Wil je gluhwein maken? Gebruik dit lekkere gluhwein recept! Wij houden eigenlijk niet zo van de winter, geef ons maar de warmere zomermaanden! Maar wat we wel erg leuk, lekker en fijn vinden aan deze tijd zijn een aantal winterse recepten die nu perfect zijn om te maken.
Bijvoorbeeld stoofperen, oliebollen, boerenkool en natuurlijk glühwein! Daar maak je ons blij mee. En ook handig, je warmt er lekker mee op.
Zelf gluhwein maken is helemaal niet moeilijk. Natuurlijk kun je naar de kerstmarkt gaan en daar een gezellig een kopje gluhwein drinken. Maar zelf gluhwein maken voor thuis (perfect voor in 2021) is ook lekker.
Je hele huis ruikt meteen heerlijk. Lekker voor bij de open haard (of in ons geval: voor de verwarming en een Netflix open haard). Met dit gluhwein recept verwen je iedereen!
En gluhwein alcoholvrij maken? Geen probleem! Lees snel verder en proost alvast!
Gluhwein recept
Wat heb je nodig voor dit gluhwein recept? 1 liter rode wijn, 1 sinaasappel, een halve citroen, 1 kaneelstokje en 4 kruidnagels. Optioneel kun je er 1-3 eetlepels suiker of honing aan de glühwein toevoegen om het zoeter te maken. En 2 steranijs, voor extra smaak! Net wat je zelf lekker vindt.
Wij gebruiken een milde, soepele rode wijn als we zelf gluhwein maken. Je kunt ook een rode wijn kiezen met een meer uitgesproken smaak, want de ingrediënten overstemmen al snel de smaak.
Je kunt dus prima een goedkopere rode wij gebruiken voor dit glühwein recept. Bewaar die speciale dure rode wijn liever voor een andere gelegenheid. Je kunt ook een keer rode met witte wijn vervangen. Of rode port toevoegen! Lekker voor de afwisseling.
Wil je gluhwein maken zonder alcohol? Lees dan het volgende kopje!
Perfect om te maken tijdens de wintermaanden: warme chocolademelk, courgettesoep, oliebollen, kerstkoekjes, en vegetarische boerenkool!
Alcoholvrije gluhwein maken
Maak gluhwein alcoholvrij door de rode wijn te vervangen met bessensap! Perfect voor als iemand nog geen alcohol mag drinken, je nog moet rijden, of als je gewoon geen alcohol drinkt. Ook kun je natuurlijk een alcoholvrije wijn gebruiken.
Net zoals glühwein met rode wijn, breng je alcoholvrije gluhwein lekker op smaak met specerijen.
Gluhwein kruiden
Dit gluhwein recept is gebaseerd op traditionele Duitse glühwein. Maar je kunt natuurlijk variëren met jouw favorieten specerijen. Pas wel op dat je niet te veel gebruikt van een kruid, ze bepalen namelijk erg de smaak van de gluhwein. Vooral kruidnagel.
Met citroen, sinaasappel en eventueel een zoete toevoeging van suiker of honing is het makkelijker om het recept naar eigen smaak te brengen. Hoe meer citroen, hoe zuurder. Hoe meer sinaasappel, hoe zoeter.
In het Engels heet dit soort drank mulled wine en voegen ze ook specerijen zoals piment en nootmuskaat toe, en soms peperkorrels en kardemom. En gedroogd fruit zoals rozijnen!
Gluhwein maken
Binnen een half uur heb jij een heerlijk pannetje glühwein gemaakt! Wat ga je doen? Zoals we al zeiden, is gluhwein maken erg makkelijk. Want eigenlijk hoeft de rode wijn alleen maar verwarmd te worden met verschillende kruiden, citroen en sinaasappel.
Maak eerst de sinaasappel en citroen schoon. Snij ze daarna in plakken of partjes. De sinaasappel, citroen, kruiden, suiker en wijn kan in een pan worden gedaan en verwarm worden op een laag vuur.
Belangrijk: laat de glühwein niet koken, dan verdampt de alcohol namelijk. En dat is niet helemaal de bedoeling als je dit gluhwein recept maakt met rode wijn.
