Vegan pepernoten bakken

Vegan pepernoten bakken

Eet jij ook graag het hele jaar door vegan pepernoten (ja, officieel vegan kruidnoten natuurlijk)? Je kunt gelukkig steeds makkelijker vegan pepernoten kopen, maar zelf vegan pepernoten bakken is leuker en lekkerder (minder afval ook). Dit makkelijke vegan pepernoten recept kan niet mislukken!

Pepernoten vs kruidnoten

Officieel zijn alleen die blokken die op taaitaai lijken echte, oud-hollandse pepernoten. In dit vegan pepernoten recept maken wij dus eigenlijk vegan kruidnoten.

Mensen gebruiken ‘pepernoten’ nou eenmaal vaak in plaats van kruidnoten. Zelfs de beroemde Van Delft pepernoten (van de pepernotenfabriek), zijn eigenlijk kruidnoten. Bekijk welke smaken van Van Delft vegan zijn.

Vegan pepernoten maken kruidnoten

Pfeffernusse en Pebernødder

Onze buurlanden maken ook pepernoten, maar dan voor kerst! In Duitsland eten ze met poedersuiker bedekte pfeffernusse. In Denemarken eten ze pebernødder. Grappig genoeg eten de Belgen alleen speculaas voor Sinterklaas en kennen ze geen pepernoten.

Sinterklaas en de kerstman

Even een kort geschiedenislesje. Weet je dat Santa Claus van Sinterklaas komt? In de 17e eeuw namen de Nederlanders Sinterklaas mee naar Amerika. Die vonden ‘Sinterklaas’ wel een mooie naam voor de Britse Father Christmas, maar natuurlijk moest de uitspraak iets makkelijker.

Sinterklaas is al een eeuwenoude traditie en was ooit zelfs een feest in heel Europa. Het werd alleen verboden door de kerk, maar daar staken de Nederlanders een stokje voor.

Grappig genoeg had Sinterklaas tot de 19e eeuw volgens bronnen helemaal geen vaste helper. Pas aan het einde van de 19e eeuw verscheen er een enkele zwarte piet en over de decennia daarna werden dat er meer. Help jij mee aan een traditie zonder zwarte pieten? Want eerlijk, als het vroeger zonder kon, kan het nu ook! Hoe kan je helpen? Protesteer en doneer aan KOZP.

Vegan pepernoten vegan kruidnoten

Vegan kruidnoten recept

Officieel maken wij dus een vegan kruidnoten recept! We gebruiken zelfrijzend bakmeel, donkere basterdsuiker, speculaaskruiden, zout, plantenmargarine en plantaardige melk. Deze ingrediënten gaan we tot een mooie bal kneden.

Optioneel: laat de deegbal een half uur in de koelkast rusten, in vershoudfolie. Hierdoor mengen de ingrediënten mooier en krijg je lekker knapperige pepernoten. Als je het deeg niet laat koelen, worden ze iets korreliger (zie het verschil hieronder).

Vegan pepernotendeeg laten rusten

Bedek een bakplaat met bakpapier en rol kleine knikkers (met een diameter van maximaal 1 cm). Hou ruimte vrij tussen de balletjes, want de pepernoten worden groter tijdens het bakken. Je hoeft ze niet plat te drukken.

Wij maken wel een stuk of 120 knikkers van het deeg. Dit moeten we wel in delen afbakken, anders past het niet.

Bak de pepernoten in 15-20 minuutjes knapperig op 180 graden. Laat de pepernoten volledig afkoelen voordat je ze opeet. Je kunt de afgekoelde pepernoten ook prima bewaren in een afgesloten bakje.

Knapperige vegan pepernoten bakken

Vegan chocolade pepernoten maken

Je kunt heel makkelijk vegan chocolade pepernoten maken. Smelt een vegan chocolade reep au bain-marie (in een schaal op een pannetje met kokend water) en dip de pepernoten door de gesmolten vegan chocolade. Laat de pepernoten afkoelen en uitharden; je vegan chocolade pepernoten zijn klaar!

Vegan pepernoten bakken

Lekker zelf vegan pepernoten maken is niet moeilijk – en de kruidnoten zijn net zo lekker!
Voorbereidingstijd10 min
Bereidingstijd20 min
Koeltijd30 min
Totale tijd1 uur
Gang: Gebak, Koekjes, Koffie, Koffie & thee
Keuken: Nederlands
Porties: 6 porties

Ingrediënten

 • 250 gram zelfrijzend bakmeel
 • 125 gram donkere basterdsuiker
 • 100 gram vegan boter of plantenmargarine
 • 4 eetlepel plantaardige melk wij gebruikten sojamelk
 • 2 eetlepel koek- en speculaaskruiden
 • snufje zout

Instructies

 • Kneed alle ingrediënten door elkaar met je handen (of eventueel met een mixer met deeghaken). Zodra je een bal kunt vormen, is het deeg klaar.
 • Wikkel het deeg in vershoudfolie en laat 30 minuten in de koelkast rusten. Je kunt deze stap ook overslaan, maar dan worden je pepernoten korreliger en minder knapperig.
 • Verwarm de oven voor op 180 graden.
 • Bedek een bakplaat met bakpapier en pak het deeg uit de koelkast.
 • Draai van het deeg hele kleine knikkers (maximaal Ø1 cm) en leg deze op de bakplaat. Je hoeft ze niet plat te drukken.
  De pepernoten zullen veel groter worden tijdens het bakken dus laat voldoende ruimte tussen de kruidnoten.
 • Bak de pepernoten gaar in 15-20 minuutjes. Wij bakken een stuk of 120 pepernoten in 2 keer af in de oven. Laat de pepernoten volledig afkoelen voordat je ze eet of bewaart in een luchtdichte koektrommel.
 • Tip: maak er vegan chocolade pepernoten van door vegan chocolade au bain-marie te smelten in een pannetje en de afgekoelde pepernoten door de chocolade te halen.

PIN DIT RECEPT

Vegan pepernoten oke ja kruidnoten

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!