Vegetarische nasi goreng is niet alleen superlekker, maar ook nog eens makkelijk om te maken. Binnen een half uur heb je een heerlijke pan nasi goreng op tafel staan.
Ik ben gek geworden op nasi goreng tijdens mijn reizen in Azië en maak het sindsdien graag zelf. Nasi goreng betekent gebakken rijst en het is het perfecte gerecht om allerlei restjes groenten die je nog in huis hebt liggen op te maken.
Voor dit gerecht gebruiken we paprika, ui, taugé en prei, maar je kunt ook andere groenten er bij doen (handig als je dus bepaalde groenten moet opmaken). Hou je van makkelijk? Koop dan lekker een zak Chinese wokgroenten!
En zelf satesaus maken voor erbij is natuurlijk het lekkerst! Wat ook helemaal niet moeilijk is om te maken. Zo hoef je nooit meer een kant-en-klaar pakketje te kopen.
Ik eet deze vegetarische nasi goreng met een gebakken eitje. En met cassave kroepoek is dit gerecht extra lekker en helemaal af. Als je het eitje weglaat, is dit een vegan nasi goreng recept!
Geniet van dit vegetarische nasi goreng recept.
Waar komt nasi vandaan?
Nasi betekent rijst en nasi goreng betekent gebakken rijst. Hoe wij Nederlanders nasi eten, komt het meest in de buurt van de Indonesische nasi goreng.
Onofficieel is nasi goreng het nationale gerecht van Indonesië, omdat het zo populair is in het land. Ook in Maleisië en Singapore kun je nasi goreng vinden.
Maar oorspronkelijk komt nasi uit China! Het bakken van gekookte rijst werd in China bedacht om te voorkomen dat overgebleven rijst zou worden weggegooid. Rijst weggooien was niet alleen een verspilling, het was ook een taboe in de Chinese cultuur.
Zo werd de overgebleven rijst de volgende dag gebakken, vaak voor het ontbijt, en werden er restjes groenten en vlees bij gedaan.
Toen Chinese immigranten in de 10e eeuw naar Indonesië kwamen, moesten ze het gerecht aanpassen aan lokale ingrediënten. Zo ontstonden er vele variaties van nasi goreng!
In China kan het soms moeilijk zijn om de menukaart te ontcijferen, maar gelukkig kun je altijd een gebakken rijst – fried rice – bestellen.
De Indonesische variant heeft een sterkere smaak en is stiekem toch wel lekkerder gekruid, vind ik.
Mocht het in Azië moeilijk zijn om gerechten zonder vlees te bestellen, dan kun je altijd zeggen dat je Boeddhistische monnik bent, die eten namelijk geen vlees.
Door de taalbarrière kan het anders soms mis gaan en krijg je je gerecht alsnog met vlees.
Ook lekker om te maken: vegetarische quiche, een preitaart, vegetarische kapsalon, en okonomiyaki (Japanse hartige pannenkoeken)!
Terug naar de vegetarische nasi goreng!
Zoals je hierboven hebt gelezen, kun je makkelijk allerlei restjes groenten voor je vegetarische nasi gebruiken.
Voor dit gerecht gebruiken we paprika, ui, taugé en prei, maar je kunt ook andere groenten er bij doen (handig als je dingen moet opmaken).
Hou je van makkelijk? Koop dan lekker een zak Chinese wokgroenten!
Voor de nasi kun je het beste een droogkokende rijst soort kiezen. Droogkokende rijstsoorten zijn bijvoorbeeld zilvervlies rijst, witte rijst, basmati rijst of Surinaamse rijst.
Italiaanse en Japanse rijstsoorten zijn juist vaak natkokende rijstsoorten, en daardoor minder geschikt voor de nasi.
Ik gebruik voor mijn vegetarische nasi zilvervlies rijst, maar je kunt altijd een van de andere droogkokende rijstsoorten kiezen.
