Kokos balletjes zijn ontzettend lekker, maar meestal niet een gezonde snack. Gelukkig zijn deze regenboog kokos balletjes met fruit dat wel! Een lekkere energy ball met een friszoet smaakje. En klaar binnen een handomdraai (zonder bakken!).
Met onze regenboog recepten proberen wij de wereld een beetje kleurrijker en toleranter te maken vanuit de keuken! Help je mee? Deel je creaties via #regenboogrecepten.
Waar komen kokos balletjes vandaan?
In verschillende cuisines over de hele wereld kun je kokos balletjes met gecondenseerde melk vinden. Zo lijken Braziliaanse beijinhos de coco (kokoskusjes, de kokosvariant van brigadeiros), de Marokkaanse kokos truffels (met witte chocolade), Indiaase ladoo/laddu (gebakken in ghee) en Italiaanse kokos bonbons (Raffaello’s) allemaal op elkaar, maar elke cultuur geeft er een eigen draai aan.
En wij geven er een eigen draai aan door fruit te gebruiken in dit regenboog kokos balletjes recept!
Is kokos gezond?
Goed nieuws! Kokos past in een verantwoord voedingspatroon. Kokosnoten zijn overigens geen noten, maar behoren tot de palmfamilie. Kokos is rijk aan vitaminen, vezels en mineralen: gezond dus!
Helaas hebben kokosnoten een middel- tot hoge klimaatbelasting. Vooral bestrijdingsmiddelen en de ontbossing die vaak samen gaat met het opzetten van kokospalmplantages belasten het milieu.
Dus: geniet lekker van kokos, maar met mate!
Kokos balletjes recept
Dit recept is echt heel makkelijk, want je hebt maar 3 ingrediënten nodig: kokosrasp, fruit en kokosolie. Voor de 5 regenboogkleuren werken wij met aardbeien, wortel (met agavesiroop), mango, kiwi en bosbessen.
Je kunt eventueel een blauwe bal maken met blauw spirulinapoeder (gebruik dan banaan met scheutje (kokos)melk als basis).
We raden niet aan om met nattere fruitsoorten (zoals sinaasappel) te werken, want dan wordt het te plakkerig.
Je verdeelt 160 gram kokosrasp over 5 bakjes. Dat zijn ongeveer 4 eetlepels per bakje. Je houdt dan 40 gram (5 eetlepels) over om de balletjes doorheen te rollen.
Voor elk bakje pureer je 50 gram fruit. Je mengt de fruitpuree, kokosrasp en 1 theelepel kokosolie door elkaar. Je kunt dit mengsel even laten staan, dan trekt het vocht in de kokosrasp.
Maar als je vieze handen niet erg vindt, dan rollen we er meteen kokos balletjes van! Je rolt per bakje 4 balletjes. Met de vijf regenboogkleuren krijg je dus 20 kokos balletjes in totaal.
Kersthapje
Maak ‘sneeuwballetjes’ als een leuk kersthapje. Gebruik dan banaan met (kokos)melk als toevoeging. Je kunt het balletje ook eventueel onderdompelen in (witte) chocolade, maar dan is het natuurlijk niet meer vrij van toegevoegde suiker!
Energy balls
Dit kokosballetjes recept kun je helemaal naar eigen smaak aanpassen. Je kunt er ook energy balls van maken door er dadels en noten of havermoutmeel doorheen te gooien. Je kunt ook cacaopoeder door de balletjes doen voor een chocolade smaak. De opties zijn oneindig!
Regenboog recepten
Bekijk meer regenboog recepten op onze website! We maken 30 recepten, voor elke dag van Pride Month. Met z’n allen kunnen we de wereld kleurrijker en toleranter maken vanuit de keuken. Help mee en deel je creaties via #regenboogrecepten!
Regenboog kokos balletjes met fruit
Deze gezonde kokos balletjes zijn een perfecte zoete snack!
Ingrediënten
Per kleur (4 kokosballetjes)
- 50 gram fruit in blokjes (½ cup)
- 5 eetlepel kokosrasp (ongeveer 40 gram)
- 1 theelepel kokosolie
Fruit
- aardbeien, wortel, mango, kiwi, blauwe bes (gebruik diepvriesfruit voor diepere kleur)
Instructies
- Pureer 1 kleur fruit en meng met kokosolie + 4 el kokosrasp.
- Rol 4 balletjes van het mengsel en rol ze door 1 el kokosrasp.
- Herhaal dit met de andere kleuren.
- Laat minimaal 30 minuten opstijven in de koelkast. Eet smakelijk!
Tips
Aanbevolen producten
Wij zijn partner van Bol.com. Koop je iets via onze linkjes? Kost je niets extra, maar helpt ons deze website te financieren!
PIN DIT RECEPT
Natasja
Hoe lang blijven deze balletjes houdbaar? En moeten ze daarvoor in de koelkast blijven?
Maartje
Hee Natasja! Je kunt ze paar dagen in de koelkast bewaren, in een goed afgesloten bakje (anders drogen ze teveel uit).