Regenboog poffertjes zonder gist

Regenboog poffertjes bakken

Uiteraard maken we voor onze regenboog recepten ook regenboog poffertjes! Want wat is er nou leuker (en lekkerder) dan kleurrijke typisch Nederlandse poffertjes bakken? We passen ons traditioneel poffertjes recept een beetje aan (het lijkt meer op onze American pancake recept) zodat het een (vegan) poffertjes recept zonder gist is! Maar wél met die lekkere nootachtige poffertjes-smaak. Lees snel verder.

Met onze regenboog recepten proberen wij de wereld een beetje kleurrijker en toleranter te maken vanuit de keuken! Help je mee? Deel je creaties via #regenboogrecepten.

Regenboog poffertjes recept zonder gist

Poffertjes recept zonder gist

In authentieke poffertjes wordt gist gebruikt. Dat is wel echt heel erg lekker, maar je moet het poffertjes beslag wel een uur laten rusten. Je kunt natuurlijk ons traditioneel poffertjes recept gebruiken en de kleurstoffen na de rusttijd toevoegen, maar wij kiezen nu voor een sneller recept.

In plaats van gist, gebruiken we bakpoeder en spa rood om de poffertjes lekker luchtig te maken. Het is wel belangrijk om in het beslag boekweitmeel te gebruiken, omdat je anders die authentieke, nootachtige poffertjes-smaak mist. Je kunt in principe ook alleen bloem gebruiken, maar dan heb je een gewoon American pancake beslag en dat is ook lekker, maar is niet helemaal hetzelfde.

Regenboog poffertjes bakken

Vegan poffertjes

Wij maken vegan poffertjes; zonder ei, zonder melk, met vegan boter (wij gebruiken plantenmargarine). En met vegan kleurstoffen. Wij gebruiken gel kleurstoffen voor het beste resultaat. We beloven je; ze smaken écht net zo lekker als de typisch Nederlandse poffertjes.

Regenboog poffertjes beslag

Poffertjespan

Er is volop keuze aan poffertjesplaten tegenwoordig. Als je echte ouderwetse poffertjes gaat maken, gebruik je natuurlijk het liefst een gietijzeren poffertjespan die je op je gasfornuis of kookplaten zet.

Zorg dat je de plaat voor het verhitten goed invet en zorg dat je plaat echt heet is voordat je gaat bakken, anders worden je poffertjes niet lekker. Daarna houdt de plaat de warmte goed vast, dus kun je op lager vuur bakken. Met een knijpfles kun je handig beslag in de doppen spuiten (vul ze tot ongeveer 90%). Draai ze daarna om met een satéprikker of vork.

Nu moet ik eerlijk toegeven dat ik heel erg fan ben van ons tostiapparaat met poffertjesplaten. Ik ben gewoon echt niet heel handig met de poffertjes omdraaien en het gaat ook veel sneller in een tosti-ijzer!

Let wel op dat je de poffertjes niet te lang bakt, daar worden ze droog van. Het liefst wil je de binnenkant net gaar hebben. Als je apparaat goed heet is, zijn ze klaar binnen een paar minuutjes.

Vegan poffertjes regenboog

Natuurlijke kleurstoffen

Je kunt deze poffertjes ook met natuurlijke kleurstoffen maken! Wij maakten ze bijvoorbeeld een keer met superfood poeders. Je kunt ook makkelijk zelf natuurlijke kleurstoffen maken met rode bietensap, kurkuma en rode koolsap (met een snufje baksoda wordt dat blauw). Met rood, geel en blauw, kun je alle kleuren van de regenboog maken!

Let er wel op dat natuurlijke kleurstoffen altijd minder fel zijn en ook smaak toevoegen aan je gerecht. Gezonder is het natuurlijk wel!

Regenboog poffertjes met natuurlijke kleurstoffen

Regenboog traktatie

Je kunt deze poffertjes ook heel leuk op een satéprikker prikken en er een regenboog traktatie van maken! Prik er nog een klontje boter met poedersuiker op, als ‘wolkje’ en je traktatie is klaar.

Regenboog traktatie

Regenboog recepten

Bekijk meer regenboog recepten op onze website! We maken 30 recepten, voor elke dag van Pride Month. Met z’n allen kunnen we de wereld kleurrijker en toleranter maken vanuit de keuken. Help mee en deel je creaties via #regenboogrecepten!

Regenboog poffertjes bakken

Dit snelle poffertjes recept maak je binnen een handomdraai. Met een leuke regenboog-twist!
Voorbereidingstijd10 min
Bereidingstijd20 min
Totale tijd30 min
Gang: Dessert, Tussendoortje
Keuken: Nederlands
Porties: 4 porties

Ingrediënten

 • 60 gram bloem
 • 60 gram boekweitmeel
 • ½ zakje bakpoeder (8 gram) of 1 ei + 1 tl bakpoeder
 • 120 milliliter melk plantaardig
 • 120 milliliter spa rood
 • 1 eetlepel suiker of andere zoetstof
 • (vegan) boter / plantenmargarine om mee te bakken
 • kleurstoffen

Serveer met

 • klontje (vegan) boter gesmolten
 • lekker veel poedersuiker

Instructies

 • Mix alle ingrediënten met een handmixer tot een glad beslag.
 • Laat het beslag 5 minuten rusten, zodat de bakpoeder zijn werk gaat doen. Het beslag zal gaan borrelen.
 • Voor regenboog poffertjes
  Verdeel het beslag over 6 kopjes en kleur elk kopje een kleur van de regenboog (rood, oranje, geel, groen, blauw, paars). Wij gebruiken (vegan) gel kleurstoffen voor felle kleuren, maar je kunt ook natuurlijke kleurstoffen gebruiken zoals superfood poeders.
  Je kunt oranje, groen en paars maken met rood, geel en blauw.
 • Zet je poffertjespan op het vuur, of zet je tosti-ijzer met poffertjesplaten aan. Bestrijk de poffertjes doppen met boter. Zorg dat je poffertjespan goed heet is.
 • Poffertjes beslag gieten gaat het makkelijkst met een knijpfles, maar omdat we het beslag hebben verdeelt, is het sneller om het beslag met de kopjes (en een lepeltje) in de doppen te gieten. Vul de doppen tot maximaal 90%. Bak de poffertjes een paar minuutjes per kant. Als er bubbeltjes boven op de poffertjes ontstaan is het poffertje klaar om omgedraaid te worden. Gebruik hiervoor een vork of satéstokje. Met een tost-ijzer hoeft dit natuurlijk niet.
  De poffertjes moeten net gaar zijn, maar nog niet te droog gebakken. Bak de poffertjes per kleur.
 • Serveer de poffertjes met (gesmolten) boter en poedersuiker. Eet smakelijk!

Video

Tip!

Je kunt ook 120 gram bloem en 240 ml melk gebruiken in dit recept. Dan laat je het boekweitmeel en de spa rood weg.

PIN DIT RECEPT

Regenboog poffertjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept