We gaan van schillen aspergesoep maken! Dit is een heerlijk en makkelijk verse aspergesoep recept.
Ik houd ervan om restjes te gebruiken bij het koken, om zo min mogelijk eten te verspillen. En van de uiteinden en schillen van witte asperges kun je een heerlijke, romige aspergesoep maken.
Zo heb je een heerlijke maaltijd met asperges én aspergesoep, zonder dat je de dubbele hoeveelheid asperges hoeft te kopen.
Van de schillen en uiteinden maken we aspergebouillon. De schillen en uiteinden eet je dus uiteindelijk niet op, maar we gebruiken ze voor de smaak!
Je kunt een paar gekookte asperges apart houden om deze te serveren bij de soep, dat geeft de soep net een beetje ‘bite’.
Dit recept is voor 500 milliliter (2 cups) soep, dus een voor- of bijgerecht voor 2 personen, of 1 grote portie voor 1 persoon.
Je kunt het recept makkelijk verdubbelen voor meer personen! Geniet van dit romige aspergesoep recept.
Aspergeseizoen
Vers zijn asperges toch echt het lekkerst. Eet dus asperges in het aspergeseizoen! Het aspergeseizoen is tijdens de Nederlandse lente.
Van half april tot eind juni (traditioneel gezien tot de feestdag Sint-Jan op 24 juni) is het officieel het aspergeseizoen. Maar tegenwoordig zijn asperges al eerder verkrijgbaar.
Als de asperges eerder dan half april verkrijgbaar zijn, dan komen ze niet uit Nederland of ze zijn kunstmatig gekweekt in verwarmde grond of in plastic tunnels.
Wil je testen hoe vers de asperges zijn? Beweeg ze dan over elkaar, als ze een piepend geluid maken, dan zijn ze erg vers!
Zijn asperges gezond?
Asperges zijn zeker gezond, ze zijn zelfs goed voor het hele lijf! Asperges bevatten namelijk vitamines, mineralen, en antioxidanten.
En eet altijd het kopje van de asperge, die zit namelijk vol met B-vitamines.
Ook bevatten asperges weinig calorieën en zijn ze goed voor de nieren.
Kortom, geniet lekker van dit wit goud tijdens het seizoen! En geniet extra door van de schillen en uiteinden aspergesoep te maken.
Aspergesoep ingrediënten
Wat heb je allemaal nodig om aspergesoep te maken? Zoals ik eerder al zei, hoef je geen extra asperges te kopen om aspergesoep te maken.
Van de schillen en uiteinden maken we aspergebouillon. Zo heb je een heerlijke maaltijd met asperges én aspergesoep.
Gebruik de aspergeschillen en uiteinden van 500 gram asperges. Ook heb je water, 25 gram boter of plantenmargarine (1 ¾ eetlepel), 25 gram bloem (2 ½ eetlepel), en ½-1 groentebouillonblokje nodig.
Serveer de aspergesoep optioneel met een scheutje room, 2 gekookte asperges (in stukjes), en bieslook. De gekookte asperges in stukjes geven een bite aan de soep!
Lees over witte asperges koken in onze blog over de perfecte asperges kooktijd.
Je kunt de soep natuurlijk ook serveren met (vegetarische) spekjes of een gekookt ei! Maak het feestje zo uitgebreid als je zelf wilt.
Aspergesoep zonder bloem
Wil je aspergesoep zonder bloem maken? Je kunt de soep ook binden met ½ sjalotje (gesnipperd) en ½ aardappel (in kleine blokjes).
Stoof deze in boter, met deksel op de pan, op middelhoog vuur in 10 minuten gaar. Voeg daarna de aspergebouillon toe en pureer de soep voor het serveren.
Asperges schillen
Schil de asperges en snij het houtachtige droge kontje (ca. 2 cm) eraf. Het kopje van de asperge kun je er gewoon op laten zitten, die kun je lekker opeten als je de asperges zelf eet.
Begin dus onder het kopje met schillen. Je kunt de asperges hierbij het beste neerleggen op het aanrecht.
