Dit is echt een life hack, als je het mij vraagt. Ik kocht altijd pakken havermelk (ik hou niet zo van soja) en had er nog nooit over nagedacht om het zelf te maken.
Totdat ik zelf havermeel maakte. Toen dacht ik ineens: kan ik ook havermelk maken? En ja, dat kan! Het is nog bijzonder makkelijk ook. Je hebt er maar 3 dingen voor nodig.
Wat is havermelk?
Grappig genoeg is havermelk niet echt ‘melk’. Het is een plantaardige melk gemaakt met water en haver (met eventuele toegevoegde smaakjes).
De officiële naam is daarom ‘haverdrink’, omdat alleen melk van dieren als melk verkocht mag worden.
Goedkoper en gezonder dan een pak havermelk
Een pak havermelk a 1 liter kost makkelijk € 2, een pak havermout (500 gram) € 0,50. Met 1 pak havermout maak je makkelijk 5 liter havermelk.
Dat is 20 keer goedkoper! En als je glutenvrije havermout koopt, is je havermelk dus ook glutenvrij (hier kun je bij de pakken NIET vanuit gaan).
Zelfgemaakte havermelk is ook gezonder, want aan pakken havermelk zijn allerlei bindmiddelen en andere dingen toegevoegd. Als je havermelk zelf maakt, is dit niet het geval! Daarnaast is het ook duurzamer.
Let wel op: zelfgemaakte havermelk moet je voor elk gebruik opnieuw goed schudden!
Is havermelk gezond?
Havermelk is perfect voor mensen met een noten allergie. Maar ook voor ieder ander! Haver zit vol antioxidanten en vezels en is daardoor vele malen gezonder dan andere granen.
Daarbij is haver van nature glutenvrij, dus ook met een glutenallergie kun je havermelk drinken, mits je 100% glutenvrije havermout gebruikt.
In ons artikel over havermeel maken lees je waarom havermout niet altijd glutenvrij is en de verschillen tussen havermout, havergrutten en alle andere haver-producten!
We hebben nog veel meer lekkere havermout recepten!
Moet je havermout weken?
Vaak wordt aangeraden om havermout te weken, net als noten en zaden, om het fytinezuur gehalte te verminderen.
Fytinezuur is licht giftig en slecht verteerbaar en daarom denkt iedereen meteen dat het slecht voor je is (en dat is het niet per se, lees maar verder). Het weken van noten en zaden helpen het fytinezuur weg te halen.
Voor haver blijkt de vermindering na het weken maar heel weinig te zijn. Weken heeft dus eigenlijk geen zin. Dus je eet het fytinezuur toch allemaal op.
Fytinezuur zit ook in je gewone boterham. En daar hoef je helemaal niet bang voor te zijn. Want er zitten ook gezondheidsvoordelen aan fytinezuur (als krachtige antioxidant).
Dus: laat dat weken lekker zitten en geniet van je havermelk. En zoals met alles: geniet met mate!
Zelf havermelk maken
Havermelk maken is binnen een paar minuten klaar en je hebt er maar weinig voor nodig! De basis en verhouding is 3 delen water met 1 deel havermout (in ml afgemeten).
Je kunt er vervolgens allerlei smaakjes (vanille, kaneel, dadels of agavesiroop) aan toevoegen als je dat lekker vindt.
Het enige dat je verder nodig hebt, is een foodprocessor of blender en een kaasdoek / notenzak / theedoek / fijne zeef (dikke kans dat je 1 daarvan wel in huis hebt).
Je mixt de ingrediënten samen en zeeft het vervolgens. En dat is het!
Gooi de haverpulp niet weg, maar gebruik het in een van onze andere havermout recepten.
Wil je een romige ‘melk’ maken, wellicht om op te kloppen voor je koffie? Gooi er een handje cashewnoten doorheen!
Zelf havermelk maken
Zelf havermelk maken is zó makkelijk en klaar binnen een paar minuten! Het is ook nog eens vele malen goedkoper + gezonder dan havermelk uit de winkel.
Ingrediënten
- 1 kop havermout (100 gram)
- 3-4 kopjes water* (750 milliliter tot 1 liter)
Optioneel: smaakmakers
- vanillearoma
- kaneel
- zout
- dadels
- ahorn- of agavesiroop of honing
Instructies
- Mix de havermout met het water (en eventuele smaakjes) in een blender of foodprocessor fijn. Je kunt het mengsel ook 5 minuten laten staan voordat je het fijnmaalt, zodat de havermout wat zachter wordt.
- Haal het mengsel door je zeef / kaasdoek / zak (eventueel 2 keer voor een gladdere melk)
- Dat is het! Je kunt het mengsel 3-4 dagen bewaren in de koelkast. Schud goed voor gebruik.
