Portobello vegan burger

Rijkgevulde portobello burger

Paddenstoelen liefhebbers opgelet! Een portobello burger moet je gegeten hebben. Portobello paddenstoelen zijn super geschikt als vegetarische burger, omdat ze een vlezige structuur hebben en ook eiwitrijke vleesvervangers zijn. En ze zijn niet alleen perfect als vegetarische burger, maar ook om te vullen. Lekker als je even een dagje geen vlees wilt eten, of als je nooit vlees eet. Dus zet die barbecue, contactgrill of oven aan en grillen maar!

Dit portobello recept is lekker en makkelijk om te maken. We gebruiken de volgende ingrediënten: hamburger broodjes, portobello’s, rode ui, komkommer, tomaat, blaadjes sla, (vegan) mayonaise en (zelfgemaakte) guacamole. De portobello’s marineren we in een olie mengsel van knoflook, peper, zout en Italiaanse kruiden.

Portobello burger ingredienten

Wat is portobello?

Portobello’s behoren tot de paddenstoelen, maar waarschijnlijk gebruik je deze reuzen minder vaak dan ‘gewone’ champignons. Dat is jammer, want ze zijn super lekker. Je kunt ze het hele jaar door kopen in de supermarkt of bij de groenteboer en eigenlijk zijn ze gewoon hele grote kastanjechampignons. Ze kunnen wel een doorsnede van 10-13 centimeter hebben! Omdat ze zo groot zijn, heb je gelijk de helft van je dagelijkse portie groenten binnen. En door de grootte zijn ze ook perfect om te vullen.

Zoals we eerder al zeiden hebben portobello’s een vlezige structuur en zijn ze stevig. Portobello’s zijn mooi bruin en hebben een vrij neutrale smaak. Daardoor kun je ze marineren naar eigen smaak.

Rijkgevulde portobello burger

Portobello schoonmaken

Snijd het steeltje er af en maak de paddenstoel schoon als er zand op zit. Doe dit voorzichtig met een borstel of veeg schoon met vochtig keukenpapier. Was de portobello nooit met water, omdat de smaak dan verloren kan gaan.

Bewaar de portobello’s altijd in de koelkast en leg ze niet bij fruit of sterk ruikende groenten. Als je portobello’s bij fruit legt, zullen ze sneller bederven. En als je de portobello’s bij sterk ruikende groenten legt, kunnen ze de geur opnemen. De portobello’s kunnen ongeveer 5 tot 7 dagen bewaard worden in de koelkast.

Wat is portobello paddenstoelen

Portobello bereiden

Marineer de portobello met een mengsel van olijfolie, knoflook, peper, zout en Italiaanse kruiden. Laat even staan, zodat het lekker kan intrekken. Je kunt natuurlijk de portobello marineren hoe je het zelf het lekkerste vindt. Wij vinden het op deze manier lekker (en makkelijk).

Je kunt de portobello perfect grillen op de barbecue, op een contactgrill, in de oven op grillstand of gewoon in een (grill)pan. Grill een minuut of 4-5 per kant, zodat je mooie grillstrepen op de portobello ziet.

Guacamole

Guacamole kun je natuurlijk kant en klaar kopen in de supermarkt, maar dit Mexicaans sausje is ook makkelijk zelf te maken. Zie in ons guacamole recept wat je allemaal nodig hebt en hoe je guacamole binnen 10 minuten maakt.

Portobello burger

Portobello paddenstoelen zijn super geschikt als plantaardige burgers, omdat ze een vlezige structuur hebben en ook eiwitrijke vleesvervangers zijn. Deze portobello burger MOET je geprobeerd hebben!
Bereidingstijd25 min
Totale tijd25 min
Gang: Diner, Lunch
Porties: 4 burgers

Ingrediënten

 • 4 hamburger broodjes
 • 4 portobello's
 • 1 rode ui
 • ½ komkommer
 • 1 tomaat
 • 4 blaadjes kropsla
 • (zelfgemaakte) guacamole
 • (vegan) mayonnaise

Voor de marinade

 • 6 eetlepel olijfolie
 • 1 teen knoflook
 • peper & zout
 • Italiaanse kruiden

Instructies

 • Pers de knoflook en meng met olijfolie, peper, zout en Italiaanse kruiden. Smeer de portobello's in met het mengsel en laat even marineren.
 • Snijd de komkommer en tomaat in plakjes en de rode ui in ringen. Verhit olie in een koekenpan en fruit de rode ui.
 • Als je zelfgemaakte guacamole maakt, maak dit lekker Mexicaanse sausje dan nu! Zie ons guacamole recept hoe je makkelijk (en lekker) guacamole kunt maken.
 • Grill de portobello's 4-5 minuten aan elke kant, totdat de portobello mooie grillstrepen heeft. Je kunt de portobello grillen op de barbecue, in een (grill)pan, met een contactgrill of in de oven op grillstand. Met een contactgrill en in de oven, halveer je de grilltijd.
 • Halveer ondertussen de hamburger broodjes en leg ze kort op de grillplaat, zodat ze warm en krokant worden. Je kunt de hamburger broodjes ook in de oven opwarmen.
 • Tijd om het broodje te beleggen! Dit kun je doen hoe je zelf lekker vindt, maar dit is hoe wij het doen: besmeer het onderste broodje met guacamole en leg de tomaat en portobello op. Dan het blaadje sla, de komkommer en de ui. Smeer het bovenste broodje in met (vegan) mayonaise. Steek er eventueel een satéprikker in, zodat hij niet uit elkaar valt. Eet smakelijk!

PIN DIT RECEPT

Portobello burger

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!