De satésaus kun je natuurlijk kant-en-klaar kopen, maar als je satésaus zelf maakt, smaakt het extra lekker. En het is heel makkelijk om te maken. Binnen een paar minuutjes ben je klaar.
Dit hele gerecht is makkelijk, lekker en zo klaar. Perfect als je met veel mensen eet!
Probeer ook eens dit lekkere pasta Boursin recept, mijn vegetarische pasta pesto, en zie meer vegetarische recepten inspiratie!
Vegetarische nasi ingrediënten
Welke ingrediënten heb je precies nodig voor dit nasi goreng recept? Haal de volgende ingrediënten in huis: 300 gram zilvervliesrijst (1 ½ cup), 1 rode paprika, 1 prei, 125 gram taugé, 1 rode ui, 2 teentjes knoflook, 1 theelepel sambal, 2 eetlepels ketjap manis, en 100 gram pinda’s (⅔ cup).
Optioneel kun je er ook 1 rode peper aan de vegetarische nasi goreng toevoegen, mocht je van lekker pittig houden! Voeg naar smaak peper en zout toe.
Je hebt ook olie nodig om in te bakken.
Hou je van makkelijk en heb je geen zin om te snijden? Koop dan lekker een zak Chinese wokgroenten! Net zo makkelijk.
Voor de zelfgemaakte pindasaus heb je de volgende ingrediënten nodig: 6 eetlepels pindakaas (met stukjes), 250 milliliter water (1 cup), 3 eetlepels ketjap manis, 1 theelepel sambal, en 3 eetlepels citroensap.
Serveer de vegetarische nasi goreng lekker met gebakken eieren en cassave kroepoek.
Dit is een nasi goreng recept voor 4 personen.
Vegetarische nasi goreng maken
Als je alle ingrediënten in huis hebt gehaald is het tijd om de vegetarische nasi goreng te maken!
Kook eerst rijst. Dit kan volgens de aanwijzingen van de verpakking. Maar je kunt ook mijn blog lezen over rijst koken in een pan. Met mijn tips en tricks gaat het rijst koken in een pan bij jou nooit meer verkeerd.
Giet het water vervolgens af (als er water over is) zodra de rijst klaar is en laat de rijst afkoelen. Tip: bak de rijst heel eventjes voordat je er water bij gooit. Hierdoor neemt de rijst later beter smaken op.
Rijst koken in een rijstkoker kan natuurlijk ook!
Pel ondertussen de knoflook en hak of pers fijn. Snipper de ui en snijd de rode peper in de lengte door het midden en snij fijn (met zaden als je van pittig houdt). Was de paprika en snijd in kleine blokjes. Snij de prei in ringen en was in een vergiet.
Verhit olie in een wokpan en fruit de knoflook en ui. Voeg na een enkele minuten de rode peper, paprika en prei toe. Roerbak voor 5 minuten op middelhoog vuur.
Verwarm ondertussen het water, pindakaas, ketjap manis, sambal en citroen sap in een steelpan voor de zelfgemaakte satésaus. Roer goed door en laat indikken.
Voeg de rijst en taugé toe aan de groenten en meng alles goed door elkaar. Breng op smaak met sambal, ketjap manis en eventueel peper en zout. Laat op laag vuur staan, zodat de rijst kan opwarmen.
Bak de eitjes in een koekenpan en breng op smaak met peper en zout. Hak ondertussen de pinda’s in kleine stukjes.
Verdeel de nasi over 4 borden, strooi de gehakte pinda’s erover en serveer met ei, satésaus en cassave kroepoek.
Eet smakelijk, of zoals ze in Indonesië zeggen: Selamat makan!
Zelf satésaus maken van pindakaas
Zelf satesaus maken is ontzettend makkelijk en lekker! Het enige wat je hiervoor nodig hebt is pindakaas (met stukjes is lekker!), water, ketjap manis, sambal en citroensap.
Je doet alle ingrediënten in een pannetje en brengt het aan de kook. De satésaus is klaar als deze is ingedikt (naar smaak).