Laat de gluhwein minimaal 20 minuten doorwarmen op laag vuur (zonder te laten koken). Hoe langer je de gluhwein kookt, hoe rijker de smaak. Schep de wijn in glazen met een soeplepel, en serveer eventueel met een sinaasappelplakje. Of krul de schil van de sinaasappel om het chic te maken. Proost!
Tip: Je kunt gluhwein ook gebruiken om stoofperen mee te maken!
Wil je meer lekkere drankjes maken? Maak eens zelf Aperol Spritz, een gin tonic, Limoncello Spritz, en een Cosmopolitan.
Gluhwein bewaren
Wil je wat langer van de gluhwein genieten en het drankje bewaren? Haal dan eerst de losse ingrediënten (sinaasappel, specerijen, citroen) uit de gluhwein en giet het daarna terug in een lege fles. Zet de fles vervolgens in de koelkast en dan kun je er nog een paar dagen van genieten.
Wil je de gluhwein opwarmen? Doe het in een pannetje en zet op laag vuur. Binnen een aantal minuten kun je vervolgens weer van een lekker warm glaasje gluhwein genieten.
Zelf gluhwein maken is niet moeilijk! Geniet van dit gluhwein recept!
Gluhwein maken
Gluhwein maken is echt fantastisch. Je hele huis ruikt meteen lekker en een gluhwein recept is eigenlijk ook heel simpel. Lekker voor bij de openhaard (of in ons geval: voor de verwarming).
En gluhwein alcoholvrij maken? Geen probleem! Lees snel verder en proost alvast!
Ingrediënten
- 1 liter rode wijn
- 1 sinaasappel
- ½ citroen
- 1 kaneelstokje
- 4 kruidnagels
- 1-3 eetlepels suiker of honing (optioneel, naar smaak)
- 2 steranijs (optioneel)
Instructies
- Boen de sinaasappel en halve citroen schoon en snij in plakken (of partjes).
- Doe de plakken, kruiden, suiker en wijn in een pan en verwarm het geheel op laag vuur. Zorg dat het niet gaat koken, dan kan de alcohol kan verdampen.
- Laat de gluhwein minimaal 20 minuten doorwarmen op laag vuur (niet laten koken!). Hoe langer je de gluhwein verwarmt, hoe rijker de smaak.
- Schep de wijn in glazen met een soeplepel, en serveer eventueel met een sinaasappelplakje. Proost!
Tips
Wij gebruiken een milde, soepele rode wijn. Je kunt ook een rode wijn kiezen met een uitgesproken smaak, omdat de ingrediënten anders snel de smaak overstemmen. Je kunt ook een keer rode met witte wijn vervangen!
Maak gluhwein alcoholvrij door de rode wijn te vervangen met bessensap!
Je kunt gluhwein ook gebruiken voor stoofperen!
Meer variatie-tips:
- Hoe meer citroen, hoe zuurder. Hoe meer sinaasappel, hoe zoeter. Je kunt ook plakjes appel toevoegen.
- Je kunt 300 milliliter wijn vervangen met rode port.
- In het Engels heet dit soort drank mulled wine en voegen ze ook specerijen zoals piment en nootmuskaat toe, en soms peperkorrels en kardemom. En gedroogd fruit zoals rozijnen!
PIN DIT RECEPT
Chantal
Heerlijk drankje!
Je typt, laat de wijn niet koken! Maar daarna moet het 20 minuten borrelen. Borrelen is koken 😉
Beter is 20 minuten laten staan op een heel klein vuurtje, zonder te borrelen 🙂
Maartje
Je hebt helemaal gelijk!
Rick
Beste Roxanne,
Ik begrijp hier iets niet.
Je schrijft eerst dat je de glühwein niet moet koken.
Vervolgens heb je het over 20 minuten doorborrelen en dat hoe langer je de wijn kookt hoe rijker de smaak.
Kun je mij dat uitleggen?
Groetjes,
Rick
Maartje
Hoi Rick, goede opmerking, dat klopt inderdaad niet! Het is de bedoeling dat de wijn op laag vuur verwarmt, zonder dat het gaat koken!