Voor het schillen van de asperges kun je een dunschiller gebruiken. Doe dit wel voorzichtig, asperges kunnen namelijk afbreken als je niet oppast. Druk niet te hard op de asperges tijdens het schillen.
Schil voor de zekerheid de asperges twee keer, zodat er geen schil achterblijft. De schil is namelijk niet lekker om te eten (gelukkig wel om te gebruiken voor aspergesoep!).
Maak ook eens zelf verse tomatensoep, pompoensoep, broccolisoep, Franse uiensoep, en courgettesoep!
Aspergesoep van schillen
Zelf aspergesoep maken is gelukkig niet moeilijk! Nadat je de asperges hebt geschild kun je de schillen en uiteinden gaan koken.
Als je ook de asperges gaat koken, dan kun je ze het beste tegelijkertijd in een pan koken. Dat geeft extra smaak aan de asperges en daarna kun je het kookvocht gebruiken voor de aspergebouillon.
Je kunt het kookvocht, of de (ongekookte) schillen en uiteinden, ook bewaren om de volgende dag soep mee te maken.
Leg de asperges, schillen en uiteinden in een pan met koude water (genoeg dat de asperges onder staan, of in een aspergepan, tot het topje). Als je alleen schillen en uiteinden gebruikt, zorg dat je minimaal 600 milliliter (2 ¼ cup) water gebruikt.
Je kunt een snufje zout en schepje suiker toevoegen voor de smaak. Kook de asperges gaar met een deksel op de pan. Als het water kookt zijn de asperges gaar in 6-10 minuten (afhankelijk van de dikte). Haal de asperges uit de pan met een spatel of schuimspaan.
De schillen en uiteinden moeten in totaal 30 minuten koken, zodat deze hun smaak hebben afgegeven. Kook de schillen dus nog minimaal 20 minuten nadat je de asperges eruit hebt gehaald.
Hoe maak je aspergesoep?
Nadat de schillen en uiteinden gekookt zijn voor 30 minuten kun je de schillen en uiteinden zeven. Vang het kookvocht op.
Je hebt 500 milliliter (2 cups) vocht nodig voor de soep. Heb je teveel? Kook dit in (zonder deksel op de pan) tot je genoeg bouillon overhoudt.
Maak in een ander pannetje de roux. Smelt de boter (niet laten verkleuren!) en voeg de bloem toe. Blijf goed roeren. Verwarm de roux op laag vuur gaar in een paar minuutjes (rauwe bloem is niet lekker).
Voeg daarna scheutje voor scheutje de aspergebouillon toe aan de roux. Blijf goed roeren.
Voeg als laatste groentebouillon naar smaak toe.
Serveer de aspergesoep eventueel met bieslook, in stukjes gesneden asperges en een scheutje room (daar wordt de soep witter en nog romiger van).
Je kunt de soep natuurlijk ook serveren met (vegetarische) spekjes of een gekookt ei! Maak het feestje zo uitgebreid als je zelf wilt.
Ook lekker om zelf te maken: aardappelgratin, gekarameliseerde ui, en tzatziki!
Aspergesoep bewaren
Wil je de aspergesoep bewaren? Dat kan! Je kunt de aspergesoep ongeveer 2 dagen in de koelkast bewaren. Laat de aspergesoep eerst afkoelen en doe de soep vervolgens in een afgesloten bakje.
Wil je de aspergesoep invriezen en langer bewaren dan 2 dagen? Ingevroren soep blijft 3 maanden goed. Let er wel op dat je een laagje lucht boven de soep in het bakje houdt. De soep kan namelijk uitzetten en zo barst het bakje niet.
Soep met kookroom, crème fraîche of kokosmelk kun je beter niet invriezen, omdat de kans groot is dat de soep gaat schiften. Wacht dus met kookroom door de aspergesoep doen!
Als je de aspergesoep uit de koelkast of vriezer weer gaat eten, warm het dan op in een pannetje op laag vuur. Roer door en breng langzaam aan de kook.
Asperges recepten
Op zoek naar meer asperges recepten? Zie mijn witte asperges recept (asperges met botersaus) en lees hoe je het beste asperges te koken!
Van schillen aspergesoep maken is niet moeilijk en erg lekker! Geniet van dit aspergesoep recept!