Tips
*Gebruik 3 koppen water voor een romige havermelk en 4 (of meer) koppen water voor een dunnere havermelk.
Gooi het pulp niet weg! Gooi de restjes door je smoothie of maak er een van onze havermout recepten mee.
Wil je alleen een kopje havermelk maken? De verhouding blijft hetzelfde, dus dan kun je bijvoorbeeld 70 ml (1 deel) havermout met 210 ml (3 delen) water mixen.
Aanbevolen producten
Wij zijn partner van Bol.com. Koop je iets via onze linkjes? Kost je niets extra, maar helpt ons deze website te financieren!
PIN DIT RECEPT
Astrid
Hello
1 kop is in mijn keuken iets anders dan 250 ml
250 ml afgewogen havermout zijn wel 4 koppen?
Groetjes Astrid
Maartje
Hoi Astrid! Je kunt ook 250 milliliter aanhouden in een maatbeker als je dat makkelijker vindt. Of gewoon een groter/kleiner kopje gebruiken. Let wel op: 250 ml of grammen havermout is niet gelijk aan elkaar.
Olav
Nou ik heb het geprobeerd, maar met de verhouding 1/4 havermout 3/4 water, krijg ik eerder haver room dan haver melk.
Ik ga toch even verder zoeken want dit is niet het gewenste resultaat.
Maartje
Hoi Olav, vervelend om te horen! Heb je al geprobeerd om het met meer water te maken? Met 4 kopjes zou je een dunnere ‘melk’ moeten krijgen! En om nog even te dubbelchecken: je hebt kopjes aangehouden en geen grammen? En de havermout niet ‘aangestampt’ of ‘aangeschud’?
Robert
De enige havermelk die ik echt lekker vind is die van Oatly. Enig idee wat zij doen om die smaak te krijgen? Ik heb havermelk al een aantal keer zelf gemaakt, maar blijf het toch een waterig aftreksel vinden van Oatly…
Maartje
Hee Robert, dat snappen we wel! De verhoudingen blijven natuurlijk altijd de vraag, maar je kunt natuurlijk op de ingrediëntenlijst precies zien wat er in Oatly havermelk zit!
Marja
Net aals bij oatly: een snuf zout maakt de smaak voller. En ook hier iets minder water vonden wij lekkerder dan oatly
Peter
Komt omdat er in Oatly industriële emulgatoren en smaakstoffen zijn toegevoegd
Harriette
het is even wennen .maar zelfgemaakte havermelk smaakt prima in de koffie 1kopje havermout en 3 kopjes water wel laat ik de havermout paar uurtjes in wat water weken .
Maartje
Het is inderdaad even wennen, maar goed om te horen dat het prima smaakt!
Fenna
Hoe lang zou je de havermelk kunnen bewaren, in de koelkast?
Maartje
Dat ligt er een beetje aan, veel adviezen zijn maximaal 2 dagen. Wij nemen het wat ruimer met 3-5 dagen. Altijd goed kijken, ruiken en proeven of je het aandurft!
Renate
Moet je deze havermelk in de koelkast bewaren?
Maartje
Niks moet natuurlijk, maar het is wel verstandig om de havermelk gekoeld te bewaren!
Brenda
Yes, zonet zelf gemaakt! 1 glas havermout, 3 glazen water en shaken maar, door de extra dunne zeef en yum! De reststukken gaan in mijn ontbijt voor morgen en de melk staat in de koelkast!
karin
ik zag op veel pakken haverdrank ook koolzaadolie of raapzaadolie staan. Ik doe daar nu altijd een beetje van door. Maakt het iets romiger, het splitst minder snel en het schuimt iets meer met het opkloppen als je het gebruikt voor een kopje cappuccino.
Roxanne
Dankjewel voor de tip!
yvonne
Hoi.
Je kan de havermout beter een nacht laten weken ivm fytinezuur om dit af te laten breken, en nooit het week water gebruiken. Afspoelen en dan schoon water toevoegen en blenden.
Maartje
Bedankt voor de bijdrage! Wij hebben hierover ook gelezen dat er wetenschappelijk onderzoek naar is gedaan en dat dat weinig uitmaakt. Maar natuurlijk lekker doen wat goed voelt!
Hans
Ook zelf gemaakt. Gebruik voor muesli ontbijt. Ideale mix voor mij is 1 op 5 en hoef ook niet te zeven.
Fenna
Hoe lang kan je de havermelk bewaren (afgesloten in de koelkast)?
Maartje
Dat ligt er een beetje aan, veel adviezen zijn maximaal 2 dagen. Wij nemen het wat ruimer met 3-5 dagen. Altijd goed kijken, ruiken en proeven of je het aandurft!