn en daardoor hebben ze ook een andere structuur. De structuur van muffins is droger en meer brood-achtig.

Daarbij zijn cupcakes altijd zoet. Muffins daarentegen kunnen heel goed hartig zijn in plaats van zoet. In muffin beslag wordt er vaak minder suiker gebruikt. Lees meer over cupcakes en muffins op Laura’s Bakery.

Regenboog cupcakes recept

Cupcakes bewaren

Als de cupcakes nog niet gedecoreerd zijn, kun je deze 4-5 dagen bewaren. Bewaar ze in een afgesloten trommel buiten de koelkast. In de koelkast drogen ze sneller uit. De niet gedecoreerde cupcakes kunnen ook ingevroren worden. Zorg dat ze luchtdicht verpakt zijn voordat je ze in de vriezer stopt. Bewaar ze maximaal 3 maanden in de vriezer.

Gedecoreerde cupcakes met een toef botercrème bewaar je ook buiten de koelkast. Zet ze op een koele plek in een afgesloten trommel. In de koelkast drogen de cupcakes niet alleen sneller uit, ook wordt de botercrème erg hard. De gedecoreerde cupcakes kun je 1-3 dagen bewaren.

Regenboog cupcakes eten

Regenboog recepten

Bekijk nog meer regenboog recepten op onze website! We maken 30 recepten, voor elke dag van Pride Month. Met z’n allen kunnen we de wereld kleurrijker en toleranter maken vanuit de keuken. Help mee en deel je creaties via #regenboogrecepten!

Regenboog cupcakes

Deze kleurrijke cakejes zijn niet alleen leuk om te zien, ze zijn ook erg lekker en makkelijk om te maken.
Voorbereidingstijd30 min
Bereidingstijd25 min
Totale tijd55 min
Gang: Gebak
Keuken: Westers
Trefwoord: cupcakes
Porties: 10 cupcakes

Ingrediënten

Voor de cupcakes

 • 125 gram boter of margarine (op kamertemperatuur)
 • 125 gram kristalsuiker
 • 125 gram zelfrijzend bakmeel
 • 2 eetlepel melk (op kamertemperatuur)
 • 2 eieren (op kamertemperatuur)
 • (gel) kleurstof in de kleuren paars, blauw, groen, geel, oranje en rood (je kunt paars, groen en oranje maken van blauw, geel en rood)

Voor de vanille botercrème

 • 170 gram boter of margarine (op kamertemperatuur)
 • 75 gram poedersuiker
 • 2 theelepels vanille extract
 • 3 eetlepels melk
 • snufje zout

Instructies

 • Snij de boter in kleine stukjes en doe in een grote kom. Voeg de suiker toe en mix met een mixer en kloppers op middelhoge snelheid tot een luchtige massa.
 • Voeg de eieren 1 voor 1 toe. Mix vervolgens het beslag weer op middelhoge snelheid. Voeg daarna in kleine beetjes het zelfrijzend bakmeel toe en als laatste het melk. Mix het beslag nog 1 minuut door, zodat alle ingrediënten goed door elkaar gemixt zijn.
 • Verwarm de oven voor op 170 graden.
 • Verdeel het beslag in gelijke delen over 6 verschillende kommetjes. Kleur elke kom met je (gel) kleurstof in paars, blauw, groen, geel, oranje en rood. Doe een klein beetje kleurstof in de kom en meng door elkaar. Je kunt altijd extra kleurstof toevoegen mocht je de kleur nog niet goed zijn.
  Heb je alleen rood, geel en blauw? Meng oranje, groen en paars zelf!
 • Gebruik een klein lepeltje om het beslag in de cupcake vormen te doen. Begin met een laagje paars, vervolgens blauw, groen, geel, oranje en rood. Vul het vormpje niet voor meer dan ⅔.
 • Zet in de oven en bak in 20-25 minuten op 170 graden gaar. Open de ovendeur niet tussendoor, want dan kunnen de cupcakes inzakken. Na 20 minuten bakken kun je met een satéprikker kijken of ze goed zijn. Plakt er beslag aan je prikker, dan is de cupcake nog niet klaar.

Botercrème

 • Maak ondertussen de vanille botercrème klaar. Klop de boter in een kom luchtig en smeuïg (in 2-3 minuten op middelhoge snelheid). Voeg vervolgens de poedersuiker, vanille extract, melk en zout toe. Mix in 3 minuten samen op hoge snelheid tot een luchtige crème.
  Is de botercrème te dik? Voeg een beetje melk toe. Is de botercrème te dun? Voeg een beetje poedersuiker toe.
 • Laat de cupcakes afkoelen voordat je ze met botercrème versiert. Als de cupcakes zijn afgekoeld, doe de botercrème in een spuitzak en decoreren maar!

Video

Tip!

Maak er vegan cupcakes van! In plaats van 2 el melk en 2 eieren, gebruik je 140 ml / 4.7 oz plantaardige melk en gebruik vegan boter/margarine (ook voor de botercrème).
We maken 30 recepten, voor elke dag van Pride Month. Met z’n allen kunnen we de wereld kleurrijker en toleranter maken vanuit de keuken. Deel je creaties met ons via #regenboogrecepten!

PIN DIT RECEPT

regenboog cupcakes

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!