Van schillen aspergesoep maken!
We gaan van schillen aspergesoep maken! Ik houd ervan om restjes te gebruiken bij het koken en van de uiteinden en schillen van witte asperges kun je een heerlijke, romige aspergesoep maken!
Zo heb je een heerlijke maaltijd met asperges en aspergesoep, zonder dat je de dubbele hoeveelheid asperges hoeft te kopen.
Van de schillen en uiteinden maken we aspergebouillon. De schillen en uiteinden eet je dus uiteindelijk niet daadwerkelijk op, maar we gebruiken ze voor de smaak!
Je kunt een paar gekookte asperges apart houden om deze te serveren bij de soep, dat geeft de soep net een beetje 'bite'.
Dit recept is voor 500 milliliter (2 cups) soep, dus een voor- of bijgerecht voor 2 personen, of 1 grote portie voor 1 persoon. Je kunt het recept makkelijk verdubbelen voor meer personen!
Ingrediënten
- Aspergeschillen en uiteinden van 500 gram asperges
- water
- 25 gram boter of plantenmargarine
- 25 gram bloem
- ½-1 groentebouillonblokje
Om te serveren (optioneel)
- scheutje room
- 2 gekookte asperges (in stukjes)
- bieslook
Instructies
- Schil de asperges vlak onder het kopje naar beneden en snij de stugge onderkant af (ca. 2 cm).
- Als je asperges gaat koken, kun je het beste de schillen en uiteinden meekoken! Dat geeft extra smaak aan de asperges en daarna kun je het kookvocht gebruiken voor de aspergebouillon. Je kunt het kookvocht, of de (ongekookte) schillen en uiteinden, ook bewaren om de volgende dag soep mee te maken.
- Leg de asperges, schillen en uiteinden in een pan met koud water (genoeg dat de asperges onder staan, of in een aspergepan, tot het topje). Als je alleen schillen en uiteinden gebruikt, zorg dat je minimaal 600 milliliter (2 ¼ cup) water gebruikt.
- Je kunt een snufje zout en schepje suiker toevoegen voor de smaak. Kook de asperges gaar met een deksel op de pan.
- Als het water kookt zijn de asperges gaar in 6-10 minuten (afhankelijk van de dikte). Haal de asperges uit de pan met een spatel of schuimspaan.
- De schillen en uiteinden moeten in totaal 30 minuten koken, zodat deze hun smaak hebben afgegeven. Kook de schillen dus nog minimaal 20 minuten nadat je de asperges eruit hebt gehaald.
- Zeef de schillen en uiteinden en vang het kookvocht op. Je hebt 500 milliliter (2 cups) vocht nodig voor de soep. Heb je teveel? Kook dit in (zonder deksel op de pan) tot je genoeg bouillon overhoudt.
- Maak in een ander pannetje de roux. Smelt de boter (niet laten verkleuren!) en voeg de bloem toe. Blijf goed roeren. Verwarm de roux op laag vuur gaar in een paar minuutjes (rauwe bloem is niet lekker).
- Voeg daarna scheutje voor scheutje de aspergebouillon toe aan de roux. Blijf goed roeren.
- Voeg als laatste groentebouillon naar smaak toe.
- Serveer de soep eventueel met bieslook, in stukjes gesneden asperges en een scheutje room* (daar wordt de soep witter en nog romiger van).
Tips
*je kunt de soep natuurlijk ook serveren met vegetarische spekjes of een gekookt ei! Maak het feestje zo uitgebreid als je zelf wilt.
Bekijk ook mijn witte asperges koken recept voor meer kook-tips!
Wil je aspergesoep zonder bloem maken? Je kunt de soep ook binden met ½ sjalotje (gesnipperd) en ½ aardappel (in kleine blokjes).
Stoof deze in de boter, met deksel op de pan, op middelhoog vuur in 10 minuten gaar. Voeg daarna de aspergebouillon toe en pureer de soep voor het serveren.
Aanbevolen producten
Wij zijn partner van Bol.com. Koop je iets via onze linkjes? Kost je niets extra, maar helpt ons deze website te financieren!
PIN DIT RECEPT
Geef een reactie