Tip: mocht je teveel zelfgemaakte satésaus hebben, vries de saus in! Dan heb je altijd een lekker sausje in huis.
Vegan nasi recept
Behalve het ei, is dit een vegan nasi goreng recept. Je kunt dus het ei weglaten en dan heb je een heerlijke vegan nasi goreng!
Op zoek naar meer vegan recepten? Maak eens een vegan poke bowl en vegan shoarma van oesterzwammen!
Vegetarische nasi bewaren
Wil je de vegetarische nasi goreng langer bewaren? Dat kan! Laat de nasi goreng afkoelen en stop het dan in een goed luchtdicht afsluitbaar bakje in de koelkast.
Dan blijft de vegetarische nasi goreng twee dagen in de koelkast goed. Lekker voor als lunch de volgende dag bijvoorbeeld!
Zorg er voor dat je de nasi goreng niet langer dan 2 uur buiten de koelkast laat afkoelen.
Wil je de nasi goreng invriezen? Gebruik dan ook een goed luchtdicht afsluitbaar bakje en dan blijft het 3 maanden goed.
Geniet van vegetarisch nasi goreng recept!
Vegetarische nasi goreng met satesaus maken
Dit vegetarische nasi goreng recept is super lekker en ook nog eens makkelijk te maken!
En zelf satesaus maken voor erbij, maakt het helemaal af!
Hou je van makkelijk? Koop dan lekker een zak Chinese wokgroente! Of gebruik restjes groente die je nog hebt liggen. Zo is de Indonesische nasi namelijk ontstaan!
Als je het ei weglaat is dit een vegan nasi recept!
Ingrediënten
- 300 gram zilvervliesrijst (1 ½ cup)
- 1 rode paprika, 1 prei en 125 gram taugé (of een zak Chinese wokgroente)
- 1 rode ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 rode peper (optioneel)
- 1 theelepel sambal
- 2 eetlepels ketjap manis
- 100 gram pinda's (⅔ cup)
- peper en zout
- olie om in te bakken
Voor de zelfgemaakte satesaus
- 6 eetlepels pindakaas (met stukjes)
- 250 milliliter water (1 cup)
- 3 eetlepels ketjap manis
- 1 theelepel sambal
- 3 eetlepels citroensap
Om te serveren
- 4 gebakken eieren
- 1 zak cassave kroepoek
Instructies
- Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet het water af (als er water over is) zodra de rijst klaar is en laat de rijst afkoelen. Tip: bak de rijst heel eventjes voordat je er water bij gooit. Hierdoor neemt de rijst later beter smaken op.
- Pel ondertussen de knoflook en hak of pers fijn. Snipper de ui en snijd de rode peper in de lengte door het midden en snij fijn (met zaden als je van pittig houdt). Was de paprika en snijd in kleine blokjes. Snij de prei in ringen en was in een vergiet.
- Verhit olie in een wokpan en fruit de knoflook en ui. Voeg na een enkele minuten de rode peper, paprika en prei toe. Roerbak voor 5 minuten op middelhoog vuur.
- Verwarm ondertussen het water, pindakaas, ketjap manis, sambal en citroen sap in een steelpan voor de zelfgemaakte satesaus. Roer goed door en laat indikken.
- Voeg de rijst en taugé toe aan de groenten en meng alles goed door elkaar. Breng op smaak met sambal, ketjap manis en eventueel peper en zout. Laat op laag vuur staan, zodat de rijst kan opwarmen.
- Bak de eitjes in een koekenpan. Breng op smaak met peper en zout.
- Hak de pinda’s in kleine stukjes.
- Verdeel de nasi over 4 borden, strooi de gehakte pinda’s erover en serveer met ei, satesaus en cassave kroepoek. Eet smakelijk, of zoals ze in Indonesië zeggen: Selamat makan!
Aanbevolen producten
Ik ben partner van Bol.com. Koop je iets via mijn linkjes? Kost je niets extra, maar helpt mij deze website te financieren!
PIN DIT RECEPT
Geef een reactie