pizzadeeg uitrollen

Zelf pizzadeeg maken

Zelf pizza maken is superleuk. Pizzadeeg maken schrikt alleen wel eens af, want wat moet dat deeg lang rijzen! Traditionele Napolitaanse pizzabodem recepten hebben soms wel een rusttijd van 10 uur. Wij vonden een middenweg en hebben zelfs een snelle variant voor je. Nu heb je echt geen excuus meer om dit pizzadeeg recept niet te proberen!

Pizzadeeg recept

In elk traditioneel pizzadeeg recept zie je dezelfde basisingrediënten bloem (type ’00’), zout, lauwwarm water en gist. En je kunt eventueel wat olijfolie toevoegen aan het deeg. Je mengt de ingrediënten, kneed tot een mooi deeg voor 10-15 minuten (handig: met een keukenmachine) en laat het in 2 fases rijzen. Fase 1 is klaar als je je vinger in het deeg steekt en het gat blijft.

De rijstijd is afhankelijk van de hoeveelheid gist die je gebruikt. Italianen gebruiken weinig gist en laten het deeg uren rijzen (vaak wel 10 uur!). Door deeg langer te laten rijzen, komen alle smaken veel meer naar boven. Het is echt een verschil!

Ons recept kun je aanpassen naar hoeveel tijd je hebt. Met een heel zakje instant gist à 7 gram (later meer over gist) moet je deeg minimaal een uur te rijzen. Met een half zakje (ongeveer 3 gram) is de rijstijd minimaal 4 uur.

Pizzabloem type ’00’

Voor pizza kun je het beste speciale pizzabloem type ’00’ kopen. Dit is een hele fijne meelsoort, type ’00’ is het meest fijngemalen meel dat er is. Deze Italiaanse bloem type ’00’ wordt ook voor pasta’s gebruikt. Dit type bloem is vergelijkbaar met patentbloem, dus dat kun je ook gebruiken!

Het is ook belangrijk dat er precies genoeg gluten (eiwitten) in het meelsoort zitten. Niet te weinig, want dan is het minder elastisch. En niet te veel, want dan is uitrollen weer moeilijker.

Bloem voor brood heeft net iets teveel gluten en cakebloem iets te weinig. Daarom raden wij aan om pizzabloem te kopen, gewoon verkrijgbaar bij de AH!

zelf pizzadeeg maken

Verse gist, droge gist en instant gist

Er bestaan zoveel vormen gist en het is niet altijd even duidelijk welke vorm je moet gebruiken. Wij werken in dit artikel met instant gist van Dr. Oetker. Instant gist is veel makkelijker, want dit hoeft NIET eerst opgelost te worden (dit gaat in veel pizzadeeg recepten fout).

Verse gist moet altijd eerst opgelost worden in wat lauwwarme vloeistof. 7 gram droge of instant gist staat gelijk aan 21 gram verse gist.

Italianen gebruiken het liefst verse biergist voor pizzadeeg. Je kunt in dit recept ook verse gist gebruiken, maar los de gist dan eerst op in het water.

Droge gist is verse gist dat gedroogd is en moet ook in lauwwarme vloeistof (eventueel met suiker of honing) worden ‘geactiveerd’.

Instant gist is ook gedroogde gist, maar zonder ‘beschermlaagje’. Instant gist hoeft NIET te worden ‘geactiveerd’, maar kan meteen in je deeg verwerkt worden. Lekker makkelijk dus!

pizzadeeg uitrollen

Pizza beleggen en afbakken

Echte Italianen vinden less is more, maar je mag natuurlijk lekker zelf beslissen hoeveel je op je pizza doet. Je begint natuurlijk altijd met een basis van tomatenpuree en kaas (of edelgistvlokken als je vegan eet). Wij bedachten deze leuke regenboog pizza met lekker veel groenten!

Breng je pizza op smaak met Italiaanse kruiden of gewoon met oregano of peper en zout.

Pizza’s bak je het liefst zo heet en kort mogelijk af. Ze worden helemaal lekker op een pizzasteen!

TOP TIP: serveer de pizza met knoflook chili olijfolie

Pizzadeeg recept

Zelf pizzadeeg maken is ontzettend leuk om te doen! Het vergt wat geduld, maar is het waard!
Bereidingstijd25 min
Rusttijd4 uur
Totale tijd4 uur 25 min
Gang: Diner
Keuken: Italiaans
Porties: 4 pizza’s (25 cm)

Ingrediënten

 • 500 gram patentbloem pizzabloem type '00' is het beste
 • 1 eetlepel zout 10 gram
 • 3 gram instant gist (half zakje) gebruik een heel zakje voor een sneller deeg
 • 275 milliliter lauwwarm water
 • 2 eetlepel olijfolie optioneel

Instructies

 • Mix de ingrediënten door elkaar en kneed in 10-15 minuten tot een soepel deeg. Is je deeg te droog? Voeg een beetje extra lauwwarm water toe.
  Het kneden is belangrijk om de gluten te ontwikkelen, die zorgen voor een mooi luchtig deeg. Handig: kneden met een keukenmachine!
 • Vet je kom licht in met olijfolie en laat het deeg, afgedekt met een vochtige theedoek 45 minuten rusten (15 minuten als je 7 gram gist hebt gebruikt). Als je je vinger erin steekt en het gat blijft, is het goed!
 • Vet je handen in met olijfolie en verdeel het deeg in 4 bollen (of 2 als je grote pizza's gaat maken). Kneed het deeg nu niet meer! Leg de bollen op een groot diep bord (niet te dicht op elkaar) en dek weer af met een vochtige theedoek.
  Laat nog minimaal 3 uur rusten (1 uur als je 7 gram gist hebt gebruikt). Hoe langer je deeg laat rijzen, hoe meer smaak het zal ontwikkelen.
 • Tijd om de deegbollen uit te rollen! Dit doe je NIET met een deegroller, maar je drukt het deeg vanuit het midden plat, tot je een pizza van ongeveer 25 cm diameter hebt. Zorg dat je de randen niet platdrukt, anders worden die niet mooi hoog en luchtig.
 • Bedek je pizza met je favoriete toppings (maak een regenboog pizza!) en bak hem zo heet en kort mogelijk af (hoe heter, hoe beter). Hij wordt het lekkerst op een pizzasteen. Buon appetito!

PIN DIT RECEPT

zelf pizzadeeg maken

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!