Regenboog sushi donut recept

Regenboog sushi donut

Sushi liefhebbers opgelet! Zelf sushi maken was nog nooit zo leuk. Dit is een van de allerleukste sushi recepten (als we dat zelf mogen zeggen!). We gaan je namelijk vertellen hoe je een regenboog sushi donut kunt maken. Maar je kunt met dit sushi recept ook een gekleurde sushi bowl maken of voor traditionele sushi gaan.

We kleuren de sushi rijst in 3 verschillende kleuren (geel, paars en blauw) met superfood poeder. Je kunt in plaats van deze poeder ook de sushi rijst kleuren met kurkuma poeder, rode koolsap en rode koolsap met een snufje baksoda. De andere kleuren van de regenboog maken we met verschillende soorten en gekleurde groenten! Lees snel verder.

Met onze regenboog recepten proberen wij de wereld een beetje kleurrijker en toleranter te maken vanuit de keuken! Help je mee? Deel je creaties via #regenboogrecepten.

Regenboog sushi donut ingredienten

Sushi rijst maken

Het ingrediënt dat natuurlijk niet kan ontbreken als je sushi maakt is rijst! Sushi mag zelfs geen sushi genoemd worden zonder rijst. Zelf sushi rijst koken is nog niet heel makkelijk. De rijst moet namelijk plakkerig zijn, zodat het niet uit elkaar valt, maar het mag ook weer niet te plakkerig zijn. Een rijstkoker maakt het makkelijk om de rijst perfect te koken, maar als je die niet hebt, kan het ook prima in een pan op het vuur.

In de meeste supermarkten kun je sushi rijst kopen. Of ga eens langs de Aziatische toko! Wij kopen vaak de sushi rijst van het merk Saitaku.

De eerste stap van dit recept is sushi rijst koken. Breng 250 gram sushirijst met 350 milliliter water aan de kook. Zet het vuur laag en laat 10 minuten doorkoken met een deksel op de pan. Haal van het vuur af en laat nog 15 minuutjes garen met de deksel op de pan (haal de deksel er pas na 15 minuten af, dus ook niet tussendoor even kijken!).

Belangrijk is om na het koken, de sushi rijst op smaak te brengen met rijstazijn. Rijstazijn maakt de sushi! Leuk om te weten is dat sushi zelfs azijnrijst betekent. En niet rauwe vis, wat veel mensen denken.

Regenboog sushi donut maken

Zelf sushi maken

Sushi wordt vaak gemaakt met rauwe vis, maar dit is zeker geen vereiste van sushi! De sushirijst en rijstazijn is wat sushi, sushi maakt. Het leuke is dus dat je de ingrediënten kunt toevoegen die je lekker vindt als je zelf sushi maakt. Wij eten geen vis, dus laten de vis weg uit dit recept. Maar mocht je zelf wel vis eten, kun je bijvoorbeeld zalm of tonijn toevoegen.

Sushi wordt vaak in nori-zeewierbladen gerold. Omdat wij sushi donuts maken leggen we ze op de nori-zeewierbladen. Norivellen zijn super gezond. Ze bevatten namelijk veel vitamines en mineralen. Mocht je niet van deze zeewierbladen houden, dan kun je ze gewoon weglaten.

Vegan sushi

Dit recept is helemaal veganistisch! Zelf vegan sushi maken is niet moeilijk en er komen ook steeds meer sushi restaurants die helemaal veganistisch zijn. Bijvoorbeeld de Vegan Sushi Bar in Amsterdam!

Regenboog sushi

Als de sushi gekookt is gaan we deze kleuren! Maar voordat je de sushi gaat kleuren, bepaal dan eerst hoe je dat gaat doen. Wij gebruiken superfood poeder van The Organic Lab (butterly pea voor blauw, purple sweet potato voor paars en kurkuma voor geel). Voor blauw kun je ook blauwe spirulina poeder gebruiken. Maar je hebt deze poeder niet per se nodig, want je kunt de rijst ook kleuren met kurkuma poeder uit een potje van de supermarkt en ingekookte rode koolsap (met een snufje baksoda erbij voor blauw). Of je gebruikt gewone kleurstoffen.

Meng de kurkuma poeder met 1 eetlepel rijstazijn. Meng de paarse poeder (of ingekookte rode koolsap) met 1 el rijstazijn. Meng de blauwe butterfly pea poeder (of ingekookte rode koolsap met snufje baksoda) met 1 el water. 

Gebruik je blauwe spirulina poeder? Meng deze dan ook met 1 el rijstazijn. Butterfly pea en rode kool kunnen niet met azijn worden gemengd, want dan wordt het paars.

Verdeel de rijst over 3 bakjes en kleur elk bakje een kleur (geel, blauw, paars).

Sushi donut

Zorg dat je een donutvorm hebt die je kunt vullen met de drie kleuren rijst. Zorg dat de vorm eerst ingevet is met olie. Druk met de rijst aan met natte handen, zodat de hele vorm goed gevuld is! Als je droge handen hebt, blijft de rijst aan je vingers plakken. Zet de bakvorm 30 minuten in de koelkast.

Daarna leggen we de rijst donuts op nori vierkantjes en beleggen we ze met groenten en toppings!

Wortel en komkommer in zout water
Giet heet water over de wortel en komkommer rasp, om ze soepel te maken

Sushi bowl maken

Je kunt in plaats van een sushi donut ook een sushi bowl maken of poke bowl! Zie ons poke bowl recept hoe je dit kunt doen. Voeg vis toe aan de sushi bowl/poke bowl als je dat lekker vindt!

Sushi sashimi

Veel mensen denken dat sashimi sushi is, maar dat is niet zo. Sashimi is namelijk dungesneden rauwe en verse vis, zoals zalm of tonijn. Sashimi wordt zonder rijst geserveerd dus is geen sushi!

Regenboog recepten

Bekijk meer regenboog recepten op onze website! We maken 30 recepten, voor elke dag van Pride Month. Met z’n allen kunnen we de wereld kleurrijker en toleranter maken vanuit de keuken. Help mee en deel je creaties via #regenboogrecepten!

Regenboog sushi donut

(Vegan) sushi maken was nog nooit zo leuk! Je kunt van deze regenboog sushi donut ook een lekkere sushi bowl maken.
Bereidingstijd55 min
Totale tijd55 min
Gang: Diner, Lunch
Keuken: Japans
Porties: 6 sushi donuts

Ingrediënten

Gekleurde rijst

 • 250 gram sushirijst 1 cup
 • 350 milliliter water 1 ½ cup
 • 2 eetlepel rijstazijn
 • 1 eetlepel water
 • ½ theelepel kurkuma poeder
 • ½ theelepel paarse zoete aardappel poeder of ingekookte rode koolsap
 • ½ theelepel butterfly pea of blauwe spirulina poeder of ingekookte rode koolsap met een snufje baksoda

Groenten

 • ½ komkommer
 • ½ winter peen
 • ½ avocado
 • ½ rode paprika eventueel gegrild
 • 3 radijsjes

Topping

 • 1 eetlepel sesamzaadjes
 • 2 nori vellen
 • sojasaus om in te dippen
 • wasabi pasta optioneel

Instructies

 • Breng 250 gram sushirijst met 350 ml water aan de kook. Zet het vuur laag en laat 10 minuten doorkoken met een deksel op de pan. Haal van het vuur af en laat nog 15 minuutjes garen met de deksel op de pan.
 • Bereid ondertussen de kleurtjes. Meng de kurkumapoeder met 1 el rijstazijn. Meng de paarse poeder met 1 el rijstazijn. Meng de blauwe butterfly pea poeder (of ingekookte rode kool sap met snufje baksoda) met 1 el water. Gebruik je blauwe spirulina poeder? Meng dan ook met 1 el rijstazijn, butterfly pea en rode kool kunnen niet met azijn worden gemengd, want dan wordt het paars.
 • Verdeel de rijst over 3 bakjes en kleur elk bakje een kleur (geel, blauw, paars).
 • Vet de donutvorm in met olie en vul de vormen met drie kleuren rijst. Maak je handen een beetje nat en druk de rijst goed aan, zodat de hele vorm mooi gevuld is. Zet de bakvorm 30 minuten in de koelkast.
 • Snij ondertussen de groenten. Schil de wortel en gebruik je schilmes (of kaasschaaf) om de wortel in dunne stroken te snijden. Schil de komkommer ook op deze manier. Leg de stroken in een diep bord en giet er heet water overheen, zodat de slierten slapper worden.
  Wij gebruiken miniuitstekers om leuke groenten-vormpjes te maken van de (gegrilde) paprika. De radijsjes kun je schillen, zodat je een lange roze schil krijgt (zoals je met een appel ook doet). Van de binnenkant van de radijs maakten wij ook leuke vormpjes.
  Snij de avocado in mooie dunne plakjes.
 • Vouw en scheur 2 nori vellen, zodat je 8 vierkantjes krijgt. Haal de rijst donuts uit de koelkast en zet deze op z'n kop op het (schone) aanrechtblad.
  Als het goed is, vallen de rijst donuts er makkelijk uit. Anders moet je even een tikje geven op de bakvorm. Leg de rijst donuts elk op een nori-vierkantje.
 • Beleg de sushi donuts met je groenten en met de toppings. Serveer met wasabi pasta en/of sojasaus. Eet smakelijk!

Video

PIN DIT RECEPT

Regenboog sushi donuts

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!