Het is weer tijd: we gaan traditionele stoofperen maken! Liefkozend ook wel stoofpeertjes genoemd, natuurlijk. Dit stoofperen recept is gegarandeerd zo lekker als oma’s stoofperen recept.
En in dit stoofpeertjes recept geef ik je extra opties, wil je stoofperen zonder wijn maken? Geen probleem! Met of zonder wijn, met of zonder suiker, ik ga je precies vertellen hoe je dit doet.
Jouw keuken is straks gevuld met de heerlijke geur van stoofpeertjes! Perfect voor de wintermaanden. Gestoofde peren zijn lekker om te eten als toetje (extra lekker met vanille-ijs), bij de aardappelpuree of in je gebak. Wat je maar wilt!
Geniet van dit stoofperen recept.
Hoe maak je stoofperen?
Hoe maak je stoofperen en wat heb je allemaal nodig? Voor dit stoofperen recept heb je stoofperen (welk soort peren vertel ik je in het volgende kopje), kaneel of een kaneelstokje, rode wijn (of rodebessensap) en water nodig.
Optioneel kun je naar smaak bruine basterdsuiker en kruidnagel toevoegen. Voor frissere stoofpeertjes, voeg wat citroensap of citroenrasp toe.
In plaats van wijn of bessensap kun je ook water en een scheut grenadine toevoegen.
Schil de stoofperen en laat het steeltje eraan. Je kunt de peren ook halveren en het klokhuis verwijderen als je dat lekkerder vindt. Ik vind ze leuker om te serveren met steeltje!
Leuk feitje: in de Middeleeuwen kookten ze ook de schil mee, kun je ook proberen.
Ook lekker tijdens de wintermaanden: zelf glühwein en warme chocolademelk maken!
Stoofperen soorten
Welke peren heb je nodig voor dit stoofperen recept? Kies voor de Saint Rémy of Gieser Wildeman peer. De peren zijn iets anders van smaak maar beide perfect om stoofpeertjes van te maken.
De Gieser Wildeman peer is iets zoeter dan de Saint Rémy. Hierdoor hoef je minder of geen suiker aan de stoofpeertjes toe te voegen.
De Saint Rémy peer is frisser van smaak, het is maar net wat je lekkerder vindt qua smaak. Mijn voorkeur gaat uit naar de Gieser Wildeman peren.
De kleur van de twee soorten peren is ook anders. Gieser Wildeman peren krijgen een mooie diep rode kleur tijdens het stoven, terwijl de Saint Rémy peren wat lichter roze worden.
Van oktober tot en met februari kun je deze peersoorten verkrijgen. Dat is, in Nederland, het stoofperenseizoen!
Ook zou je de Zoete Brederode, de Winterrietpeer en de Kleipeer kunnen gebruiken om stoofpeertjes te maken. Deze zijn alleen minder makkelijk verkrijgbaar.
Stoofperen zonder wijn
Voordat je de stoofperen gaat stoven, kun je kiezen of je dit met of zonder alcohol gaat doen. Gebruik rode bessensap als je stoofperen zonder alcohol wilt maken.
Je kunt ook alleen water en een scheut grenadine toevoegen aan de stoofpeertjes!
Stoofperen zonder wijn hoeven minder lang gestoofd te worden (na 1 uur zijn ze zeker gaar!).
Ik vind zowel stoofperen met wijn als stoofperen met bessensap lekker!
Wil je dit stoofperen recept met rode wijn maken, gebruik dan 200 milliliter rode wijn op 1 kg stoofperen.
Wist je dat je stoofperen ook met witte wijn kunt maken?
Stoofperen koken
Doe de peren in een pan en voeg kaneel, rode wijn/bessensap, suiker en eventueel kruidnagel toe. Voeg daarna water (of meer wijn/bessensap) toe, tot de peertjes bijna onder water staan. Breng het geheel aan de kook en draai dan het vuur laag.
Hoe lang moeten stoofperen koken? Laat de peertjes minimaal 1 uur stoven. Na 1 uur zijn de peertjes in principe gaar, maar hoe langer je stooft, hoe roder (en smaakvoller) de peertjes zullen worden. In mijn ervaring, is de smaak na 3 uur stoven het allerlekkerst. Dan zijn ze lekker sappig en zacht!
Als je wilt, kun je het kookvocht nog inkoken. Je kunt het vocht ook inbinden met maïzena voor een heerlijke saus!
Op zoek naar fruit recepten met appel? Maak eens zelf appelmoes, gebakken appel uit de oven, appelflappen, en appelbeignets!
