Regenboog koekjes bakken

Palmiers bladerdeeg koekjes

Palmiers, zwijnenoor, vlinderkoekjes, olifantsoor of gewoon bladerdeeg koekjes. Dit lekkere koekje heeft heel veel namen. Je kunt ze ook vergelijken met krakelingen. Ze zien er anders uit maar de smaak komt in de buurt. Palmiers zijn hartvormige krokante koekjes van bladerdeeg. Oorspronkelijk komt dit koekje uit Frankrijk en de vertaling van palmiers is palmbomen.

Je kunt palmiers eenvoudig zelf maken en je hebt maar twee ingrediënten nodig: bladerdeeg en suiker. Wij maken ze extra feestelijk, want we maken er regenboog koekjes van! Voor dit recept heb je dus ook kleurstof nodig. Maar je kunt de kleurstof ook weglaten.

Palmiers kun je ook lekker versieren met chocolade, witte glazuur, bestrooien met poedersuiker of vullen met kaneel. Dit zijn allemaal zoete opties, maar hartige palmiers zijn ook lekker! Met pesto, met kaas of met passata bijvoorbeeld.

Met onze regenboog recepten proberen wij de wereld een beetje kleurrijker en toleranter te maken vanuit de keuken! Help je mee? Deel je creaties via #regenboogrecepten.

Palmiers bladerdeeg koekjes

Bladerdeeg koekjes

Haal een rol vers bladerdeeg in huis, suiker, kleurstof en bakken maar! Als je vegan bladerdeeg koopt zijn deze koekjes helemaal veganistisch.

Zet 6 verschillende potjes of zakjes klaar, 1 per kleur. We gaan de suiker verkleuren in de kleuren van de regenboog. Rood, oranje, geel, groen, blauw en paars dus! Je kunt met rood, geel en blauw natuurlijk oranje, groen en paars mengen.

Gekleurde suiker maken

Voeg 1 eetlepel suiker aan elk potje of zakje toe en daarna een paar druppels vloeibare kleurstof of een mespuntje gel kleurstof. Als je een potje gebruikt, doe er een deksel erop en schudden maar. Als je een zakje gebruikt, kneed dan goed totdat het suiker egaal gekleurd is.

Rol vervolgens het bladerdeeg uit. Strooi 1 eetlepel ongekleurde suiker over het deeg en rol de suiker met een deegroller in het bladerdeeg. Draai daarna het bladerdeeg om. Dan is het tijd om het gekleurde suiker te gebruiken!

Regenboog koekjes bakken

Strooi de gekleurde suiker over de lange lengte. Zo krijg je over de korte lengte 6 banen. Zorg dat de suiker in deze volgorde ligt: rood, oranje, geel, groen, blauw, paars. Rol vervolgens met een deegroller zachtjes over de suiker heen. Zo wordt de suiker in het deeg gedrukt en blijft het beter zitten.

Rol de lange kanten van het bladerdeeg met de hand naar binnen, tot het midden. Herhaal met de andere kant, zodat de rollen in het midden samen komen en een dubbele spiraal vormen. Wikkel het bladerdeeg in bakpapier of plastic folie en leg 30 minuten in de koelkast. Het deeg kan ook voor 10 minuten in de vriezer gelegd worden, mocht je haast hebben!

Het deeg kan dan gesneden worden in stukjes van ongeveer 1.5 cm. Leg de stukjes op bakpapier (op ruime afstand) en bakken maar! Bestrijk het bakpapier eerst in met olie (dit hoeft niet als je siliconen bakpapier gebruikt).

Bak de koekjes 15 minuten op 220 graden. Als de koekjes klaar zijn, laat ze dan 1-2 minuten afkoelen. Maak ze daarna voorzichtig los met een spatel. Ze blijven anders vastplakken door het gesmolten suiker.

Franse koekjes

Palmiers zijn echte Franse koekjes die zijn uitgevonden in het begin van de 20e eeuw. Je kunt natuurlijk zelf bladerdeeg maken om deze Franse koekjes te maken, maar het makkelijkste is om een rol verse bladerdeeg te kopen. Je kunt ook afwisselen door een rol croissant deeg te gebruiken.

Palmiers worden in Frankrijk vaak gegeten als ontbijt of als toetje. De naam palmier (palmboom) heeft zijn naam te danken aan de gelijkenis met een palmblad. Maar het koekje lijkt ook op een vlinder, olifantsoor, varkensoor en wat nog meer?

Palmiers bladerdeeg koekjes Franse koekjes

Regenboog recepten

Bekijk meer regenboog recepten op onze website! We maken 30 recepten, voor elke dag van Pride Month. Met z’n allen kunnen we de wereld kleurrijker en toleranter maken vanuit de keuken. Help mee en deel je creaties via #regenboogrecepten!

Palmiers bladerdeeg koekjes

Palmiers zijn hartvormige krokante koekjes van bladerdeeg. Binnen een handomdraai heb je deze lekkere koekjes gemaakt. Wij maken er gekleurde regenboog koekjes van!
Voorbereidingstijd10 min
Bereidingstijd45 min
Totale tijd55 min
Gang: Snack
Keuken: Frans
Porties: 22 koekjes

Ingrediënten

 • 1 rol verse bladerdeeg (270 gram)
 • 6 el gekleurde suiker 1 el per kleur
 • 1 el witte suiker

Instructies

 • Zet 6 verschillende potjes of zakjes klaar, 1 per kleur (rood, oranje, geel, groen, blauw, paars). Voeg vervolgens eerst 1 eetlepel suiker aan het potje/zakje toe en daarna een paar druppels vloeibare kleurstof of een mespunt gel kleurstof. Schud/kneed totdat het suiker egaal gekleurd is.
  Heb je alleen rood, geel en blauw? Maak oranje met rood + geel, groen met geel + blauw en paars met blauw + rood.
 • Rol het verse bladerdeeg uit. Strooi vervolgens 1 eetlepel witte suiker over het deeg en rol de suiker met een deegroller in het bladerdeeg. Draai daarna het bladerdeeg om.
 • Strooi de gekleurde suiker over de lange lengte (rood, oranje, geel, groen, blauw, paars), zodat je 6 banen over de korte lengte krijgt.
  Rol vervolgens met een deegroller zachtjes over de suiker heen. Rol de lange kanten van het bladerdeeg met de hand naar binnen, tot het midden. Herhaal aan de andere kant, zodat de twee rollen in het midden samen komen (tussen de gele en groene suiker).
 • Wikkel het bladerdeeg in bakpapier of plastic en zet in de koelkast voor 30 minuten (10 minuten in de vriezer als je haast hebt!).
 • Verwarm de oven voor op 220 graden.
 • Haal de rol uit de koelkast/vriezer. Snij met een mes het deeg in stukjes van ongeveer 1.5 cm. Leg de stukjes op (siliconen) bakpapier. Bestrijk het bakpapier eerst in met olie (dit hoeft niet als je siliconen bakpapier gebruikt).
 • Bak de koekjes in 15 minuten gaar. Laat de koekjes 1-2 minuten afkoelen en maak ze daarna voorzichtig los met een spatel. Ze blijven anders vastplakken door de gesmolten suiker.

Tip!

Je kunt ook croissantdeeg gebruiken in plaats van vers bladerdeeg.

PIN DIT RECEPT

Regenboog bladerdeeg koekjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept