Helaas bestaat er nog geen vegan HEMA tompouce, maar gelukkig is vegan tompoucen maken helemaal niet zo moeilijk!
Vegan banketbakkersroom
Tompouce vulling bestaat uit banketbakkersroom met slagroom. Banketbakkersroom wordt normaal gesproken gemaakt met eigeel, custard (of maizena met vanille), melk en suiker. En soms met gelatine.
Eigeel en melk kunnen natuurlijk niet. Dus die laten we in dit recept helemaal weg!
We verhitten eerst 450 ml plantaardige melk met suiker in een pannetje. In een kommetje mixen we de rest van de melk (50 ml) met de custardpoeder (of maizena + vanillearoma) tot een glad mengsel.
Dit gieten we, al roerend, door de warme melk en roeren totdat het een mooi dikke pudding is.
Dit laten we helemaal afkoelen in een ovenschaal en zetten we nog een uur in de koelkast om op te stijven.
Daarna kloppen we het nog een keertje door tot mooie gladde banketbakkersroom. En zo makkelijk is het!
Vegan slagroom
Het andere deel van de tompouce vulling is opklopbare slagroom. Gelukkig zijn er tegenwoordig heel veel opties voor vegan slagroom!
De makkelijkste optie is om naar bij de gewone supermarkt Alpro Cuisine op te kloppen te kopen.
Hou je niet zo van soja? Dan is rijst slagroom van Soyatoo misschien iets voor je. Vind een uitgebreide lijst van vegan slagroom op VeganWiki.nl.
Of maak makkelijk je eigen kokosslagroom! Koop een blik volvette kokosmelk (belangrijk!) en zet hem een nachtje in de koelkast.
Schep de kokoscrème (de bovenlaag) uit het blik en klop op tot een luchtige slagroom! Optioneel: voeg klop-fix toe om de slagroom extra luchtig te maken.
Tompouce bewaren
Je kunt zelfgemaakte tompoucen het best meteen opeten, maar een dagje in de koelkast bewaren kan ook.
Je kunt alle delen ook alvast een dag eerder maken en vlak voor het eten samenstellen.
Oranje tompouce
Wij maakten dit recept voor Koningsdag, dus met oranje glazuur op de bovenkant! Glazuur maak je makkelijk zelf met poedersuiker en vegan kleurstof.
Je kunt ook natuurlijke kleurstof maken:
Oranje met wortelsap
Roze met frambozen- of aardbeiensap
Rood met bieten- of kersensap
Groen met spinaziesap of matchapoeder
Paars met blauwe bessen- of bramensap
Blauw met kookvocht van rodekool + baksoda
Geel met mangosap
Bruin met cacaopoeder of kaneel
Regenboog tompouce
Nóg leuker: een regenboog tompouce maken! Maak simpel glazuur van poedersuiker en water (of citroensap) en versier de toplaag met vegan discodip of fruithagel.
TOPTIP! Ekoplaza en Veggiedeli.nl verkopen BioVegan taartversiering!
Hoe maak je een tompouce?
Laten we de voorbereidingen treffen! Een tompouce bestaat simpel gezegd uit drie delen: bladerdeeg voor de bodem en toplaag, een vulling van banketbakkersroom met slagroom en een laag glazuur op de bovenkant!
Wij gebruikten een Jumbo’s vegan verse bladerdeeg!
De tompouce in elkaar zetten is een heel kliederig werkje, zeker als je hem zo lekker dik vult als wij deden.
Je kunt de vulling ook heel mooi met een spuitzak verdelen over de bodem, maar wij deden het gewoon met een spatel. Daarna streken we de zijkanten mooi strak!
Wil je meer bakken? Probeer dit heerlijke vegan appeltaart recept eens!
Vegan Tompouce Recept
Deze oranje tompouce zonder ei & melk is absoluut net zo lekker als de 'gewone'!
Ingrediënten
- 7 plakjes vegan bladerdeeg of 1 rol verse bladerdeeg
Tompouce vulling
- 250 milliliter plantaardige slagroom of kokosroom (1 cup)
- 50 gram custardpoeder of maizena (8 eetlepel) met 5 theelepels vanille-extract
- 75 gram suiker (⅔ cup)
- 500 milliliter plantaardige melk (2 cup)
(Oranje) glazuur
- 100 gram poedersuiker (⅞ cup)
- 1 ½ eetlepel vloeibaar vegan kleurstof
- vruchtenhagel of andere vegan taartdecoratie (optioneel)
Instructies
- We beginnen met de banketbakkersroom maken! Verwarm 450 milliliter (1 ⅞ cup) plantaardige melk met suiker in een steelpan.
- Meng in een schaaltje de custardpoeder / maizena met vanillearoma met de rest van de plantaardige melk tot een glad mengsel zonder klontjes. Voeg dit toe aan de steelpan en blijf roeren totdat je een pudding-mengsel hebt.
- Als het een stevig mengsel is, giet je het in een ovenschaal om af te koelen. Dek af met vershoudfolie. Laat het afkoelen en zet nog een uur in de koelkast voor maximale opstijving.
- Terwijl het mengsel in de koelkast staat, gaan we de tompouce bodems en toplaag maken. Verwarm de oven alvast voor op 200 graden.
- Snij de plakjes bladerdeeg door de helft, prik er gaatjes in met een vork en leg ze los van elkaar op een bakplaat met bakpapier. Gebruik je een rol vers bladerdeeg? Snij deze nog NIET, maar prik er wel gaatjes in en leg op een bakplaat met bakpapier.
- Dek het bladerdeeg af met nog een laag bakpapier.
- Bak het bladerdeeg in 15 (plakjes) - 20 (vers) minuten gaar. Hou goed in de gaten wanneer ze goed zijn: bruin, maar niet te bruin. Komt het deeg teveel omhoog? Druk met een ovenwant het bladerdeeg plat. Je kunt de laatste 5 minuten ook nog een extra bakplaat boven op het bladerdeeg leggen om ze plat te krijgen.
- Laat het bladerdeeg daarna afkoelen.
- Als je vers bladerdeeg gebruikt, snij je de afgekoelde bladerdeeg in 14 stukjes met een pizzaroller.
- Terwijl het bladerdeeg in de oven zit, maken we alvast het glazuur klaar! Mix de poedersuiker met gekleurd vloeistof - voeg extra vloeistof toe als het mengsel te dik is, of meer poedersuiker als het te dun is. Wij gebruiken wortelsap voor deze oranje tompoucen.
- Als het bladerdeeg staat af te koelen, kloppen we de plantaardige slagroom / kokosroom luchtig. Klop de stijve banketbakkersroom door tot een glad mengsel. Spatel de slagroom beetje bij beetje door de banketbakkersroom.
- Je kunt de tompouce vulling met een spuitzak, of gewoon met een spatel, over 7 bladerdeeg-delen verdelen. Waarschuwing: het is een beetje een knoeiwerk en als je zo'n lekker dikke laag maakt, valt er snel wat af - hoort er bij!
- Maak de andere 7 bladerdeeg-delen af met een laag gekleurde glazuur (en eventueel versiering) en leg deze 'bovenkant' boven op de tompouce vulling. Genieten maar!
- Je kunt de tompoucen ook nog even in de koelkast zetten, zodat ze meer opstijven. Maar we snappen best dat je niet kunt wachten, dus meteen je tanden erin zetten mag ook!
Tips
Maak je eigen vegan kleurstof:
- Oranje met wortelsap
- Roze met frambozen- of aardbeiensap
- Rood met bieten- of kersensap
- Groen met spinaziesap of matchapoeder
- Paars met blauwe bessen- of bramensap
- Blauw met kookvocht van rodekool + baksoda
- Geel met mangosap
- Bruin met cacaopoeder of kaneel
Of maak het een regenboog-feestje met een simpele glazuurlaag met vegan discodip of fruithagel!
Aanbevolen producten
Wij zijn partner van Bol.com. Koop je iets via onze linkjes? Kost je niets extra, maar helpt ons deze website te financieren!
PIN DIT RECEPT
Anita
Hoi Maartje, toen ik dit recept zag werd ik echt enthousiast. Weer tompoes eten, yay! Ik heb hem zojuist gemaakt . En de vulling is helemaal mislukt.. Echt jammer. Waar denk je dat dit fout is gegaan? Ik heb maïzena met vanille extract gebruikt. Na een uur opstijven in de koelkast was er geen beweging meer in te krijgen. Ik heb de slagroom er wel bij gedaan in de hoop dat het dan zachter zou worden en door een wonder toch zou mengen met elkaar. Maar helaas. Ik heb nu een vulling van slagroom en klontjes “bakkersroom”. Niet het gewenste resultaat dus 🙁
Groetjes, Anita
Maartje
Hoi Anita, sorry dat ik niet eerder heb gereageerd! Wat ongelofelijk balen dat het is mislukt. Ik vermoed dat er iets teveel maizena is gebruikt, of dat je koelkast het mengsel te hard heeft laten opstijven. Misschien is het een idee om het bij een volgende keer om de 5 minuten door te roeren om te controleren of het de gewenste dikte heeft? Hopelijk lukt het dan wel! Liefs, Maartje
Maaike
Wij hebben het gisteren gemaakt (voor koningsdag) en de inhoud was bij ons juist veel te vloeibaar. Ze waren wel erg lekker! Geen idee waar het mis is gegaan, maar we gaan het nog een keer proberen.
Maartje
Hee Maaike, ik ga er nog eens naar kijken; ik kreeg al de tip dat het met 1/5 van de slagroom beter werkte!
a.
Beste Maartje,
De hoeveelheid slagroom is te veel, dan wordt het een hele dunne vulling.
Wellicht 1/5 deel van de hoeveelheid die je hier aangeeft is meer dan voldoende.
Gr. Antonet
Maartje
Bedankt voor de tip!