Stoofperen bewaren
Wil je de gestoofde stoofperen bewaren? Laat ze dan eerst goed afkoelen. Zet ze daarna goed afgesloten in de koelkast. Dan kun je ze nog 2-3 dagen bewaren.
Wil je een stoofpeertje uit de koelkast halen? Doe dit dan altijd met een schone lepel, anders kun je ze minder lang bewaren.
Stoofperen invriezen is ook mogelijk. Deze blijven 3 maanden goed in de vriezer. Stop ze in een afgesloten bakje. Het kookvocht kun je erbij invriezen.
Stoofperen zijn lekker om te eten warm en koud! Voor de smaak maakt dat niet uit. Wil je de stoofperen weer opwarmen? Laat ze eerst ontdooien en stop ze vervolgens in een pannetje met kookvocht. Warm ze op in de magnetron of op het vuur.
Geniet van dit stoofpeertjes recept! En laat mij zeker weten hoe de stoofperen bij jou zijn gelukt. Eet smakelijk!
Stoofperen recept
Het is weer tijd: we gaan traditionele stoofperen maken! Liefkozend ook wel stoofpeertjes genoemd, natuurlijk. Dit stoofperen recept is gegarandeerd zo lekker als oma's stoofperen recept.
En in dit stoofpeertjes recept geef ik je extra opties, wil je stoofperen zonder wijn maken? Geen probleem! Met of zonder wijn, met of zonder suiker, ik ga je precies vertellen hoe je dit doet.
Jouw keuken is straks gevuld met de heerlijke geur van stoofpeertjes! Perfect voor de wintermaanden. Gestoofde peren zijn lekker om te eten als toetje (extra lekker met vanille-ijs), bij de aardappelpuree of in je gebak. Wat je maar wilt!
Geniet van dit stoofperen recept.
Ingrediënten
- 8 stoofperen (a 1 kilo)
- 1 theelepel kaneel of 1 kaneelstokje
- 200 milliliter rode wijn (of rodebessensap)
- 1-2 eetlepel bruine basterdsuiker (optioneel, naar smaak)
- 4 kruidnagel (optioneel)
- water (of meer rode wijn/bessensap)
Instructies
- Schil de stoofperen. Ik vind stoofperen het leukst met steeltje, maar je kunt natuurlijk de peren halveren en het klokhuis verwijderen als je dat lekkerder vindt. Leuk feitje: in de Middeleeuwen kookten ze ook de schil mee, kun je ook proberen!
- Doe de peren in een pan en voeg kaneel, rode wijn/bessensap, suiker en eventueel kruidnagel toe.
- Voeg daarna water (of meer wijn/bessensap) toe, tot de peertjes bijna onderwater staan.
- Breng het geheel aan de kook en zet daarna het vuur laag.
- Laat de peertjes minimaal 1 uur stoven.
- Na 1 uur zijn de peertjes in principe gaar, maar hoe langer je stooft, hoe roder (en smaakvoller) de peertjes zullen worden. In onze ervaring, is de smaak na 3 uur stoven het allerlekkerst. Let op: in bessensap zijn de peertjes vaak sneller gaar.
- Als je wilt, kun je het kookvocht nog inkoken, je kunt het vocht ook inbinden met maïzena.
Tips
In plaats van wijn of bessensap kun je ook water en een scheut grenadine toevoegen.
Je kunt de suiker ook weglaten, de stoofperen worden vanzelf zoeter door het stoven. Zeker Gieser Wildeman stoofpeertjes zijn zoet genoeg!
Voor frissere stoofpeertjes, voeg wat citroensap of citroenrasp toe.
Aanbevolen producten
Ik ben partner van Bol.com. Koop je iets via mijn linkjes? Kost je niets extra, maar helpt mij deze website te financieren!
PIN DIT RECEPT
E. SCHOONE WIDEMANN
i.p.v. bessensap , gebruik bessen jenever en water, en i.p.v. suiker vanillesuiker.
Maartje
Dankjewel voor de tip!
Ad
Ik heb in mijn tuin een rode bessenstruik en een rank met rode druiven. De rode bessen zijn voor jam en en rode bessensap. De rode druiven zijn eetbaar maar het lekkerst voor de rode druivensap. Sap van beide vruchten zeer geschikt voor eigen stoofpeertjes met kaneel, kruidnagel en steranijs en gezoet met vanillesuiker en gewone kristalsuiker.
Roxanne
Wat een goede toevoeging, dankjewel!