Frozen cocktail met vodka recept

Frozen cocktail met wodka

Dit is echt een magische frozen cocktail: hij verandert van kleur! Het is een cocktail met wodka, maar je kunt er makkelijk een mocktail (zonder alcohol) van maken – het kleuren spektakel is zeker een succes bij kinderen. Het geheime ingrediënt voor de kleurverandering zal je hoogstwaarschijnlijk verrassen, lees snel verder!

Met onze regenboog recepten proberen wij de wereld een beetje kleurrijker en toleranter te maken vanuit de keuken! Help je mee? Deel je creaties via #regenboogrecepten.

Vodka of wodka?

Het verschil tussen vodka en wodka is heel makkelijk: de oorsprong. De Polen noemen het wodka (uitspraak: voedka) en zeggen dat dat de sterke drank uit hun land komt. De Russen noemen het vodka en zeggen ook dat de sterke drank uit hun land komt!

De waarheid is niet goed te achterhalen, maar vodka en wodka zijn dus beide juist!

Frozen cocktail met wodka bisexual flag

Rode kool recept?!

Toegegeven, het klinkt een beetje gek: een cocktail met rode kool? Maar voordat je denk ‘gadver’, ga ik je overtuigen!

We gaan de rode kool koken in water met suiker en rozemarijn. De kleur van de rode kool laat los en komt in het water. Wanneer we de rode kool afgieten, vangen we het water op en dat gebruiken we voor onze cocktail met wodka! We maken er een slushie van door dit sap te bevriezen en elke 30 minuten door te roeren. Door alle andere smaken (en omdat het een frozen cocktail is), proef je de rode kool amper in het eindresultaat.

Je kunt dit recept ook maken met butterfly pea (vlindererwt/kittelbloem) thee, maar dit is in Nederland moeilijker te verkrijgen.

Waarom gebruiken we rode kool sap? Rode kool is een pH-indicator. Dit betekent dat de kleur verandert in een zure of base omgeving. Als je aan de paarse rode kool sap een snufje baksoda toevoegt, wordt het sap knalblauw. Als je er citroensap aan toevoegt, wordt het knalroze!

Hoe maak je de cocktail? Voeg aan 4 glazen 40 ml vodka toe. Schep elk glas vervolgens vol met slushie en knijp een halve citroen over elk glas uit, zodat de kleur verandert. Serveer met een schijfje citroen en/of rozemarijn.

Maak er een mocktail van (zonder alcohol)

Dit is ook een leuke alcohol vrije cocktail! Je kunt de vodka makkelijk weglaten. Gooi er eventueel een scheutje limonade bij. Denk er wel aan dat de zuurtegraad de kleur kan veranderen!

Slushie cocktail met wodka

Regenboog recepten

Dit recept heeft de kleuren van de biseksuele vlag: blauw, paars en roze. We maken 30 recepten, voor elke dag van juni (Pride Month). Met z’n allen kunnen we de wereld kleurrijker en toleranter maken vanuit de keuken. Help mee en deel je creaties via #regenboogrecepten! Bekijk meer regenboog recepten op onze website!

Frozen cocktail met wodka

Een magische frozen cocktail die van kleur verandert!
Bereidingstijd5 min
Vriestijd4 uur
Totale tijd4 uur 5 min
Gang: Drankjes
Keuken: Werelds
Porties: 4 cocktails

Ingrediënten

 • 300 gram rode kool
 • 100 gram kristalsuiker
 • 1 takje rozemarijn
 • 1 liter water
 • 2 citroenen
 • 160 milliliter vodka ijskoud

Instructies

 • Vul een pan met de rode kool, suiker, rozemarijn en water. Breng aan de kook en kook voor 1 minuutje.
 • Giet af en vang het gekleurde kookvocht op in een metalen kom of pan. Je kunt dit vocht blauw maken door een snufje baksoda toe te voegen. Zet de kom of pan meteen in de vriezer en roer om de 30 minuten even door. Afhankelijk van de temperatuur van je vriezer is je blauw/paarse slushie binnen 3-5 uur klaar.
  Je kunt ook een ijsmachine gebruiken, of het kookvocht in dikken en met ijsblokjes in een blender gooien.
 • Schenk in 4 gekoelde cocktailglazen 40 milliliter vodka. Schep de glazen daarna vol met de paarse slushie. Voor het kleurspektakel, knijp je een halve citroen over elke frozen cocktail. Rode kool is een pH-indicator, het is dus geen 'magie' dat de cocktail van kleur verandert als er iets zuurs aan toegevoegd wordt; het is wetenschap!
 • Serveer eventueel met een citroenpartje en rozemarijn. Proost!

Tip!

Maak het een frozen mocktail en laat de vodka achterwege! Je kunt eventueel een scheutje limonade toevoegen – let er wel op dat de zuurtegraad de kleur van de cocktail kan veranderen.

PIN DIT RECEPT

Frozen cocktail met wodka + mocktail recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept