Regenboog kokosmakronen

Recept kokosmakronen (vegan)

We hebben weer een nieuw regenboog recept! Kokosmakronen (vegan) met regenboog glazuur. Kokosmakronen maken is echt een ‘eitje’, maar uiteraard vervangen wij het ‘eitje’ in dit vegan recept. Ook delen we onze tips voor glazuur maken.

Met onze regenboog recepten proberen wij de wereld een beetje kleurrijker en toleranter te maken vanuit de keuken! Help je mee? Deel je creaties via #regenboogrecepten.

Kokosmakronen maken

Kokosmakronen recept

De basis van elk kokosmakronen recept is simpel: eiwitten, suiker en kokosrasp. De eiwitten gaan wij vervangen voor ons vegan recept en voor de smaak voegen wij vanille extract toe.

Hoe maak je kokosmakronen? Je klopt de eiwitten stijf en mengt alle ingrediënten samen. Van dit plakkerige beslag maak je bolletjes. Je bakt de kokosmakronen af op 160 °C in ongeveer 20 minuutjes (afhankelijk van de grootte van de kokosballetjes). Ze zijn klaar als ze een beetje bruin geworden zijn. Laat de makronen daarna goed afkoelen.

Kokosmakronen vegan maken

Wij maken kokosmakronen zonder ei! Er is een perfecte vervanger voor eiwitten: aquafaba. Het woord klinkt ontzettend sjiek, maar is het niet: aquafaba is simpelweg kikkererwtenvocht. Dus als je de volgende keer hummus maakt (of regenboog hummus), bewaar het vocht!

1 eiwit kan vervangen worden door 2 eetlepels aquafaba. Je kunt dit vocht net zo stijf opkloppen als eiwit. Het is belangrijk voor dit recept dat je het zo stijf opklopt dat je je bak ondersteboven kunt houden en het er niet uitvalt.

Regenboog glazuur maken

We versieren onze kokosmakronen met regenboog glazuur! Glazuur maken is heel erg makkelijk. Het enige dat je nodig hebt, is poedersuiker en een vloeistof. Ik vind het lekker om citroensap toe te voegen om het glazuur lekker fris te maken, maar je kunt ook gewoon water gebruiken of (plantaardige) melk.

Voor dit recept voegen we ook een kleurstof aan het glazuur toe. Doe dit voordat je vloeistof toevoegt, anders wordt je glazuur te dun.

Wij gebruiken gel kleurstof, maar je kunt ook vloeibare kleurstof of natuurlijke kleurstof gebruiken. Als je vloeibare kleurstof gebruikt, heb je minder of geen extra vloeistof nodig. Als je poeder kleurstof of gel kleurstof gebruikt, voeg je een vloeistof naar keuze toe (water, citroensap of melk) om het glazuur te maken. Het glazuur moet dun genoeg zijn om de kokosmakroon met een lepeltje te kunnen versieren, maar niet zo dun dat het glazuur in elkaar overloopt.

Regenboog recepten

Bekijk meer regenboog recepten op onze website! We maken 30 recepten, voor elke dag van Pride Month. Met z’n allen kunnen we de wereld kleurrijker en toleranter maken vanuit de keuken. Help mee en deel je creaties via #regenboogrecepten!

Kokosmakronen recept

Recept kokosmakronen (vegan)

Kokosmakronen zonder ei, maar wel precies zo lekker! En we maken er gezellig regenboog koekjes van.
Voorbereidingstijd10 min
Bereidingstijd20 min
Totale tijd30 min
Gang: Gebak, Koffie & thee
Keuken: Werelds
Porties: 8 kokosmakronen

Ingrediënten

 • 12 eetlepel aquafaba kikkererwtenvocht
 • ¼ theelepel vanille extract
 • 80 gram suiker of 4 el agavesiroop
 • 120 gram kokosrasp
 • 12 eetlepel poedersuiker ongeveer 120 gram
 • water of citroensap of melk
 • kleurstoffen

Instructies

 • Verwarm de oven voor op 160 °C / 325 °F.
 • Klop de aquafaba met vanille extract in een kom helemaal stijf. Het moet zo stijf zijn, dat je de bak op z'n kop kunt houden en de aquafaba er niet uitvalt.
 • Schep de kokosrasp en suiker door de aquafaba, totdat het goed is gemengd.
 • Vet je handen in met (kokos)olie en maak 8 mooie bolletjes. Leg deze op een bakplaat met (herbruikbaar) bakpapier en bak in 15-20 minuutjes gaar. Ze zijn goed als ze een beetje bruin zijn geworden. Laat ze daarna volledig afkoelen (anders breken ze).
 • Maak ondertussen het regenboog glazuur. Schep in 6 bakjes, 2 eetlepels poedersuiker. Voeg aan elk bakje een kleur toe. Wij gebruiken gel kleurstof, maar je kunt ook vloeibare kleurstof of natuurlijke kleurstof gebruiken.
  Als je vloeibare kleurstof gebruikt, heb je minder of geen extra vloeistof nodig. Als je poeder kleurstof of gel kleurstof gebruikt, voeg je een vloeistof naar keuze toe (water, citroensap of melk) om het glazuur te maken. Het glazuur moet dun genoeg zijn om de kokosmakroon met een lepeltje te kunnen versieren.
 • Versier de afgekoelde kokosmakronen met het regenboog-glazuur. Sprenkel met een lepeltje het glazuur over de koekjes.

Tip!

Je kunt ook deze kokosballetjes met gecondenseerde melk bakken, nog makkelijker!

PIN DIT RECEPT

Regenboog kokosmakronen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *